Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек. 10.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
226.51 Кб
Скачать

Тема 10. Тенденції розвитку сучасної економіки

  1. Сутність і багатогранність процесу суспільного відтворення. Суспільний продукт та закономірності його розширеного відтворення. Відтворення елементів економічної системи.

  2. Система національних рахунків. Основні макроекономічні показники

  3. Економічне зростання: сутність, типи і фактори. Основні моделі економічного зростання: Кейнсіанська, неокласична, Домара-Харрода.

  4. Фактори економічного зростання. Інвестиції – ключова ланка перетворення структури народного господарства та передумов економічного зростання.

  5. Циклічність економічного розвитку. Основні характеристики циклів. Малі і середні цикли. Довгі хвилі Н.Д. Кондратьєва. Державне антикризове регулювання економіки.

1. Сутність і багатогранність процесу суспільного відтворення. Суспільний продукт та закономірності його розширеного відтворення. Відтворення елементів економічної системи.

Виробництво має постійно повторюватись і відновлюватись, оскільки воно є основою забезпечення існування людини.

Відтворення – безперервне відновлення процесу виробництва товарів, послуг та духовних благ, на основі якого здійснюється відтворення всіх елементів економічної системи – продуктивних сил, економічних відносин та господарського механізму.

Суспільне відтворення – це економічний процес, в якому виробництво, розподіл, обмін та споживання постійно повторюються та відновлюються через результат виробництва – продукт.

Дослідження суспільного відтворення дає змогу з’ясувати: під впливом яких чинників протягом багатьох років відбувалися кількісні та якісні зміни в суспільних продуктивних силах; що зумовило їх сучасну структуру; яке значення мають розподіл та споживання сукупного продукту.

Розрізняють такі види суспільного відтворення:

За простого відтворення процес виробництва і випуск створених благ здійснюється щорічно у незмінному масштабі. За сучасних умов воно поширене серед найбідніших країн.

Звужене відтворення спричиняють економічні кризи, політичні потрясіння, значні технологічні аварії, природні катастрофи, війни тощо. Звужене суспільне відтворення є явищем тимчасовим. Звужене відтворення спостерігалося в 90-х роках XX ст. в перехідній економіці України.

Розширене відтворення – це кількісне та якісне зростання обсягів виробництва і споживання.

Рис. 1. Види суспільного відтворення

У зв’язку з тим, що економіка розвивається хвилеподібно, протягом тривалих періодів можна спостерігати просте, звужене і розширене відтворення.

Основною проблемою відтворення є дотримання пропорцій:

— між виробництвом і споживанням;

— між підрозділами національного виробництва;

— між витратами на виробництво та доходами від реалізації продукту виробництва;

— між відшкодуванням спожитого капіталу та нагромадженням;

— між споживанням і заощадженням;

— між заощадженнями та інвестиціями та ін.

Узагальнюючим результативним показником виробничої діяльності суспільства виступає сукупний суспільний продукт. Він являє собою всю суму матеріальних і духовних благ, створених суспільством за певний проміжок часу (як правило, за рік).

Розраховують сукупний суспільний продукт по-різному. Залежно від того, які елементи включають до його складу, слід розрізняти: валовий суспільний продукт, кінцевий суспільний продукт, валовий внутрішній продукт і валовий національний продукт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]