Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пархоменко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
133.63 Кб
Скачать

МЕТА

Курс „Релігійна філософія і теологія: компаративний аналіз” вивчається в бакалавраті факультету філософії і релігієзнавства ДУІіШІ студентам IV курсу. Курс розраховано на 26 лекційних та 26 практичних занять.

Курс передбачає ознайомлення з поняттями «релігійна філософія» та «теологія» з точки зору компаративного аналізу як специфічного методу релігієзнавчих досліджень.

Студенти ознайомлюються із феноменами релігійної філософії та теології, їх спільними та відмінним рисами як на рівні загальнотеоретичному, так і на рівні конкретних проявів у історії релігійно-філософської та теологічної думки в рамках різних духовно-релігійних, конфесійних та позаконфесійних традицій.

В рамках курсу передбачається ознайомлення студентів із особливостями релігійної філософії в рамках християнської (православна, католицька, протестантська), ісламської, іудейської, індо-буддійської, далекосхідної духовно-релігійних традиціях. Пропонується розгляд того, як в цих культурах вирішується питання відносин релігійно-філософської та теологічної парадигм осмислення релігійних та позарелігійних питань.

Після закінчення курсу студент повинен знати:

- особливості релігійної філософії;

- особливості теології як науки про Бога;

- основні докази існування Бога;

- особливості та характеристики буття Бога.

Після закінчення курсу студент повинен вміти:

- здійснювати порівняльний аналіз релігійної філософії та теології;

- володіти методологією порівняльного аналізу релігійної філософії та теології.

Програма змістовий модуль №1.

Тема 1. Вступ до предмету.

Релігійна філософія і теологія: компаративний аналіз, як специфічна дисципліна в структурі філософії релігії. Причини появи дисципліни, логіка її становлення.

Методологічні засади предмету. Компаративний аналіз як різновид методології релігієзнавчих досліджень. Поняття компаративістики та її основні засади.

Тема 2. Релігійна філософія: зміст поняття та його сутність.

Поняття релігійної філософії як осмислення філософсько-значущіх питань з позицій релігійного світогляду. Онтологічні, гносеологічні, космологічні, соціальні проблеми у релігійно-філософському осмисленні.

Співвідношення віри та знання у різних релігійних традиціях. Роль релігійного світогляду (у т.ч. віровчень), духовного (релігійного) досвіду та віри у релігійній філософії. Конфесійна та позаконфесійна релігійна філософія. Проблема відчуженості теології від релігійної філософії.

Питання про ставлення Бога до створеного ним світу та до людини і ставлення людини до Бога як основна проблема релігійної філософії.

Вчення про Бога та доведення раціональності чи ірраціональності його буття як основа релігійно-філософської онтології.

Тема 3. Теологія, змістовне наповнення та функції.

Поняття теології (богослов’я). Теологія як раціонально-систематичне обґрунтування та захисту релігійного вчення, як одна із форм вираження релігійної свідомості Теологія в європейській традиції: античність, християнське середньовіччя, розуміння теології у Новий час. Проблема істинного в теології. Теологія як специфічна система знань про Бога у авраамічних релігіях. Чи можлива теологія у позаавраамічному світі?

Мета, завдання, функції теології. Теологія як систематика, обґрунтування, захист релігійних вчень. Догматика, мораль, релігійні канони як складові теології. Теологія та релігійна практика, культ. Основоположні принципи теології: істинність буття трансцендентного, боговдохновенність догматів, боговстановленність моральних приписів.

Тема 4. Понятійний апарат релігійної філософії та теології: спільне та особливе у тлумаченні.

Трансцендентне, священне та сакральне у релігійній філософії та теології: різність підходів.

Догмат як предмет та результат теології. Можливість осмислення та тлумачення догмату у релігійній філософії.

Одкровення у релігійній філософії та теології: беззаперечність та істинність проти багатоверсійності апеляції до авторитету.

Ключові проблеми філософії та їх релігійно-філософське та теологічне осмислення: буття.

Тема 5. Прийоми та методи у релігійній філософії та теології.

Нормативна теологія (богооткровенна теологія) як Богоодкровення, Слово Бога. Деривативна (природна теологія) теологія і людський фактор у формулюванні релігійних істин. Природна теологія як філософська спекуляція абсолютом як сутності, першопричини та мети усього сущого. Догматика та віровчення. Догматика як систематизований виклад догматів тієї чи іншої релігії. Можливості людського розуму у осягненні істини. Дослідження і осмислення священних текстів відповідних віровчень, а також коментарів до них, які були зроблені відомими богословами в різні часи як один з основних методів теології.

Проблема раціональної можливості обґрунтування релігійної віри. Роль раціонального у теології. Філософські поняття в теології. Службова роль розуму в теології. Деривативна теологія як перехід до релігійної філософії: спроба розповсюдження віроповчальних істин та релігійного світогляду в контекст позарелігійного світогляду. Авторитарність теології та поліваріативність тлумачень в релігійній філософії. Релігійний досвід та традиція.

Проблема співвідношення релігійного світогляду та інших світоглядних форм: релігія і мораль, релігія і наука, релігія і право, релігія і мистецтво тощо.