Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
монополія.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
92.24 Кб
Скачать

Висновки

Після написання курсової роботи можна зробити такі висновки.

Об'єктивною основою монополізму є домінуюче положення суб'єкта, який господарює на ринку, що дозволяє йому впливати на конкуренцію, завищувати ціну і знижувати обсяг виробництва в порівнянні з теоретично можливим рівнем, утрудняти доступ на ринок іншим суб'єктам. В остаточному підсумку це дає можливість монополісту перерозподіляти у свою користь платоспроможний попит, одержувати монопольно високий прибуток.

Конкурентні ринки в цілому працюють добре, чого не можна сказати про ринки, на яких чи покупці, чи продавці можуть маніпулювати цінами. На ринку, де один продавець контролює пропозицію випуск продукції буде малим, а ціни – високими.

Монополія являє собою крайню форму недосконалої конкуренції. Продавець має монопольну владу, якщо він може підвищувати ціну на свою продукцію шляхом обмеження свого власного обсягу випуску. На монопольних ринках існує бар'єр входження, що унеможливлює проникнення на ринок будь-якого нового продавця. Фірма володіючи монопольною владою проводить політику цінової дискримінації, тобто продає той самий товар різним групам споживачів за різними цінами. Але для цього фірма-монополіст повинна вміти надійно розділяти свій ринок, орієнтуючись на різну еластичність попиту в різних споживачів, уміло відокремлювати «дешевий» ринок від «дорогого».

Якщо виробництво будь-якого обсягу продукції однією фірмою обходиться дешевше, ніж його виробництво двома чи більш фірмами, то говорять, що галузь є природною монополією. І причина тут – економія від масштабу – чим більше зроблено продукції, тим менше її вартість.

Друга причина: одна-єдина фірма має контроль над деякими рідкими і надзвичайно важливими ресурсами чи у виді сировини, чи у виді знань, захищених патентом чи таких, що містяться в секреті.

На даному етапі в Україні проблема монополізації і несумлінної конкуренції перестає бути чисто економічною вона усе більше стає політичною і суспільною. Тому надзвичайно необхідно, щоб населення та уряд України усвідомило всю згубність і всі негативні наслідки монополії. Безперечно, у деяких випадках (але лише в малій дещиці від їхньої загальної кількості) існування монополії є виправданим і необхідним, але за цими процесами повинний здійснюватися жорсткий контроль із боку держави по недопущенню зловживання своїм монопольним положенням.

Вирішальну роль у створенні на ринку сприятливого конкурентного середовища грають антимонопольне законодавство і діяльність антимонопольних органів, правильне поводження яких сприяє стабілізації всієї економіки в цілому.

Антимонопольна служба України ще дуже молода, але вже зроблені її перші кроки до нормалізації ситуації за даними проблемам. Їй ще багато потрібно зробити рішучих дій, та ці дії повинні здійснюватися одночасно з удосконаленням антимонопольного законодавства України. У даному напрямку потрібно звернути особливу увагу на більш ніж віковий досвід антимонопольнї практики інших розвитих країн.

Список використаної літератури

  1. Конституція України. Закон України „Про внесення змін до Конституції України” Х.: ПП „Ігвіні”,2005.- 72с.

  2. Закон України “Про обмеження монополізму і недопущення несумлінної конкуренції у підприємницькій діяльності” //“Правда України”, 1992 р., 15 травня

  3. Закон України “Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності” від 18.02.1992р. №2132-ХІІ

  4. Закон України “Про захист від недобросовісної конкуренції” від 7.06.1996р. №236/96-ВР

  5. Закон України “Про природні монополії” від 20.04.2000р. №1682-ІІІ

  6. Закон України “Про захист економічної конкуренції” від 11.01.2001р. №2210-ІІІ

  7. Закон України “Про Антимонопольний комітет України” від 26.11.1993р. №3659-ХІІ

  8. Андрощук Г. “Несумлінна конкуренція: попередження і відповідальність”, // “Українські ділові новини”, 2006 р., №41

  9. Базілінська О.Я., Мініна О.В. Мікроекономіка: Навч.посібник- Вид-ня 2-ге,перероб. та доп.- К.: „Центр навчальної літератури”,2005.- 352с.

  10. Будаговська О., Кілієвич О., Луніна І. Та ін., Мікроекономіка і макроекономіка: Підручник для студентів екон.спец.закл.освіти: у 2 ч.- к.: вид-во Соломії Павличко „Основи”,2003. – 517с.

  11. Бобров В.Я. Основи ринкової економіки і підприємства: Підручник. – К.: Вища школа, 2003. – 719с.

  12. Дахно И. “Антимонопольне законодавство України” //“Украина-бизнес”, 2005 р., №24

  13. Економічна теорія: Політекономія: Підручник / За ред. В.Д.Базилевича.-К.:Знання – Прес,2001. – 581с.

  14. Економічна теорія: Навч.посіб./ За ред.В.О.Білика, П.Т.Саблука; 4-е вид.,перероб. Та доп. –К.: ННЦ ІАЕ,2004. - 560с.

  15. Мочерний С.В. Економічна теорія: Посібник. – К.: Видав.центр „Академія”,2003. – 656с.

  16. Никифоров А. “Виявлення монопольно високих цін” //“Економіка і життя”, 2006 р., №30

  17. Олійник О. “Заборони, межі, санкції в антимонопольному законодавстві”, //“Закон”, 2005 р.- №4. - с. 13-15

  18. Основи економічної теорії / За ред. С.В.Мочерного. – К.: Видав.центр „Академія”,2006. – 464с.

  19. Основи економічної теорії: Навч.-метод. посібник / За ред.Р.Нуріїва. – м.: Питання еконоиіки. - №6. – 2004(Тема 6. Типи ринкових структур: Конкуренція і монополія).

  20. Пигу А. “Економічна теорія добробуту”, Т.1. - М.- 2005 р. - с.326

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

Вінницький національний аграрний університет

ННІ менеджменту, Кафедра менеджменту ЗЕД

Адміністрування та права

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

“ Монополія: види, принципи виникнення, недоліки та

системи управління ”

Вінниця – 2012

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………….6

1. Монополія як ринкова структура……………………………………………...8

2. Формування попиту та встановлення рівноваги на монополістичному ринку……………………………………………………………………………...22

3. Соціально-економічні наслідки монополізації економіки……....................30

4. Системи управління діяльністю монополій в економіці України…………33

Висновки…………………………………………………………………………40

Список використаної літератури……………………………………………….42