Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Характеристика підприємства.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
230.91 Кб
Скачать

2. Формування стратегії за допомогою swot – аналіз.

В найбільш загальному вигляді стратегічний аналіз - це комплексне дослідження економічної системи за параметрами, які визначають її майбутній стан.

Метою стратегічного аналізу конкурентоспроможності потенціалу підприємства є виявлення позитивних і негативних факторів, які можуть вплинути на формування та розвиток елементів потенціалу у конкурентному середовищі.

Одним із найпоширеніших інструментів стратегічного аналізу позиції підприємства (потенціалу) в конкурентній боротьбі є метод SWOT-аналізу

SWOТ-аналіз - це аналіз зовнішнього та внутрішнього середовища організації. Аналізу підлягають сильні сторони (Strength), слабкі сторони (Weakness) внутрішнього середовища, а також можливості (Opportunities) і загрози (Threats) зовнішнього середовища організації. Методологія SWOT-аналізу передбачає спочатку виявлення сильних і слабких сторін, можливостей і загроз, після цього встановлення зв'язків між ними, які в подальшому можуть бути використані для формулювання стратегії організації.

При проведенні SWOT-аналізу необхідно визначити не тільки можливості та загрози зовнішнього середовища організації, але й виявити ймовірність використання та вплив обраних можливостей та загроз на результати діяльності організації. Спочатку оцінюють ймовірність використання можливостей та їх вплив на діяльність організації, будують матрицю можливостей.

Аналогічно здійснюється аналіз загроз та будується матриця загроз. Наслідки, до яких може призвести реалізація загроз, можуть проявитися через руйнування організації, приведення організації до критичного стану, важкого стану або легких пошкоджень. Виявлення в процесі аналізу факторів, які класифікуються як загрози зовнішнього середовища, записують на полях матриці.

Наступним етапом SWOT-аналізу є оцінка факторів внутрішнього середовища організації. Для цього викорис­товують метод визначення профілю внутрішнього середовища. Для кожного фактора приводиться експертна оцінка його вагомості.

Проведений аналіз факторів внутрішнього й зовнішнього середовища та ранжування їх по рівню впливу на діяльність організації дозволяє сформувати конкретний перелік слабких і сильних сторін організації, а також загроз і можливостей. Встановлення зв'язків між найбільш впливовими слабкими і сильними сторонами організації, загрозами і можливостями зовнішнього середовища - заключний етап процесу SWOT-аналізу. Для встановлення взаємозв'язків будується матриця SWOT-аналізу таблиця .

Таблиця 2.1 - SWOT-аналіз ТзОВ «Голд Дроп»

Показник

Вага

Оцінка

Зважена оцінка

Можливості:

  1. зростання попиту на продукцію підприємства;

  2. приплив інвестицій;

  3. зростання потужності сировинної зони;

  4. можливості зниження собівартості;

  5. зростання іміджу підприємства.

0,15

0,14

0,23

0,25

0,12

0,11

9

8

9

7

8

7

8,02

1,35

1,12

2,07

1,75

0,96

0,77

Загрози:

  1. цілковита втрата фінансової свободи;

  2. повне вилучення гуртівень (посередників) із збутової мережі;

  3. відтік кваліфікованих кадрів;

4. консолідація замовників продукції;

5. зростання витрат на ресурси.

Сильні сторони:

  1. високий професійно-кваліфікований склад персоналу;

  2. вигідні угоди з замовниками;

  3. добра обізнаність з регіональними ринкам;

  4. можливість запропонувати замовникам додаткові послуги;

  5. побудова мережі роздрібного продажу.

Слабкі сторони:

  1. недостатність капіталу;

  2. слабке покриття території збутовоюмережею;

  3. хаотична співпраця з підприємствами роздрібної торгівлі;

  4. низький рівень маркетингового обслуговування замовників продукції;

  5. застаріле обладнання.

0,11

0,15

0,3

0,25

0,19

0,21

0,3

0,18

0,19

0,12

0,15

0,19

0,25

0,2

0,21

8

9

8

7

8

9

8

8

9

9

8

9

9

8

10

7,9

0,88

1,35

2,4

1,75

1,52

8,52

1,89

2,4

1,44

1,71

1,08

8,86

1,2

1,71

2,25

1,6

2,1

Побудуємо SWOT-матрицю

Сильні сторони Слабкі сторони

Стратегія зростання

Стратегія стабілізації

Стратегія утримання

Стратегія скорочення

Можливості

Загрози

Рисунок 2.1 - SWOT-матриця для анілізу позицій підприємства

SWOT-аналіз є одним із найпопулярніших методів аналізу маркетингової інформації, на основі якого визначають напрямок розвитку підприємства та розподіл ресурсів на сегменти. Цей аналіз визначає сильні і слабкі позиції підприємства, потенційні зовнішні загрози та сприятливі можливості, які оцінюють, порівнюючи зі стратегіями конкурентів. Отже, результатом даного аналізу є вибр стратегії стабілізації. Стратегія стабілізації рекомендується для фірм, у яких переважають слабкі сторони, але які мають сприятливі ринкові можливості. Фірма повинна прагнути посилити конкурентні переваги у тих сферах, де це можливо, з одночасною ліквідацією слабких сторін. Доцільно концентрувати увагу на зниженні рівня затрат і підвищення рівня конкурентоспроможності.