Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология_дек 2011.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
216.58 Кб
Скачать

Тема 3: Психологічні особливості експериментального дослідження в психології.

Характеристика психологічного експерименту як спільної діяльності та спілкування. Вікові та гендерні особливості ситуації експерименту.

Соціально-психологічні ефекти як особливості спільної діяльності та спілкування в експерименті. Характеристика методичних прийомів контролю впливу особистості досліджуваного та ефектів спілкування на результати експериментального дослідження.

Особистість та діяльність експериментатора: біологічні, соціальні психологічні характеристики. Методи контролю впливу особистості експериментатора на результати експериментального дослідження.

Досліджуваний: його діяльність в есперименті. Діяльність досліджуваного як фізична, функціональна, знаково-символічна.

Тема 4: Валідність психологічного експерименту

Поняття валідності психологічного експерименту. Види валідності.

Ідеальний експеримент, реальний експеримент: характеристика внутрішньої валідності. Основні фактори, які порушують внутрішню валідність експерименту (фактори виборки, побічні змінні).

Реальний експеримент та експеримент „повної відповідності”: характеристика зовнішньої валідності. Фактори, які впливають на зовнішню валідність. Головні причини порушення зовнішньої валідності.

Тема 5: Експериментальні змінні в психологічному дослідженні

Експериментальні змінні: незалежна змінна, залежна змінна. Види незалежних змінних. Визначення незалежної змінної. Види залежних змінних. Типи залежних змінних: одновимірні, багатовимірні, фендаментальні. Типи відношень між змінними. Способи контролю змінних.

Зовнішні змінні: додаткові та побічні. Можливості елимінації впливу додаткових змінних.

Тема 6: Експериментальні плани в психологічному дослідженні

Класифікаційна схема експериментальних планів. Плани з однією незалежною змінною. Плани з кількома незалежними змінними. Плани для двох рандомізованих груп з попереднім і підсумковим тестуванням. Плани для чотирьох груп. Плани для кількох рандомізованих груп. Плани для двох співвіднесених груп. Факторні плани. Варіанти структур факторних планів. Плани для одного досліджуваного.

Квазіекспериментальні та неекспериментальні плани. Класифікаційна схема квазієкспериментальних планів: плани експериментів для нееквівалентних груп та плани дискретних часових серій. Класифікаційна схема неекспериментальних планів: природне спостереження, кореляційне дослідження, метод „кейсів”, дослідження типу ex-post-facto, психологічне вимірювання, опитування та обстеження.

Тема 7. Елементи теорії психологічного вимірювання

Класифікація видів шкал в психологічному дослідженні: 1) за змістом діяльності досліджуваного: категоріальні (зарахування об'єктів до певних типів за певними критеріями); ставлень; соціометричні; класифікаційні;

2) за способом вимірювання: найменувань (номінативна); порядкова; інтервалів; відношень.

Процедура суб’єктивного шкалування: метод ранжування, метод парних порівнянь, метод абсолютної оцінки, метод вибору, тестування.

Тестування та теорія вимірювання. Характеристики ефективних психологічних тестів. Надійність. Дискримінативність. Стандартизація тестів.