Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

krok_mikroba

.docx
Скачиваний:
367
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
148.17 Кб
Скачать

A *Rhabdoviridae

121.В алантоїсній рідині зараженого курячого зародку лікар виявив вірус. Яку реакцію він використав для цього?

A *Гемаглютинації

123.Серед бiологiчних препаратiв, отриманих генноiнженерним шляхом i упроваджених в практику е вакцина. Проти якоi вiрусноi iнфекцii вона призначена?

A *Гепатиту В

124.Основним методом вірусологічної діагностики являється виділення віруса в культурах тканин. Про наявність віруса судять на основі його специфічної дії на клітину.Як вона називається?

A ЦПД

125.Яку вірусну інфекцію ліквідовано в світі завдяки зусиллям медицини, про що сповістила у 1980 році ВОЗ?

A *Натуральну віспу

126.На промисловому пiдприемствi проведена негайна профiлактика грипу А. Який противiрусний препарат був для цього використаний?

A *Ремантадин

127.Про наявність якої інфекції свідчить виявлення в крові HBs Ag?

A * Вірусного гепатиту В

128.У дівчинки 7 років діагностували параміксовірусну інфекцію. Як проявляється цитопатична дія цього вірусу?

A * Утворення симпласту

129.Вірусологічна лабораторія одержала завдання виявити антигени вірусу кримської лихоманки в матеріалі від хворого, що містить клітини, уражені вірусом. Який тест доцільно використати для вирішення завдання?

A *Реакцію імунофлуоресценції

130.У хворого підвищена температура, слизова оболонка щік гіперемійована, набрякла, з болючими дрібними висипаннями. Діагностовано гострий герпес. Який препарат використати для лікування?

A *Ацикловір

131.У 3-річної дитини тривале підвищення температури, збільшені лімфовузли, у крові - значне підвищення кількості лімфоцитів. Методом ІФА виявлено антиген віруса Епштейна-Бара. Який діагноз можна поставити на основі вказаного?

A *Інфекційний мононуклеоз

132Лікар-лаборант інфікував клітинну культуру матеріалом від хворого з підозрою наентеровірусну інфекцію. Як можна виявити вірусну репродукцію в культурі клітин?

A По цитопатичній дії

133.У хворого з підозрою на грип із носоглоткових змивів ізольовано вірус, який має гемаглютинуючу здатність. В якій серологічній реакції можна ідентифікувати цей вірус?

A *Реакції гальмування гемаглютинації

134.В лабораторії запланована робота по культивуванню вірусів. Які середовища необхідні для вирощування клітинних культур у вигляді моношару?

A* Середовище Ігла

135.До лікаря звернувся хворий з жовтяницею, субфібрильною температурою, поганим самопочуттям. За три місяці до цього пацієнту проводили внутрішньовенні маніпуляції. Лікар припустив діагноз вірусного гепатиту. Які дослідження необхідно провести щоб підтвердити чи спростувати діагноз?

А *Визначити в сироватці хворого загальний HBs антиген

136.Яку вакцину проти поліомієліту необхідно застосувати для створення гуморального і місцевого імунітету?

A Живу атенуйовану

137.У дитячій дошкільній установі гостро в плині декількох днів занедужали 5 дітей. При госпіталізації захворілої поставлений діагноз “поліомієліт?”. Який міг бути шлях зараження захворілих дітей?

A *Фекально-оральный

138. Матеріалом від дитини з діагнозом “энтеровирусная інфекція ?” заразили культуру клітин мавп (Vero) і мишеняти-сисунців, у результаті не виявлено цитопатичної дії в культурі клітин, але зареєстрована загибель мишенят-сисунців. Які энтеровіруси могли викликати захворювання в даної дитини?

A *Коксакі А

139.З метою індикації вірусів при мікроскопії обробленій досліджуваним матеріалом культури клітин виявили клітини зі скупченнями на них еритроцитів Назвіть зазначений в умові тест індикації вірусів.

A *Реакція гемадсорбції

140.При серологічному методі діагностики вірусних захворювань досліджувану сироватку розводять дворазово в лунках планшетки, вносять вірусний диагностикум, а потім додають суспензію еритроцитів. Назвіть цю реакцію.

A *Реакція гальмування гемаглютинації

141.З метою індикації вірусів застосовують тест оснований на зміні РН поживного середовища в процесі культивування клітин,

оброблених досліджуваним матеріалом. З перерахованих нижче тестів необхідно вибрати той, котрий використають у цьому випадку.

A *Кольорова проба

142.У хворого.який перехворів 10 тижнів назад жовтяницею, у крові були виявлені HBsAg. Для якої патології це характерно?

A * Вірусного гепатиту В

143.У неврологічне відділення поступила жінка похилого віку зі скаргами на висипання оперізуючого характеру на шкірі тулуба. Висипання мають вигляд пухирців із серозним вмістом. Який вірус викликав дане захворювання?

A *Альфа-герпесвірус

144.У лікарню поступила дитина з підвищеною температурою тіла, збільшеними лімфатичними вузлами, висипаннями. В аналізі крові збільшена кількість моноцитів, виявлені атипові лімфоцити. Лікар запідозрив інфекційний мононуклеоз.

Який вірус викликає це захворювання?

A *Вірус Епштейн-Барра

145.У клініку звернувся пацієнт зі скаргами на загальну слабість, пожовтіння склер. З анамнезу встановлено, що 2 тижні тому назад він відпочивав на морі, вживав у їжу морепродукти. Виявлення яких маркерів дозволить підтвердити діагноз

гострий гепатит Е?

A *Ig анти-HEV

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]