Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ та ЗП результат.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
166.32 Кб
Скачать

15. Дії радянської дипломатії на початку громадянської війни та іноземної воєнної інтервенції.

Збройна боротьба трудящих Рад. країни, спрямована на захист завоювань Великого Жовтня, за свободу і незалежність Рад. Батьківщини проти сил внутр. і зовн. контрреволюції почалася безпосередньо після перемоги Великої Жовтневої соціалістичної революції.Об'єднана контрреволюція намагалася збройним шляхом повалити Рад. владу, відновити владу буржуазії та поміщиків. Вже перші антирад. заколоти, набрали характеру громадян. війни. Внутр. контрреволюцію підтримали іноз. інтервенти. В січні 1918 Румунія захопила бессарабію. В лютому-квітні 1918 австро-нім. війська окупували Фінляндію, Прибалтику, Білорусію, Україну, частину Закавказзя. В березні 1918 англ. інтервенти загарбали Мурманськ, у квітні япон. війська – Владивосток. Рад. уряд 1917 підписав з Німеччиною договір про перемир'я, а 9 .XII у Брест-Литовську почав з нею мирні переговори. Однак австро-нім. імперіалісти, порушили перемир'я. 18.ІІ 1918 почався наступ нім. військ проти Країни Рад. 22.ІІ Щоб здобути необхідний для змін нення Рад. влади мирний перепочинок, уряд Рад. Росії 3. ІІІ змушений був підписати висунуті нім умови Брестського миру 1918. 1.Ш 1918 окупанти захопили Київ, 12.Ш - Чернігів, 14.ІІІ - Одесу, 17.ІІІ - Миколаїв, 8.IV - Харків. 22.IV - Мелітополь, 28.IV - Луганськ. У серед. квітня нім. війська захопили Крим.. На Україні 29.IV 1918 австро-нім. загарбники розігнали Центр. раду, створивши маріонетковий уряд гетьмана П. Скоропадського.

На цей час у. На Закавказзі й у Серед. Азії активізувалася інтервенція Антанти, що підтримувала контрреволюц. бурж.-націоналістичні уряди. При підтримці інтервентів білогвардійці й Чехословацький корпус у травні 1918 захопили Сибір і Далекий Сход.Спалахнув ряд антирад. заколотів. На кінець літа 1918 Рад. Росії опинилося в руках інтервентів і білогвардійців. 2.IX Рад. республіку було оголошено воєнним табором.

Восени 1918 сталися зміни в міжнар. обстановці: Німеччина зазнала поразки в 1-й світовій війні: розпалась Австро-Угорщина.Підпільні більшовицькі організації очолили всенародну боротьбу проти іноз. окупантів. Почалося масове вигнання їх., анулювали Брестський мир. Рад. уряд почав відкриту боротьбу за визволення України, Білорусії й Прибалтики.З визволенням України розгорталося рад. будівництво. Третій Всеукраїнський з'їзд Рад (6-10.III 1919, Харків) прийняв першу Конституцію УРСР.

В окупованій зоні на Пд. України і в Криму на поч. березня зосереджувалося бл. 50 тис. військ інтервентів і 25 тис. білогвардійців. Успішні' дії рад. військ, масовий повстанський рух на окупованій тер., привели до провалу планів Антанти. 10.III 1919 рад. війська визволили Херсон, 15.III - Миколаїв, 6.IV - Одесу, до кінця квітня було визволено Крим. . На поч. 1919 уряди Великобританії, Франції і США за активною допомогою внутр. контрреволюції почали готувати новий похід проти Рад. країни. Гол. удар намічалося завдати на Сх. фронті. В травні - на поч. червня денікінці захопили Донбас і Крим, у червні - Харків, Катеринослав, Царицин.

1.VI 1919 в Москві на засіданні ВЦВК за участю представників РРФСР, України, Латвії, Литви і Білорусії було прийнято декрет про укладення воєнно-політичного союзу радянських республік і створення єдиного командування.Восени 1919 збройні сили внутр. контрреволюції з допомогою Антанти знов активізували свої дії. Добровольча армія почала новий наступ на Москву на курсько-орловському напрямі. Погіршилося становище і на Сх. фронті.В жовтні 1919 в результаті успішного здійснення Орловсько-Кромської операції ударне угруповання Добровольчої армії було розгромлено. Рад. частини визволили Орел і Воронеж,Харків, Київ, Одесу. На поч. 1920 завершилася боротьба в Сибіру і на Пн. На тер. Далекого Сходу було створено Далекосхідну республіку. На визволеній тер. України 11.XII 1919 було створено надзвичайний орган влади -Всеукраїнський революційний комітет. 25.IV 1920 війська бурж.-поміщицької Польщі без оголошення війни напали на Країну Рад. Проте в серед. серпня 1920 польс. війська,всупереч вимогам Антанти, 12.Х 1920 підписали договір про перемир'я, а згодом - Ризький мирний договір 1921. Згідно з цим договором Зх. Україна і Зх. Білорусія відійшли до ПольщіРад. влада перемогла, довівши тим самим життєздатність нового держ. і сусп. ладу, перемогла тому, що ця війна була справедливою, велася в інтересах широких нар. мас. Вирішальною умовою перемоги було керівництво Комуністичної партії, яка завдяки ленінській соціальній і нац. політиці згуртувала навколо себе трудящих усіх націй країни. Період іноз. воєнної інтервенції й громадян. війни став для народів Країни Рад, у т. ч. для укр. народу, суворою школою політ. досвіду, практичною перевіркою програм різних політ. партій. Трудящі України, як і трудящі ін. рад. республік, згуртувалися навколо Комуністичної партії, очолюваної В. І. Леніним