Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IAD-1 для студентів.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.32 Mб
Скачать

2.3. Якісні методи прогнозування

За відсутності кількісних даних, або коли кількісна модель виходить надто дорогою, використовують кількісні методи прогнозування (рис. 2.10), які будують на базі різного роду експертних оцінок.

Рис. 2.10. Класифікація якісних методів прогнозування

Дельфійський метод (Delphi method), або метод експертних оцінок, являє собою процедуру, яка дозволяє дістати згоди у групі експертів із різноманітних, але взаємопов’язаних галузей.

Вивчення ринку (market research), або модель очікування споживача. Прогноз будується на підставі різноманітних опитувань споживачів та наступної статистичної обробки.

Метод консенсусів (panel consensus), або думка журі, полягає у поєднанні та узагальненні думок груп експертів пролтягом ,,мозкового штурму”.

Сукупна думка реалізаторів (grass-roots forecasting). Метод грунтується на думці торгових агентів, які безпосередньо контактують із споживачем.

Історична аналогія (historical analogy) звичайно використовується у тих випадка, коли необхідно надати прогноз продажів товару, за своїми характеристиками наближеного до тих, що раніше випускалися (наприклад, модифікації).

Порівняльні характеристики методів прогнозування наведені на рис. 2.11.

d

 

 

Х

Х

 

m

 

 

 

 

 

p

 

Х

 

 

 

g

 

 

 

 

 

h

 

 

 

 

 

 

Погано

Середньо

Добре

Відмінно

Найкраще

короткостроковий

d

 

 

Х

Х

 

m

 

 

Х

 

 

p

 

 

 

 

 

g

 

 

 

 

 

h

 

Х

 

 

 

Погано

Середньо

Добре

Відмінно

Найкраще

довгостроковий

Рис. 2.11. Порівняльна характеристика методів прогнозування: Delphi method; market research; panel consensus; grass-roots forecasting; historical analogy.

III. Моделі і моделювання в міжнародних відносинах

3.1. Поняття і сутність моделювання як інструментарію прогнозування

Моделювання – це наукова теорія побудови і реалізації моделей, за допомогою яких досліджуються явища і процеси в природі і суспільному житті. Досліджуючи будь-яке явище (процес, об’єкт), ми подумки створюємо у свідомості їх моделі. Ось чому по суті кожна наукова робота – це в основній частині моделювання: створення моделей в лабораторних умовах, створення графічних моделей у вигляді схем і креслень, побудова математичних моделей (ММ).

Модель – це умовне зображення об’єкта, що відображає його найістотніші характеристики, які необхідні для проведення дослідження.

Математичне моделювання в міжнародних відносинах - процедура, яка переводить допущення щодо проблемної ситуації або явища в математичний вираз, із наступним аналізом цієї проблеми за допомогою математичних засобів. Кінцева мета створення математичних моделей - установлення функціональних залежностей між змінними і параметрами.

 Змінна - математична величина, яка у досліджуваній проблемі може приймати різноманітні значення. 

 Параметр - математична величина, яка у досліджуваній проблемі зберігає одне і теж значення.

  Різниця між змінною і параметром відносна, тому що величина, постійна при вивченні однієї проблеми, може бути змінною в іншій постановці дослідження.

Будь-яка модель виконує, в першу чергу, прогностичну функцію, без якої її побудова була б недоцільною для теорії і тим більше для практичного використання. Побудована на інформації минулого і сучасного, модель дозволяє теоретично відображати майбутнє.

Економічне моделювання тісно пов’язане із застосуванням математичних методів в економіці і зводиться до побудови економіко-математичних моделей. Економіко—математична модель не є дзеркальним відображенням реальної дійсності. Модель має відображувати найбільш характерні риси, основні властивості, відношення до реального життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]