Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2 51-КР.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
139.78 Кб
Скачать

Модуль 2

1.Перевірка повноти нарахування ПДВ.

2. Перевірка правильності визначення суми податкових зобов’язань.

3. Перевірка правильності визначення суми податкового кредиту.

4. Перевірка обґрунтованості бюджетного відшкодування.

5. Перевірка правильності оформлення податкової накладної та порядок її виписування. ст.201

6. Перевірка правильності визначення підприємством об'єктів та бази оподаткування податку на прибуток

7. Перевірка правильності розрахунку показника доходу.

8. Перевірка правильності розрахунку показника витрат.

9. Перевірка правильності нарахування амортизації основних засобів.

10. Перевірка правильності нарахування та сплати акцизного податку Розд.VI ПКУ

11 Перевірка повноти нарахування і сплати єдиного соціального внеску.

12.Перевірка повноти і своєчасності сплати місцевих податків і зборів.

Податок на додану вартість

Перевірка повноти нарахування ПДВ.

У процесі документальної перевірки ПДВ насамперед звертають увагу на правильність зазначення у податковій декларації обсягу оподатковуваних ПДВ операцій з продажу товарів (робіт, послуг). Визначену суму оподатковуваних оборотів звіряють з даними, наведеними у реєстрі отриманих та виданих податкових накладних.

Перевіряють дані бухгалтерського обліку з рахунків 31, 30, 36,37, інших рахунків, які платники податку застосовують для обліку грошових надходжень та товарно-матеріальних цінностей у разі порушення чинного в Україні плану рахунків БО. Перевіряючи облікові реєстри за вказаними рахунками, звертають увагу на правильність застосування кореспонденції рахунків, які передбачено Інструкцією.

Одним із етапів перевірки вказаної у декларації суми податкових зобов’язань є з’ясування правильності визначення бази оподаткування обсягів продажу. База оподаткування операцій з постачання товарів, послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості з врахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім ПДВ).

Об’єктом оподаткування є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг), тобто будь-які операції, що здійснюють за договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передавання права власності на такі товари (роботи, послуги), у тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об’єкта з фінансового лізингу в користування орендарю.

Перевіркою встановлюють операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою, нульовою ставкою та операції, що не є об’єктом оподаткування і звільнені від оподаткування.

У разі безоплатного передавання основних засобів, нематеріальних активів, сировини, матеріалів, товарів, безоплатного виконання робіт, послуг виникає сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету на дату безоплатної передачі.

При перевірці відповідності задекларованої суми податкових зобов’язань даним бухгалтерського обліку необхідно звернути увагу на повноту включення до бази оподаткування за кожним договором не тільки грошових коштів, а й матеріальних та нематеріальних активів, які надані як часткова компенсація продавцю – платнику податків безпосередньо покупцем або третьою особою. Для цього треба звернути увагу на надходження матеріальних та нематеріальних цінностей у розрізі постачальників за первинними відвантажувальними та відпускними документами.

Об’єктом оподаткування є суми, стягнуті з осіб , винних у розкраданні, нестачах, псуванні, пошкодженні цінностей, оскільки право власності на товари, які вкрадено. зіпсовано, пошкоджено переходить на винну особу.

Перевірка правильності визначення дати виникнення податкових зобов’язань. Необхідно переконатися у своєчасності та повноті включення до оподатковуваних обсягів продажу товарів (робіт, послуг) сум авансів, попередньої та часткової оплати. Оскільки датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів, послуг вважається:

- дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок або дата оприбуткування коштів у касі;

- дата відвантаження товарів, а в разі експорту – дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт про перетин митного кордону. Перевіряються рах. 30,31, 36,37 та Відомості по цих рахунках.

Обсяги продажу без врахування ПДВ ретельно перевіряє податковий інспектор у взаємозв’язку з перевіркою записів за рахунками сьомого класу «Доходи», а саме 70,71,74. Податковий аудитор, перевіряючи кредитовий оборот 741 «Дохід від реалізації необоротних активів», звертає увагу на зміст господарської операції, оскільки у цьому рахунку відображають не тільки операції з продажу необоротних активів, а й доходи за операціями з передачі майна з а угодами фінансової оренди.

До продажу належать також операції з безоплатного надання товарів, у тому числі основних фондів.

Обсяг реалізації продукції підприємства за звітний період може бути зменшений на величину наданих знижок, вартості повернених запасів. Щоб упевнитись в правомірності зменшення обсягу оподаткованих операцій. перевіряють дані рахунка 704 «Вирахування з доходу» та первинні документи: укладені договори, виписки банків, касові чеки, прибуткові касові ордери, накладні, акти приймання-передачі виконаних робіт.

Коли на підприємстві здійснюються операції, що не є об’єктом оподаткування, звільнені від оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою, податковий інспектор повинен впевнитися, чи дотримані стосовно них вимоги нормативних актів. За недотримання вимог до застосування таких пільг, вказані операції оподатковуються за ставкою 20%. Експортні операції оподатковуються за нульовою ставкою і перевіряються за кредитовими оборотами рахунків 70,71 та первинними документами та реєстрами податкового та фінансового обліку: укладеними контрактами, накладними, вантажними митними деклараціями, даними реєстру виданих податкових накладних, даними Журналу 6.

Якщо підприємство здійснює операції, що не є об’єктом оподаткування, то до декларації необхідно додати довідку з обов’язковим зазначенням виду операції та статті ПКУ, згідно якої така операція не є об’єктом оподаткування. Перевіряють за такими документами, договори, рахунки-фактури, довіреності, акти приймання-передачі виконаних робіт, ліцензії на здійснення відповідних операцій.

Перевіряють підстави щодо виникнення та відображення операцій, які звільнені від оподаткування звертаючись до первинних документів , реєстрів синтетичного та аналітичного обліку: Журнал 1,3 Відомості, за кредитом рах. 70,74 та дебетом рах. 94, 10,11,20,28.

Достовірність формування податкового зобов’язання контролюють за кредитом рахунку 641.

Перевірка правильності визначення суми податкового кредиту. Загальну суму податкового кредиту звітного періоду перевіряють за даними бухгалтерського обліку щодо факту:

- списання коштів на оплату придбаних товарно-матеріальних цінностей, нематеріальних активів, робіт, послуг за кредитовими оборотами за рахунками 30,31,Журналів №1,2;

- оподаткування товарів, одержаних робіт, послуг за кредитовими оборотами за рахунком 63, ЖО №6 або даними відомостей аналітичного обліку розрахунків з постачальниками і підрядниками та рах 68.

Перевірка органами ДПА правомірності включення платниками податку сум ПДВ до податкового кредиту передбачає обов’язкове з’ясування:

1) правомірності включення до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких належить до складу витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації;

2) наявності та правильності оформлення документів, які підтверджують фактичну сплату податку:

- податкових накладних при придбанні товарів (робіт, послуг) у вітчизняного виробника;

- митних декларацій при імпорті товарів. Вантажну митну декларацію оформляють відповідно до «Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації», затвердженої наказом Державної митної служби України;

- актів прийняття робіт, послуг чи банківських документів, які засвідчують перерахування коштів на оплату вартості таких робіт (послуг) при імпорті робі (послуг).

Потрібно перевірити наявність та правильність оформлення податкових накладних, звернувши увагу на:

1)дотримання порядку заповнення відповідних рядків податкової накладної;

2) випадки придбання товарів (робіт, послуг), для яких не передбачене отримання податкової накладної:

- придбання платниками , які здійснюють свою підприємницьку діяльність або працюють у громадському харчуванні , товарів (робіт, послуг) у осіб, не зареєстрованих як платники податку. (Наприклад, закупівля на ринку продуктів для громадського харчування);

- якщо обсяг разового продажу товарів не більше 200 грн., а також у випадках продажу транспортних квитків та при виписуванні готельних рахунків.

В разі придбання платником податків товарів, робіт, послуг, вартість яких не належить до складу витрат, що враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку, і не підлягає амортизації, податки, сплачені у зв’язку з таким придбанням, відшкодовують за рахунок відповідних джерел і до складу податкового кредиту не включають, зокрема, при виявленні:

- невиробничого використання платником податку товарів, робіт, послуг, придбаних для виробничого використання;

- безоплатної передачі товарів, робіт, послуг, придбаних для виробничого використання.

До податкового кредиту включають суми ПДВ з основних фондів та нематеріальних активів, що підлягають амортизації. Якщо не підлягає амортизації, то ПДВ, сплачений, (нарахований) у зв’язку з таким придбанням, відшкодовують за рахунок відповідних джерел і до складу податкового кредиту не включають.

До складу податкового кредиту включають суми податку на додану вартість з вартості проведених будь-яких видів ремонтів та інших видів поліпшень основних фондів, які підлягають амортизації, та вартості запасних частин, які використовуються на такі ремонти.