Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до КП ЕМО 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

2

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсового проекту за фахом

студентами усіх форм навчання спеціальності

7.05070207, 8. 05070207 “Електромеханічне обладнання

енергоємних виробництв”

2011

Методичні вказівки до виконання курсового проекту за фахом студентами усіх форм навчання спеціальності 7.05070207, 8. 05070207 “Електромеханічне обладнання енергоємних виробництв”/ Укл.: Л.Б. Жорняк, В.І. Осинська, К.І. Чумаков. - Запоріжжя: ЗНТУ, 2011. - 22 с.

Укладачі: л.Б. Жорняк, доцент, к.Т.Н.

В.І. Осинська, ст. викладач

К.І. Чумаков, асистент

Рецензент: о.В. Близняков, доцент, к.Т.Н.

Відповідальний

за випуск: О.В. Близняков, доцент, к.т.н.

Затверджено

на засіданні кафедри

«Електричні апарати»

Протокол № 8

від 17.02.2011 р.

ЗМІСТ

  1. Мета та завдання курсового проектування …………………..4

2 Обсяг і зміст курсових проектів …………………..………….5

3 Організація та керівництво курсового проекту……………...6

3.1 Вимоги до тем курсових проектів …………………….……...6

3.2 Керівництво курсовим проектуванням…………..…..…...…..7

4 Організація захисту курсових проектів.………………......….8

4.1 Оформлення курсового проекту.……………………….…......8

4.2 Організація захисту курсових проектів..………….….……....9

5 Рекомендації щодо виконання окремих розділів курсових проектів ……………………………………….…...……….……..10

5.1 Курсові проекти конструкторського напрямку ..………...…10

5.2 Курсові проекти виробничо-технологічного напрямку…....12

5.3 Вимоги до виконання графічної частини проектів................16

Перелік посилань ………………………………………….…..…18

Додаток А……………………………………………………….…19

Додаток Б ………………………………………...……………….21

1 Мета та завдання курсового проектування

Сучасні напрямки соціального, науково-технічного та економічного розвитку ринкових відносин в Україні характеризуються подальшим удосконаленням і модернізацією всіх напрямків науково-технічного прогресу на основі комплексної механізації, автоматизації та роботизації виробничих процесів у всіх галузях промислового сектору з переважним використанням керуючої та регулюючої техніки на базі спеціалізованих обчислювальних машин і мікропроцесорних контролерів ряду вітчизняних і закордонних фірм.

Розв'язання вказаного завдання покладається на фахівців – спеціалістів та магістрів з електромеханічного обладнання енергоємних виробництв. Такий фахівець має володіти сучасними методами та технічними засобами керування і регулювання автоматизованими, роботизованими електротехнічними та електромеханічними машинами, установками і комплексами гірського, горнохімічного та горнометалургійного виробництва, а також електро- і енерготехнологічними комплексами об'єктів енергетики. Автоматизовані електро- і енерготехнологічні машини та комплекси є енергетичною основою автоматизації технологічних процесів. Перспективними і переважаючими проблемами при проектуванні систем електромеханічного устаткування є проблеми створення і модернізації автоматизованих і автоматичних електроприводів складних електромеханічних систем металорізальних верстатів, металургійного виробництва, підйомно-транспортного встаткування, гірських машин, автономних і гідроелектростанцій,і т.д.

Важливим етапом в процесі підготовки висококваліфікованих спеціалістів та магістрів є курсове проектування за фахом. Задача проектування – самостійно виконати інженерну, або наукову роботу, використовуючи знання, отримані в процесі вивчення дисциплін навчального плану. Курсові проекти виконуються з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Курсові (кваліфікаційні) проекти виконуються на завершальному етапі навчання студентів у вищому навчальному закладі і передбачають:

- систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх при вирішенні конкретних наукових, технічних, економічних виробничих й інших завдань;

- розвиток навичок самостійної роботи і оволодіння методикою дослідження та експерименту, пов'язаних з темою проекту [1].

При розробці проектів студенти набувають навики самостійного вирішення нових питань наукових та інженерних задач, навчаються обґрунтовувати прийняті рішення. Проекти являються самостійною творчою роботою студента, при їх виконанні відкривається можливість розробки нових, актуальних технічних питань.Крім того цей проект являється важливою частиною дипломного проекту або магістерської роботи студенту. Курсовий проект є першим варіантом або частиною рішення задачі, яка в подальшому буде поглиблюватись і завершуватись в дипломному проекті або магістерській роботі. Тому студентом в проекті мають відображатися новітні досягнення вітчизняної і закордонної науки і техніки, питання подальшого технічного процесу виробництва, використовуючи внутрішні резерви підприємства, комплексної механізації та автоматизації виробничих процесів, зокрема в металургійному виробництві, та т.д. Курсове проектування дозволяє систематизувати, розширити та закріпити теоретичні та практичні знання по дисциплінам спеціальності при вирішенні конкретних науково-технічних і виробничих задач.