Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
244.74 Кб
Скачать

1.5 Ознайомлення з літературою і складання попередньої

бібліографії з теми

Важливим елементом курсової роботи є ознайомлення з літературою. Для цього студент знайомиться з основною літературою, що рекомендується для вивчення курсу дисципліни. Додаткова література підбирається студентом самостійно. Тут доцільно використати і каталоги літератури (предметні та алфавітні каталоги бібліотек, вказівники журнальних статей, бібліографічні видання та інш.). При напи­санні роботи слід також вивчати матеріали, які друкуються в таких виданнях, як “Право України”, “Держава і право”, “Митне право”, “Підприємництво, господарство і право”, “Земельне право України”, “Економіка. Фінанси. Право”, Вісник Академії правових наук України, “Актуальні проблеми держави і права”, “Го­лос України”, “Урядовий кур'єр” та інш.

Головним джерелом для дослідження всіх тем є Конституція України.

Необхідний нормативний матеріал студенти можуть знайти в офіційних друкованих виданнях. Відповідно до Указу Президента України від 10 червня 1997 p. "Про по­рядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності" такими виданнями є: "Відомості Верховної Ради України", “Вісник Конституційного Суду України”, “Вісник Верховного Суду України”, "Офіційній вісник України", "Урядовий кур'єр". У всіх випадках посилання в посторінкових виносках і в списку використаної літератури повинне бути на офіційне друко­ване видання. Необхідно пам'ятати про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР (відповідно до постанови Верховної Ради Ук­раїни від 12 вересня 1991 p.).

Оформляючи список літератури, його слід умовно розділити на дві частини: нормативні акти і спеціальну літературу (нумерація залишається наскрізною). Нормативні акти розміщуються за юридичною силою (Кнституція, закони, підзаконні нормативні акти (укази Президента, постанови КМУ тощо). Нормативні акти однакової юридичної сили розміщуються за хронологічним принципом.

У добірці літератури до теми курсової роботи студентам можуть надати допомогу працівники бібліотек і кабінетів щодо наявних у них бібліографічних посібників, книг, брошур, заміток, рецензій, оглядів літератури, реферативних журналів тощо.

Працюючи над складанням бібліографії з теми, не слід нехтувати літературою з суміжних питань, оскільки це дає більш широке уявлення про дану проблему, допомагає визначити, уточнити та поглибити постановку питань, що виникли, пока­зує взаємозв'язок основної теми і суміжних з нею проблем.

Якщо студенту важко самостійно підібрати необхідну літературу до теми, він може звернутись за допомогою до наукового керівника. Складання бібліографії краще по­чати з робіт, надрукованих у поточному році, поступово переходячи до творів, надру­кованих у попередні роки. Такий порядок звільняє від дублювання запису робіт з однієї і тієї ж проблеми та полегшує вивчення питань теми з урахуванням вимог сучасності. Підібрану літературу доцільно записувати у спеціальний зошит, розділивши його на частини за алфавітом. Опис літературного джерела, що використовуєть­ся, необхідно робити за загальноприйнятою формою. Для книжок - це прізвище та ініціали автора, повна назва книжки, том, частина, місце видання, видавництво та рік видання. Для журналів та газетних статей - прізвище та ініціали автора, назва статті, назва журналу (газети), рік видання, місце видання або дата газети. Між елементами опису ставлять загальноприйняті умовні розділові знаки. Ці знаки можуть нести таку інформацію:

: - Інша назва книжки або назва, що стосується основної назви книжки.

/ - Відомості про авторство (автори, укладачі).

; - Відомості про інших осіб чи колективи, що брали участь у підготовці видання (редактор і т.ін.)

. – Відомості про повторність видання та/або його характеристика.

. – Місце видання.

: - Видавництво або організація, що видала.

, - Рік видання.

. – Кількість сторінок.

Для періодики:

// - Назва видання, у якому розміщена стаття.

. – Номер, рік видання, сторінки.

Приклад оформ­лення бібліографічного опису наведено у додатку .

Заздалегідь складена бібліографія пізніше доповнюється і уточнюється в процесі роботи над темою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]