Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право(шпори).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
102.37 Кб
Скачать

18.Правомірна поведінкка, правопорушення, відповідальність.

Правомірна поведінка — це поведінка, що відповідає приписам правових норм.

Ознаки правомірної поведінки:

1) відповідність праву;

2) соціальна корисність.

3) передбачуваність.

За мотивами розрізняють наступні види правомірної поведінки:

1. Соціально-активна.

2. Звична.

3. Конформістська.

4. Маргінальна.

Правомірна поведінка — норма для абсолютної більшості громадян правової демократичної держави.

Правопорушення є прямою протилежністю правомірної поведінки.

Правопорушення — це суспільно шкідливе або суспільно небезпечне, протиправне винне діяння (дія або бездіяльність) вчинене деліктоздатною особою, за яке вона несе юридичну відповідальність.

Ознаки правопорушення:

1) протиправність діяння — поведінка, що суперечить конкретній нормі права(невиконання обов'язку, зловживання правом тощо);

2) винність. Провина — це ставлення особи до результату протиправного діяння. Правопорушенням — лише діяння, навмисне скоєне або скоєне з необережності.

3) суспільна небезпека (шкідливість) правопорушення,

4) виваженість у діях або бездіяльності.

5) деліктоздатність особи, що скоїла правопорушення.

юридична відповідальність винної особи має бути обов'язково передбачена в санкції відповідної правової норми.

Юридична відповідальність — це застосування до винної особи засобів державного примусу за скоєне правопорушення. Засоби державного примусу можуть мати характер особистих обмежень або майнових стягнень.

Розрізняють такі види юридичної відповідальності: 1. Кримінальна — вико

ристовується тільки за скоєння злочину.

2. Адміністративна

3. Цивільно-правова.

4. Дисциплінарні

19.Правові системи світу

I. Поняття правової системи

Правова система - це заснована на державній волі пануючого класу або всього суспільства сукупна зв'язок права, правосвідомості і юридичної практики. Це поняття охоплює широке коло правових явищ, включаючи нормативне, організаційне, соціально-культурні аспекти, сторони правового феномена.

II. Різновиди правових систем

1. Романо-германська правова система

Однією з основних правових систем сучасності є романо-германська правова сім'я. Це яскравий приклад того, як всередині одного історичного типу співіснують кілька різних правових систем. Відмінною особливістю романо-германської правової сім'ї є те, що вона спочиває на нормативно-правових актах, які, як правило, кодифіковані. На таких кодифікованих основах законодавства грунтується право Франції, Німеччини

Іспанії, Італії і т.д. Право нашої країни також тяжіє до романо-германської правової сім'ї.

На саме становлення романо-германської правової системи вплинуло право Древнього Риму, і зараз вона існує на запозичених з римського права основних понять, правових інститутів. Право в країнах, що відносяться до романо-германської правової сім'ї, проявляється у вигляді закону.

2. Англо-саксонська правова система

Яскравим прикладом країни з англосаксонським чи загальним правом є Великобританія. Проте англійці не дають чіткого визначення загального права, посилаючись на те, що воно не де не записано і при цьому відбиває сутність англійської правосвідомості, дух справедливості. "Загальне право це древнє право країни, сформований із звичаю і інтерпретоване суддями при розгляді конкретних справ", - так характеризується загальне право в статті доктора юридичних наук "Характерні особливості сучасної англійської кримінальної юстиції". Загальне право з'єднує в собі норми, які склалися в процесі судової практики, тобто за рішеннями Вищого апеляційного суду Великобританії і палатою лордів, а не встановлені законодавчими актами.

Правові системи багатьох країн відносяться до англосаксонської правової сім'ї. Серед них Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії, США, Австралія, Канада, Нова Зеландія, тобто в основному це колишні колонії Англії.

Загальне право Великобританії регулює чітко визначене коло суспільних відносин. До злочинів, що розглядаються судами загального права, відносяться: змова і зрада і їх різні форми, не донесення про зраду, різні види вбивства.

Хоча загальне право у Великобританії і є дуже складною і суперечливою системою, відрізняється архаїчністю, але зате саме це допомагає суддям застосовувати саме той прецедент, який відповідає даному моменту. "