Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча ПРОГРАМА 2010-11.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
474.11 Кб
Скачать

Тема 25: “5” – 5 балів, “4” – 4 бали, “3” – 3 бали, “2” – 0 балів

Тема 26: : “5” – 20 балів, “4” – 16 балів, “3” – 12 балів, “2” – 0 балів

Теми 27, 28: “5” – 40 балів, “4” – 32 бали, “3” – 24 бали, “2” – 0 балів

Індивідуальна СРС: : “5” – 15 балів, “4” – 8 балів, “3” – 2 бали, “2” – 0 балів

Підсумковий модульний контроль: “5” – 72-80 балів, “4” – 60-71 бал, “3” – 55 балів, “2” – 0 балів

Максимальна кількість балів за ПНД, яку студент може набрати при вивченні Модуля 4 (включаючи індивідуальну СРС), становить 120 балів.

Підсумковий модульний контроль (ПМК) та його оцінювання на VІ курсі

за тематикою Модуля 4

Підсумковий модульний контроль (ПМК) Модуля 4 проводиться на останньму контрольному занятті з тематики вивчених тем Модуля 4 - змістовних модулів 7 та 8 і включає контрольні перевірки:

1) рівня засвоєння обов’язкових практичних навичок – вмінь, які входять до складу Модуля 4 - у формі курації кожним студентом хворого з ургентною або плановою хірургічною патологією за вивченою тематикою Модуля 4 з заповненням «Протоколу курації»;

2) рівня засвоєння науково-теоретичного змісту Модуля 4 - знань, засвоєних в процесі аудиторних практичних занятьу формі письмового тестового контролю (вирішення тестових ситуаційних завдань за форматом «Крок 2. Загальна лікарська підготовка»);

3) навчального матеріалу позааудиторної самостійної роботи студентів (СРС), що внесено як окремі навчальні теми - з 11 позааудиторних тем СРС Модуля 4 – також у формі письмового тестового контролю (вирішення тестових ситуаційних завдань за форматом «Крок 2. Загальна лікарська підготовка»).

До ПМК допускаються студенти, які при вивченні Модуля 4 набрали кількість балів не меншу за мінімальну - 65 балів (складаються з мінімальних балів: за ЗМ 7 - 15 балів, за ЗМ 8 - 48 балів та за індивідуальну СРС - 2 бали).

Форма проведення ПМК стандартизована і складається з 2-х частин:

1. Практично-орієнтована частина, яка передбачає виконання завдань, встановлених ОКХ на рівні базових вимог до знань, умінь та навичок з хірургічного профілю, і включає:

1) завдання з професійної підготовки по роботі з хірургічними хворими;

2) завдання з оцінювання результатів лабораторних та інструментальних методів досліджень у хірургічних хворих;

3) завдання з діагностики та надання невідкладної медичної допомоги при невідкладних станах в хірургії.

Практично-орієнтована частина ПМК проводится у формі курації кожним студентом хворого з ургентною або плановою хірургічною патологією за вивченою тематикою Модуля 4 з заповненням «Протоколу курації»

ІІ. Тестова частина, яка передбачає вирішення пакету тестових завдань (ТЗ) і включає:

1) блок базових тестових завдань з дисципліні «Хірургія», які охоплюють зміст навчального матеріалу Модуля 4 в кількості 65 ТЗ: 54 ТЗ за тематикою аудиторних практичних занять ЗМ 7 та ЗМ 8 (по 2 ТЗ з кожної з 27 аудиторних тем) плюс 11 ТЗ з 11 тем самостійного позааудиторного опрацювання (по 1 ТЗ з кожної з 11 тем);

2) блок базових «якірних» тестових завдань з МЛІ «Крок 2. Загальна лікарська підготовка» з хірургії в кількості 35 ТЗ.

Тестова частина ПМК проводится у формі письмового тестового контролю - вирішення 100 ТЗ (у форматі «Крок 2») з 27 тем аудиторних практичних занять та з 11 тем позааудиторного самостійного опрацювання залікового Модуля 4 та «якірних» тестових завдань з МЛІ «Крок 2.».

Критерії оцінювання ПМК з тематики Модуля 4.

Оцінювання І-ої практично-орієнтованої частини ПМК проводиться шляхом виставлення результатуючого балу за курацію хворого згідно «Протоколу курації», який заповнюється кожним студентом, і визначається як середнє арифметичне всіх 13 балів, якими оцінюється виконання типових завдань лікарської діяльності при курації хворого (це бали «1,0» - виконано, «0,5» - виконано не цілком, «0» - не виконано), помножене на коефіцієнт 5.

При результатуючому балі в межах 5,0 – 2,51 виконання вимог практично-орієн-тованої частини ПМК оцінюється за критерієм «виконано», що відповідає 25 балам за шкалою ECTS, при результатуючому балі 2,50 і нижче виконання вимог практично-орієн-тованої частини ПМК оцінюється за критерієм «не виконано», що відповідає 0 балам за шкалою ECTS.

Оцінювання ІІ-ої тестової частини ПМК проводиться за критерієм «виконано», якщо відсоток вірно вирішених базових тестових завдань з тематики Модуля 4 складає не менш 90,5 % (65-59 ТЗ), а відсоток вірно вирішених базових «якірних» тестових завдань з хірургії не менш 100,0 % (тобто 35 ТЗ), що відповідає 30 балам за шкалою ECTS.

При відсотоку вірно вирішених тестових завдань менш 90,5 % (58 і менш ТЗ) та менш 100,0 % (34 і менш ТЗ) оцінювання ІІ-ої тестової частини ПМК проводиться за критерієм «не виконано», що відповідає 0 балам за шкалою ECTS.

Загальна оцінка за ПМК визначається на підставі суми балів за курацію хворого та за письмовий тестовий контроль і при дорівнянні цієї суми 55 балам (25 + 30) означає виконання вимог І-ої та ІІ-ої частин ПМК Модуля 4 , оцінюється за критерієм «виконано», констатує виконання базових вимог ОКХ і визначається як задовільний рівень підготовки, що відповідає «задовільній» оцінці за ПМК за 4-бальною (традиційною) системою.

При сумі балів меншій 55 балів оцінювання ПМК визначається за критерієм «не виконано» і потребує повторного складання його за дозволом деканату.

При оцінюванні ПМК вивченого Модулю 4 викладач керується розробленою кафедрою таблицею 9 «Критерії оцінювання ПМК з тематики Модуля 4 та конвертація оцінок в бали ECTS», також затвердженою хірургічним методкомом.

Таблиця 5

Критерії оцінювання ПМК з тематики Модуля 4 та конвертація оцінок в бали ECTS

І. Оцінювання

курації хворого

ІІ. Оцінювання

тестового контролю

Загальне оцінювання

ПМК

в балах

за критерієм «виконано»- «не виконано»

в балах

за шкалою ECTS

за % вірного вирі-шення ТЗ

до контрольних ТЗ

за критерієм «виконано»- «не виконано»

в балах

за шкалою ECTS

в балах

за шкалою ECTS

за критерієм «виконано»- «не виконано»

за традиційною

4-х бальною системою

ТЗ

Модуля 4

«якірні»

ТЗ

5,0-2,51

«виконано»

25

100,0-90,5 %

(65-59 ТЗ)

100,0 %

(35 ТЗ)

«виконано»

30

55

«виконано»

«3»

≤ 2,50

«не виконано»

0

≤ 90,4 %

(≤ 58 ТЗ)

<100,0%

(<35 ТЗ)

«не виконано»

0

0

«не виконано»

«2»

Студентам, які виконали вимоги І-ої та ІІ-ої частин ПМК Модуля 4 за критерієм «виконано» та отримали 55 балів за шкалою ECTS («задовільну» оцінку за ПМК за 4-бальною традиційною системою) надається можливість особистого вибору подальшого якісного рівня оцінювання ПМК: перший рівень відповідає критерію оцінювання за традиційною шкалою «добре» і за шкалою ECTS в межах 60-71 балів; другий рівень відповідає критерію оцінювання за традиційною шкалою «відмінно» і за шкалою ECTS в межах 72 – 80 балів.

Для проведення якісного рівня оцінювання ПМК за тематикою Модуля 4 застосовується ком’ютерний тестовий контроль, який містить 256 тестових завдань із 6 розділів хірургії (загальна хірургія, ургентна та планова гастроентерологія, проктологія, судинна та торакальна хірургія).

Кожному студенту, який проходить дане ком’ютерне тестування, автоматично надається всього 24 теста з вказаних розділів хірургії, на вирішення кожного теста відводиться 1 хвилина і в залежності від відсотка правильно вирішених тестових завдань автоматично виставляється оцінка за 4-бальною традиційною системою: за 24-23 правильних відповіді – «відмінно», за 22-19 – «добре», за 18-13 – «задовільно», за 12 і менше – «двійка».

Невиконання вимог якісного оцінювання (вирішення тестових завдань на «відмінно» та «добре») зберігає за студентом задовільний рівень базової оцінки.

Встановлений максимум балів за ПМК80, позитивний мінімум – 55.

Оцінка ПМК вноситься викладачем у «Журнал обліку успішності і відвідування занять студентами» та таблицю «Оцінка за модулі і оцінка з дисципліни», яка входить до складу «Журналу».

Студенти, які не були допущені до ПМК, або не склали його мають право на ліквідацію поточної академічної заборгованості та перескладання ПМК в межах поточного семестру, та також у затверджений графіком навчального процесу термін впродовж двох тижнів під час зимових або літніх канікул після завершення відповідного семестру, або навчального року.

Повторне перескладання ПМК дозволяється деканом факультету не більше двох разів.

Оцінювання Модуля 4

Оцінювання Модуля 4 в цілому визначається як сума оцінок за ПНД в балах, за індивідуальну СРС в балах та оцінки ПМК в балах.

Максимальна кількість балів, яку студент може набрати при вивченні Модуля 4 становить 200, у тому числі за ПНД – 120 балів, за результатами ПМК – 80 балів (співвідношення між оцінюванням цих компонентів 60% до 40%).

Оцінка Модуля 4 та її компоненти вносяться в таку обліково-звітну документацію:

1. В «Журнал обліку успішності і відвідування занять студентами» (форма № ЕН-1). Після завершення кожного Модуля в Журналі (як остання тема Модуля) виставляються такі результати в чотирьох колонках: сума балів за ПНД; сума балів за виконання індивідуальних завдань; кількість балів за ПМК; загальна кількість балів за Модуль. Також оцінка Модулю вноситься в таблицю Журналу (виконавець – викладач академічної групи).

2. В «Журнал обліку успішності студентів з дисципліни» (форма № ЕН-2), який заповнюється викладачем групи після складання ПМК і засідання кафедри, присвяченого визначенню оцінки Модуля. Журнал зберігається на кафедрі як документ суворої звітності.

Оцінювання дисципліни «Хірургія» (ОД)

Оцінювання результатів вивчення дисциплін проводиться безпосередньо після завершення зазначеного в графіку навчального процесу терміну проходження їх Модулів та додаткового терміну вивчення Модулів. Оцінка з дисципліни виставляється лише тим студентам, які успішно виконали умови модульного контролю.

Кількість балів, яку набирає студент при вивченні дисципліни, визначається як середнє арифметичне кількості балів з усіх Модулів дисципліни (сума балів за усі модулі ділиться на кількість модулів дисципліни).

Таким чином, кількість балів при вивченні дисципліни «Хірургія» визначається як середнє арифметичне кількості балів з усіх 5 вивчених модулів дисципліни: Модуля 1 -«Абдомінальна хірургія» (на IV-му курсі); Модуля 2 - «Торакальна, серцево-судинна, ендокринна хірургія» та Модуля 3 - «Дитяча хірургія» (на V-му курсі); Модуля 4 «Симптоми та синдроми в хірургії» та Модуля 5 «Вади розвитку у дітей» (на VІ-му курсі).

За рішенням Вченої Ради університету до кількості балів, яку студент набирає з дисципліни, можуть додаватися заохочувальні бали за публікації наукових робіт, за отримання призових місць на олімпіадах, на підсумкових наукових студентських університетських та республіканських конференціях з хірургії.

Одержана студентом кількість балів дисципліни конвертується в оцінку ECTS (“A”, “B”, “C”, “D”, “E”) та в традиційну оцінку ( «5», «4», «3»).

Таблиця 10

Конвертація балів оцінювання дисципліни в ECTS та традиційні оцінки

Оцінка дисципліни

в балах ECTS

Оцінка

за шкалою ECTS

Традиційна оцінка

з дисципліни

200 – 180

A

5

179 – 160

B

4

159 – 150

C

4

149 – 130

D

3

129 – 120

E

3

У відповідності до кількості одержаних балів заповнюється відомість успішності студентів з дисципліни (форма ЕН-3) та додаток з персональним списочним складом студентів, які не виконали вимоги навчальних програм дисципліни з оцінками F та Fx («2»). Оцінка Fx виставляється студентам, які були допущені до модульного контролю, але не склали його. Оцінка F виставляється студентам, які були не допущені до модульного контролю - яким не зараховано хоча б один модуль з дисципліни після завершення терміну її вивчення.

Оцінка вивчення дисципліни повинна бути внесена до такої обліково-звітної документації:

1. «Журнал обліку успішності і відвідування занять студентами» (форма № ЕН-1) – відомість оцінок за Модулі і оцінка з дисципліни (виконавець – викладач академічної групи).

2. «Журнал обліку успішності студентів з дисципліни» (форма № ЕН-2) - заповнюється координатором ECTS кафедри після складання усіх Модулів та отримання оцінки з дисципліни..

3. Відомість успішності студентів з дисципліни (форма № ЕН-3), яка служить для первинного обліку результатів модульного контролю і фіксації оцінки з дисципліни – надаються деканатом факультету. Підлягає обліку в деканатах факультетів. Може бути використана для перескладання модульного контролю студентами у складі збірної групи певного кукрсу і факультету.

4. «Журнал обліку успішності студентів з дисципліни» (форма № ЕН-4) - заповнюється деканатом факультету на основі відомостей успішності студентів з дисципліни (форма № ЕН-3).

5. Облік відомостей успішності студентів з дисципліни, які надаються кафедрою (групові та індивідуальні) і реєструються деканатом в «Журналі реєстрації відомостей успішності студентів з дисципліни та індивідуальних відомостей студентаз дисципліни» (форма № ЕН-6).

70