Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
81.61 Кб
Скачать

1. Сутність маркетингу, його задачі, функції та принципи

Термін “маркетинг” увійшов у вжиток у науковій літературі на початку XX сторіччя. Він є похідним з англійського слова market (ринок). Саме слово “маркетинг” народилося у США, де у 30-х роках місцеві фермери шукали ринок збуту для своєї продукції. Виробляти тяжко, але збути ще важче. Йшлося про оволодіння ринком – “MARKET GETTING”, а пізніше з цих двох слів утворилося одне – “маркетинг”.

Сучасний маркетинг - це складне соціальне явище. Маркетинг нині сприймається як вираження орієнтованого на ринок управлінського стилю мислення, а інколи й агресивні підходи. Маркетологам належить не тільки реагувати на розвиток обставин, брати до уваги параметри зовнішнього середовища, а й намагатися змінити їх.

Маркетинг - поставка стандартів і розподіл рівня життя суспільства. (Пол Мейзур,1947).

Маркетинг – це вміння знайти потребу та задовольнити її.

Маркетинг – сукупність дій підприємців, компаній, інших організацій і людей, спрямованих на забезпечення потрібного потоку товарів і послуг від їх виробника до користувача або споживача. (Американська асоціація маркетингу США,1960).

Маркетинг – це система різних видів діяльності підприємства, пов’язаних між собою: планування, ціноутворення, продаж, доставка товарів та надання послуг, яких потребують реальні або потенційні споживачі.

Маркетинг – координація, планування та контроль на фірмі з метою утримання існуючих ринків та завоювання потенційних. (Х. Нефферт).

Маркетинг – своєрідна філософія ведення ділових операцій. (Абрамішвіллі Г.Г.)

Маркетинг – одночасно філософія бізнесу і активний процес. (Ламбен Жан-Жак).

Маркетинг – вид людської діяльності, спрямованої на задоволення потреб через обмін. (Ф. Котлер, фахівець Американської асоціації маркетингу, проф. Північно-Західного університету США).

Маркетинг – концепція управління підприємством з урахуванням умов розвитку ринку, економічної кон’юнктури та вимог споживачів.

3. Основні задачі маркетингу:

  1. виявлення потреб у товарі, як кількісних, так і якісних;

  2. аналіз можливостей задоволення цих потреб;

  3. вивчення можливостей експортних поставок;

  4. аналіз використання сучасних досягнень науки і практики у галузі виробництва та ринку товарів;

  5. вивчення можливостей раціональної організації збуту товарів конкретному споживачу з урахуванням його потреб.

Маркетинг можна представити у вигляді чотирьох комплексних функцій

  1. аналітична функція – вивчення ринку як такого, вивчення споживачів, вивчення структури ринку, вивчення товарів, вивчення внутрішнього середовища підприємства;

  2. виробнича функція – організація виробництва нових товарів і технологій, організація матеріально-технічного постачання, управління якістю і конкурентоспроможністю готової продукції;

  3. збутова функція (функція продажу) – організація системи товароруху і сервісу, організація системи ФОПСТИЗ, реклама продукту, проведення цілеспрямованої товарної політики, ціноутворення та націнки;

  4. функція управління та контролю: організація стратегічного і календарного планування, інформаційне забезпечення маркетингового процесу і розвиток комунікаційних систем, організація контролю маркетингу, стандартизація, фінансування та можливість ризику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]