Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГІДРОЛОГІЯ ЛЬОДОВИКІВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
340.99 Кб
Скачать

8.4. Живлення та абляція льодовиків

Живлення льодовика. Основними джерелами живлення льодовиків являються тверді атмосферні опади. Окрім них у живленні льодовиків беруть участь дощові рідкі опади; заметільне перенесення, тобто, принесення вітром снігу на поверхню льодовика із суміжних гірських схилів; лавини, що приносять додаткові об’єми снігу на льодовик; конденсація водяної пари у тверду фазу (сублімація) або так звані “наростаючі” опади – паморозь та іній; “накладений лід”, тобто знову замерзаючи талі води сезонного снігу.

За даними В.М.Котлякова доля основних складових живлення долинних льодовиків така: твердих атмосферних опадів 80% загальної акумуляції, “наростаючих” опадів – 0-2%, заметільних перенесень – 15%, лавин – 5%.

Абляція льодовиків – зменшення льодовика відбувається як шляхом стоку талої води з льодовика, випаровування з його поверхні, так і внаслідок видування снігу вітром (механічна абляція).

Розрізняють три види абляції:

1)поверхнева абляція - зменшення снігу, фірну і льоду на поверхні льодовика внаслідок безпосереднього нагрівання льоду, яке спричинене сонячними променями, теплим повітрям та дощами, які випадають на поверхню льоду;

2)внутрільодовикова абляція відбувається внутрі льодовика за рахунок тертя окремих часток льоду, циркуляції повітря та води в порожнинах і тріщинах льодовика;

3)підльодовикова абляція виникає на межі льодовика з ложем внаслідок надходження тепла від поверхні гірських порід, які мають більш високу температуру, ніж льодовик, а також при підвищенні тиску на нижній межі льодовика. Найбільше значення у гідрологічних процесах має поверхнева абляція.

На процес абляції впливає сонячна радіація, температура та вологість повітря, випаровування і конденсація, атмосферні опади. Тверді опади, сніг – збільшують альбедо поверхні льодовика і послаблюють процес танення, рідкі опади приводять до прискорення процесу танення.

Абляцію зазвичай висловлюють у масових або об’ємних одиницях

(млн т на рік або млн м3 води за рік), окрім того часто використовують поняття питомої абляції ( т/м2 на рік) або шар абляції ( мм/рік).

Розміри льодовиків змінюються внаслідок зміни інтенсивності абляції. Так, у сучасну епоху льодовики знаходяться в стані регресії, тобто відступання. Відступають вони майже у всіх районах північної півкулі, що пов’язано із загальним потеплінням клімату та його циклічними коливаннями.

8.5. Баланс льоду і води в льодовику

Рівняння балансу льоду:

Хтв + Yм + Yлав + Yзам + Zкон = Yт + Zвип ± ∆Uл ,

де Хтв – тверді опади;

Yм – заметільне перенесення;

Yлав – лавинне перенесення;

Yзам – замерзання води;

Zкон – конденсація водяної пари;

Yт – стік талої води з льодовика;

Zвип – випаровування снігу та льоду;

±∆Uл – зміна об’єму льоду в льодовику.

Рівняння балансу води в льодовику:

Хр + Yт = Yст + Yзам ± ∆Uв ,

де: Хр – рідкі опади;

Yт – танення снігу, фірну й льоду на поверхні та в товщі

льодовика;

Yст – стік води за межі льодовика;

Yзам – повторне замерзання талої та дощової води;

±∆Uв – зміна запасів рідкої води в льодовику.