Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАДАСТР . 1 ЧАСТИНА. ЛЕКЦІЇ..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
2.13 Mб
Скачать
  1. Що не належить до системи державного земельного кадастру ?

  1. законодавчо визначена діяльність;

  2. правове регулювання;

  3. державне управління;

  4. здійснення земельно-кадастрових робіт;

  5. громадське управління кадастром;

  6. ведення державного земельного кадастру;

  7. державний і самоврядний контроль;

  8. наукове, кадрове та фінансове забезпечення.

  1. Система технічних та правових норм у сфері державного земельного кадастру - це:

  1. сукупність взаємоузгоджених технічно-правових регламентів, правил і нормативів, які встановлюють вимоги до складу, змісту та нормування документації із державного земельного кадастру, в тому числі інформації, яка вноситься до Автоматизованої системи державного земельного кадастру на підставі загальної мети;

  2. документи, в яких відповідно до прийнятих ознак класифікації та методів кодування об'єкти класифікації розподілено на угрупування і цим угрупуванням надано коди у вигляді послідовностей літер, цифр.

  1. Чи вірне твердження, що сучасна кадастрова система визнається монофункціональною, оскільки не поєднує в собі всі функції раніше окремих систем реєстрації прав на нерухомість та кадастру?

  1. Так

  2. Ні;

  1. В залежності від якої ознаки розрізняють кадастри?

  1. Від визначення об’єкту обліку;

  2. Від визначення суб’єкту обліку;

  3. Від народногосподарської спрямованості.

Тема 2. Народногосподарський облік. Роль кадастрів у регулюваннісуспільних відносин.

1.Характеристика земельного фонду України.

2.Основне призначення народногосподарського обліку

3.Функції та принципи кадастрової системи.

При загальній площі України 60,3 млн.га на ріллю припадає 34,3 млн. га (54,96%), під пасовищами та сінокосами зайнято 6,97 млн. га (12%), під лісовими насадженнями зайнято 10 млн. га (16,4%) (табл ). В окремих районах лісостепу і степу розораність досягає 80-90%, що є небажаним в економічному та екологічному відношеннях, різко зменшує загальний природній потенціал території, робить її одноманітною, а господарство однобоким.    Аналіз динаміки земельного фонду України дає можливість простежити наступні тенденції. Йде процес скорочення частки орних земель за рахунок переведення їх частини в інші категорії сільськогосподарських угідь. Все більше продуктивних земель вилучається для потреб промислового, транспортного і житлового будівництва. На еродованих та рекультивованих землях йде процес лісопосадок та лісовідновлення.

Табл . Структура земельного фонду України.

Категорія угідь

Площа, млн. га

Частка в земельному фонді,%

Земельний фонд України

60,35

100

С/г угіддя

42,4

70,3

В т. ч: орні землі

34,3

56,9

Сінокоси

2,15

3,6

Пасовища

4,82

7,5

ліси і чагарники

10,07

16,4

Багаторічні насадження

1,07

1,8

Землі під водою

2,4

4,0

Під дорогами

0,99

1,6

Під болотами

0,8

1,3

Інші землі

2,62

4,6

Поняття обліку у широкому розумінні означає спостереження, вимірювання та реєстрацію певних природних і суспільних явищ.

Для людей важливим є облік того, що впливає на суспільство, й об’єктом особливої уваги є господарська діяльність, основу якої становить виробництво матеріальних благ.

Господарська діяльністьце будь-яка діяльність, що пов’язана з виробництвом. Господарський облік історично зумовлений; виник і розвивався разом із господарською діяльністю людини.

У XV ст. з’явилися перші друковані праці з правил ведення обліку, автором однієї з яких був Лука Пачолі (1445—1515), відомий як родоначальник бухгалтерії. Його книга “Трактат про рахунки і записи” є першою працею з бухгалтерського обліку.обміном і споживанням матеріальних і нематеріальних благ.

Метою господарського обліку є адекватне відображення фактів господарської діяльності, надання повної і правдивої інформації для прийняття рішень.