Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укр м.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
71.12 Кб
Скачать

Пишуться через дефіс:

складні прикметники, утворені від двох або трьох прикметникових основ: офіційно-діловий, ощадно-позичковий, науково-технічний, промислово-інвестиційно-будівельний, синьо-біло-червоний;

складні прикметники, що означають: а) якість з додатковим відтінком: кисло-солодкий, добродушно-хитрий, гіркувато-солоний; б) відтінки й поєднання кольорів: чорно-білий, яскраво-ліловий, блідо-рожевий, жовтувато-червоний, фіолетово-сірий, ізумрудно-зелений, біло-блакитний (але жовтогарячий — один колір);

складні прикметники, утворені сполученням прикметника та іменника, але з перестановкою елементів: літературно-художній (художня література), науково-медичний (медична наука

Написання не разом чи окремо з різними частинами мови залежить від того, чим виступає не — часткою при певній частині мови чи префіксом у слові. Якщо не є заперечною часткою, то вона з усіма частинами мови пишеться окремо, а якщо префіксом — то разом. Разом не пишеться:

1. З іменниками, прикметниками, дієсловами, прислівниками, якщо вони без частки не не вживаються: негода, необхідність, ненависть, негайний, неволити, невтомно.

2. З іменниками, прикметниками, прислівниками, якщо вони набувають нового, протилежного значення і їх можна замінити синонімічними (близькими за значенням) словами: швидкий — нешвидкий (повільний), доля — недоля (лихо), або коли слова з часткою не утворюють одне поняття: невміння, незнайомий, несподіванка.

3. У складі префікса недо-, який означає неповноту дії, стану 1 чи ознаки в іменниках, прикметниках, дієсловах, прислівниках: недобачати, недоїдок, недоказаний, недоладно.

4. З прикметниками й дієприкметниками, які виступають озна- 1 ченнями і не мають при собі пояснювальних слів: незагартований організм, непрочитана повість.

Окремо частка не пишеться:

1. З дієсловами (дієприслівниками), числівниками, прийменниками, сполучниками, деякими прислівниками й більшістю займенників: не зачіпати, не спитавши, не три, не п 'ятий, не тебе, не завтра.

2. З іменниками, прикметниками, дієприкметниками, прислівниками за наявності протиставлення: не глибокий, а мілкий; не воля, а рабство; не позичений, а власний.