Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
86.53 Кб
Скачать

2. 4. Компетенція місцевих органів влади в сфері бюджету

Важливість досягнення при виконанні бюджету конкретних результатів, закріплених місцевою бюджетною політикою вимагає чіткої координації та відповідальності кожного з учасників бюджетного процесу. Основним завданням координації є залучення всього наявного потенціалу для досягнення спільних цілей. Зусилля по координації роботи в першу чергу мають бути направлені на створення системи, при якій кожен керівник [24]:

- чітко знає свої завдання та може оцінити результати роботи;

- несе відповідальність за використання бюджетних коштів та прийняття управлінських рішень;

- має всю необхідну інформацію для оперативного управління.

Крім того, координація передбачає забезпечення своєчасного і повного надходження запланованих доходів, а також своєчасного фінансування передбачених бюджетом програм.

Фінансовий орган у процесі виконання відповідного бюджету взаємодіє з іншими органами виконавчої влади, з органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями, а також місцевими податковими інспекціями, контрольно-ревізійною службою, та відділеннями державного казначейства.

Згідно зі статтею 50 Бюджетного кодексу, органи стягнення забезпечують своєчасне та в повному обсязі надходження до бюджету податків, зборів та інших доходів відповідно до законодавства.

Головна роль у системі податкового контролю належить Державній податковій службі України. Завданням органів Державної податкової служби в процесі виконання місцевих бюджетів є:

- здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджету, державних цільових фондів податків та зборів (обов’язкових платежів), а також неподаткових доходів, встановлених законодавством України;

недопущення ухилення від оподаткування.

Державна податкова служба має такі функції:

- виконує безпосередньо, а також організовує роботу державних податкових адміністрацій та державних інспекцій, пов’язану із:

- здійсненням контролю за додержанням законодавства про податки, інші платежі, валютні операції, порядку розрахунків із споживачами з використанням електронних контрольно-касових апаратів, товарно-касових книг, лімітів готівки в касах, а також контролю за наявністю ліцензій, патентів, інших спеціальних дозволів на здійснення окремих видів підприємницької діяльності;

- здійсненням контролю за своєчасністю та повнотою зарахування платежів до бюджету;

- обліком платників;

- веденням обліку надходжень податків та інших платежів;

- розробкою основних напрямків, форм і методів проведення перевірок дотримання податкового законодавства;

- поданням фінансовим органам і органам казначейства звітів про надходження податків;

- прогнозом, аналізом надходжень податків та інших обов’язкових платежів, джерел податкових надходжень, вивченням впливу макроекономічних показників і податкового законодавства на надходження податків, інших платежів, розробкою пропозицій щодо їх збільшення та зменшення втрат бюджету.