Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ з ДП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
84.99 Кб
Скачать

2

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Запорізький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

з підготовки дипломного проекту зі спеціальностей 7.05050401

«Технології та устаткування зварювання», та 7.05050403 «Відновлення та підвищення зносостійкості деталей і конструкцій»

для студентів всіх форм навчання

2012

Методичні вказівки з підготовки дипломного проекту зі спеціальностей 7.05050401 «Технології та устаткування зварювання», та 7.05050403 «Відновлення та підвищення зносостійкості деталей і конструкцій» для студентів всіх форм навчання / Укладач О.Г.Биковський,:- Запоріжжя, ЗНТУ, 2012р. - 14 с.

Укладач: О.Г. Биковський, д.т.н., професор

Рецензент: М.М. Бриков д.т.н.

Відповідальний

за випуск: О.Г. Биковський, д.т.н., професор

Затверджено

на засіданні кафедри ОТЗВ

Протокол №4 від 27.10.2011 р.

ЗМІСТ

ВСТУП 4

1 Мета, задачі проектування і склад дипломного проекту 4

2 Аналіз вихідних даних і технічне завдання на проект 6

3 Технічні умови на виготовлення (відновлення) і приймання

зварного виробу 7

4 Розробка технології виготовлення

(відновлення) виробу 7

5 Проектно-конструкторські розробки 8

6 Техніко-економічне обґрунтування

дипломного проекту 10

7 Охорона праці та навколишнього середовища

і заходи з цивільної оборони 10

7.1 Охорона праці 10

7.2 Цивільна оборона 12

Рекомендована література14

ВСТУП

Методичні вказівки з дипломного проектування розроблені за навчальним планом підготовки фахівців за спеціальностями 7.05050401 «Технології та устаткування зварювання», та 7.05050403 «Відновлення та підвищення зносостійкості деталей і конструкцій» всіх форм навчання.

Дипломний проект виконується після завершення теоретичного навчання і проходження переддипломної практики. Це заключна самостійна робота студента у ВНЗ, при виконанні якої він повинен вирішити комплекс питань наукового, технологічного, конструкторського і організаційно-економічного характеру. Тема дипломного проекту надається студенту кафедрою на початку Х семестру.

Студент отримує від керівника проекту індивідуальне завдання на дипломний проект з контрольним переліком розрахункових, конструкторських і технологічних розробок із вказівкою строків виконання окремих етапів проектування.

Усі конструкторські та технологічні документи, а також ПЗ повинні бути оформлені у відповідності до вимог нормативної документації, яка діє на момент виконання дипломного проекту, у тому числі методичними вказівками до оформлення дипломних проектів згідно існуючого стандарту підприємства.

1 Мета, задачі проектування і склад дипломного проекту

Основною метою дипломного проектування є поглиблення та систематизація знань, отриманих студентом в університеті і перевірка здібності студента до самостійної роботи при вирішенні інженерних, технологічних, конструкторських або науково-дослідних задач.

Працюючи над дипломним проектом, студент використовує літературу за темою проекту, довідкові матеріали, заводські дані або результати виконаної науково-дослідної роботи в період навчання.

Студент повинен відобразити у дипломному проекті найновітніші досягнення зварювальної науки і техніки, використовуючи свої знання та ерудицію з обраної спеціальності, а також із суспільних соціально-економічних, загальнонаукових та інженерних дисциплін.

В результаті виконання дипломного проекту студент має вміти:

- визначати умови роботи металоконструкції або поверхневих шарів зношуваних матеріалів, розробляти чи обирати електродні зварювальні матеріали;

- розробляти лабораторні установки і прилади для дослідження зварювальних (наплавних) процесів, механізму зношування деталей машин;

- розробляти технологію і техніку зварювання (наплавлення) металоконструкцій і окремих деталей машин;

- обирати чи розраховувати основні параметри режимів зварювання (наплавлення);

Передбачаються такий склад дипломного проекту:

- креслення формату А1 (8-10 аркушів);

- пояснювальна записка (ПЗ) на 70-100 сторінках тексту формату А4 переплетена у теці разом із специфікаціями конструкторських креслень і комплектом технологічної документації.

Склад графічних робіт (кількість креслень та їх зміст), а також перелік спеціальних частин проекту встановлюється індивідуальним завданням у відповідності до теми дипломного проекту.

Графічна частина проекту складається з:

  • креслення виробу;

  • результатів експериментальних і теоретичних досліджень з розробки матеріалів і технології виготовлення, або відновлення виробу;

  • результатів аналізу експериментальних даних або дослідно-промислового випробування розроблених матеріалів і технології;

  • плану дільниці, техніко-економічних показників.

У ПЗ матеріали розташовуються у такій послідовності:

- титульний аркуш;

- завдання;

- реферат (українською та іноземною мовами);

- перелік умовних позначень;

- основна частина записки;

- висновки;

- перелік посилань;

- додатки.

У вступі надається стислий огляд сучасного стану і перспектив розвитку зварювального виробництва у даній галузі промисловості.

У першому розділі обґрунтовується актуальність теми дипломного проекту з урахуванням основних задач, що стоять перед галуззю і вказуються конкретні задачі, які розв’язують у проекті. Обсяг – 2-3 сторінки.

У розділах 2-5 основної частини пояснювальної записки приводяться початкові дані, методика і результати всіх розробок за темою проекту відповідно до індивідуального завдання

У висновках дають стислі висновки про виконану роботу.

У пояснювальній записці (після переліку посилань) в якості додатків підшиваються специфікації за всіма конструкторськими документами, а також комплект технологічних документів, які розроблені за темою проекту.