Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ирина.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
120.48 Кб
Скачать

1.Роль економічного аналізу в управлінні

Коло основних користувачів інформації доволі широке. Безпосередньо зацікавленими є користувачі, діяльність яких пов'язана з функціонуванням капіталу, борговими зобов'язаннями та іншими господарськими відносинами. Опосередковано зацікавлені використовують економічну інформацію у виключно професійних цілях; такі користувачі інформації безпосередньо не зацікавлені в діяльності організації, але за умовами контракту повинні захищати інтереси першої групи користувачів.

У процесі аналізу розрізняють не тільки користувачів інформації, а й їхні економічні інтереси щодо господарської діяльності підприємства і, відповідно, їх мету.

Інтерес власників під час аналізу фінансових звітів – зростання рівня прибутку на вкладений капітал (дивідендів або норми дивіденду), забезпечення стабільності підприємства, оптимізація частки власного капіталу, підвищення ефективності використання виробничих ресурсів. Кредитори та інвестори аналізують фінансові звіти, щоб мінімізувати свої ризики за показниками і вкладами, вирішити питання щодо продовження терміну й умов надання позики, гарантій повернення кредиту, вигідності розміщення капіталу. Головна мета кредиторів – чистий грошовий потік, ліквідність активів, надійність і стабільність отримання виручки та прибутку. Увага інвесторів звернена на величину прибутку, який вони можуть отримати на вкладений капітал.

Управлінський персонал (відділ менеджменту підприємства) аналізує всі напрями діяльності, а оскільки аналіз – це дієвий засіб контролю за реалізацією виявлених резервів та основний інструмент управління, то управлінці здійснюють систематичне спостереження за взаємопов'язаними подіями (наприклад надходження інвестицій на підприємство, виконання інвестиційних зобов'язань, рівень рентабельності інвестиційного проекту, перспектива подальшого залучення як зовнішніх, так і внутрішніх інвестицій), намагаючись своєчасно виявити проблеми, контролюють репрезентацію фінансової інформації зовнішнім користувачам.

До неосновних користувачів економічної інформації належать страхові компанії, аудиторські та консалтингові фірми, фондові біржі, юридичні фірми, асоціації, засоби масової інформації, профспілки тощо.

2. Спосіб відносних різниць: сутність, призначення, сфера застосування.

Спосіб абсолютних різниць є однією з модифікацій елімінуван-ня. Як і спосіб ланцюгової підстановки, він застосовується для роз-рахунку впливу факторів на приріст результативного показника вдетермінованому аналізі, але тільки в мультиплікативних і змішанихмоделях типу: Y = (а — b)c і Y = а(Ь — с). І хоча його використанняобмежене, але завдяки своїй простоті він набув широкого застосу-вання в економічному аналізі. Особливо ефективно застосовуєтьсяцей спосіб у тому випадку, коли вихідні дані вже містять абсолютнівідхилення за факторними показниками.

При його використанні величина впливу факторів розраховуєть-ся множенням абсолютного приросту досліджуваного фактора набазову (планову) величину факторів, що знаходяться праворуч віднього, і на фактичну величину факторів, розташованих ліворуч віднього в моделі.

Розглянемо алгоритм розрахунку для мультиплікативної фак-торної моделі типу Y = а х b х с х d. Є планові і фактичні значен-ня по кожному факторному показнику, а також їхні абсолютні відхи-лення:

Ла = Аф - Апл; Ab = Вф - Вш;

Ас = Сф - Спл; Ad = Бф - БпЛ.

Визначаємо зміну величини результативного показника за раху-нок кожного фактора:

AFa = Aa х Впл X С„ х Dm;

AFb = Аф xAb хСпл х Бпл;AFC = Аф хВф xAcхБпл;

AFa = Аф х Вф хСф xAD.

Як видно з наведеної схеми, підрахунок будується на послідовнійзаміні планових значень факторних показників на їхні відхилення, апотім на фактичний рівень цих показників. Візьмемо числовий при-клад. Розглянемо методику розрахунку цим способом впливу фак-торів відносно чотирифакторної мультиплікативної моделі валовоїпродукції:

ВП = ЧР х Д х Т хСВ,

ABn =(ЧРф - ЧР )х Д х Т хСВ =(120 -100 )х 250 х 8,0 х 80,0 =

чр у ф  пл J ^ пл пл    пл \      /           '           '

= +32 (млн грн);

ABnd = ЧРф-(Дф - Дл)хТл хСВпл = 120х(256-250)х8,0х80,0 == +4,608 (млн грн);

ABnn = ЧРф х Дф (Тф -Тш )хСВШ = 120х256х(7,6 -8,0)х80,0 == -9,83 (млн грн);

ABПcв = ЧРф х Дф хТф (СВф - СВпл ) = 120х256х7,6х(102,796 -80) =

= +53,22 (млн грн);

Разом : +80 (млн грн).

Таким чином, спосіб абсолютних різниць дає ті ж результати, щоі спосіб ланцюгової підстановки. Тут також необхідно стежити за тим,щоб алгебраїчна сума приросту результативного показника за раху-нок окремих факторів дорівнювала загальному його приросту.