Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕК. нова ОВОЧІ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Тема: Особливості експертизи свіжих фруктів і овочів вітчизняного та імпортного походження План

1.Властивості окремих груп, підгруп, видів, помологічних, ботанічних сортів фруктів та овочів.

2. Вивчення порядку проведення експертизи свіжих овочів.

3. Вивчення порядку і техніки проведення експертизи свіжих фруктів.

4. Експертиза продуктів переробки фруктів і овочів.

1.Властивості окремих груп, підгруп, видів, помологічних, ботанічних сортів фруктів та овочів.

Окремі підгрупи насіннячкові, кісточкові, ягоди, горіхоплідні, тропічні, субтропічні, а в середині підгрупи окремі види (наприклад, з насіннячкових – яблука, груші, айва, горобина) відрізня­ються за зовнішнім виглядом, структурою тканин, хімічним скла­дом, тривалістю зберігання.

Під час проведення експертизи свіжих фруктів, овочів необхідно враховувати їх особливості, знати фактори, які впливають на формування властивостей під час вирощування; процеси, які відбуваються в процесі транспортування, зберігання.

Наприклад, літні яблука зберігаються більш короткий час, ніж яблука осінні, зимові; літні яблука швидше пошкоджуються, яблука ранніх термінів дозрівання поділяють на – перші і – другі сорти, пізніх – на – вищий, – перший, – другий, – третій.

Товарний сорт яблук свіжих пізніх термінів дозрівання встановлюють з урахуванням наступних показників:

  • зовнішнього вигляду,

  • розміром за найбільшим перерізним діаметром,

  • ступенем зрілості,

  • допустимих відхилень.

Допустимими називаються відхилення фактичного значення показника якості від номінального, який знаходиться в межах, встановлених вимогами нормативної документації.

Визначається ступінь пошкодження сільськогосподарськими шкідниками, фізіологічними захворюваннями.

Наприклад, допустимі відхилення від показника свіжості або в'янення можуть бути трьох ступенів:

  • І – легке в'янення без ознак зморшкуватості і тому зовнішній вигляд майже не змінюється і продукція приймається як стандартна;

  • II – в'янення з легкою зморшкуватістю, що змінює зовнішній вигляд продукції, вона приймається або оцінюється як нестандартна ;

  • III – сильне в'янення із значною деформацією окремих фруктів, овочів, зменшення об'єму, що свідчить про повну втрату товарного вигляду, тому продукція оцінюється як відхід, брак.

2. Вивчення порядку проведення експертизи свіжих овочів.

Порядок проведення експертизи кількості та якості свіжих овочів регламентується "Методикою проведення товарознавчої експертизи експертами торгово-промислових палат в Україні МСЯ-01-05", "Інструкцією про порядок проведення товарознавчої експертизи товарів (продукції) експертами Торгово-промислових палат України (Київ-200)", "Інструкцією про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання", визначають особливості приймання товарів за кількістю, контролюють відповідність умов транспортування діючим вимогам, обумовлених стандартами її відповідність супровідним документам, за результатами досліджень оформляють висновок експерта.

Терміни зберігання овочів і фруктів залежать від їх властивостей, швидкодіючі мають короткі терміни транспортування і зберігання, терміни приймання і контролю регламентуються.

При поступленні продукції залізничним транспортом терміни контролю розраховуються з моменту поступлення вагону під розвантаження, про що повідомляють отримувача вантажу, (год., не пізніше):

  • кісточкові фрукти (усі види), культурні ягоди, виноград, рання зелень – 12.

  • інші види фруктово- овочевої продукції (крім перелічених окремо), в тому числі свіжа картопля, хурма, баштанні культури – 24.

  • яблука осінніх і зимових сортів, цитрусові плоди – 48.

  • горіхи, дикорослі фрукти і овочі, перероблена продукція, сушені фрукти – 72.

  • для продукції, транспортованої повітряним транспортом, контроль за якістю встановлюється – не пізніше 4 год.

Алгоритм визначення товарного сорту і сортової градації овочів на прикладі картоплі пізніх сортів можна розглянути на рис.1 в додатку 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]