Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона праці.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
189.44 Кб
Скачать

5 ОХОРОНА ПРАЦІ

5.1 Аналіз умов праці працівників відділу якості ПАТ « Кондратьївський вогнетривкий завод »

Велику увагу при організації робочого місця працівника, зайнятого розумовою працею, з метою підвищення продуктивності його праці необхідно приділяти створенню оптимальних умов праці. В дипломній роботі проведемо аналіз праці робочих відділу якості.

Відділ якості знаходиться на другому поверсі чотирьох поверхневого будинку. Загальна площа приміщення складає 30 м2, загальний об’єм – 90 м3.

У приміщенні створені чотири постійних робочих місця. Площа, що відводиться на 1 робоче місце складає 7,5 м2; об'єм на 1 робоче місце – 22,5 м3.

Схема приміщення приведена на рисунку 5.1.

4 1 4

2

3 м

2 м РК 2 м 5 м

4 м

3 5

6 м

1 - кондиціонер; 2 - комп’ютер; 3 - принтер; 4 – вікно; 5 - двері

Рисунок 5.1 – Схема приміщення

Оснащення робочого місця сучасними, зручними і якісними виробничими меблями, високопродуктивною обчислювальною технікою, а також проведення своєчасного ремонтно-технічного обслуговування приміщення, меблів, засобів зв'язку, обчислювальної техніки дозволить значно скоротити на робочому місці непродуктивні витрати часу, підвищити продуктивність праці.

У відділі встановлено комп’ютери, які представляють негативний вплив, згідно ГОСТ 12.0.003-74 ССБТ "Опасные и вредные факторы. Классификация".

Експлуатація ПК супроводжується негативним впливом на організм людини, таких як: напруга органів зору та пов’язані з ним втомою, захворюванням; значне навантаження на пальці та кісті рук, яке при відсутності профілактики та медичного контролю можуть визвати професійні захворювання; перебування в одній і тій самій позі, яке визиває застійні явища в організмі, що може призвести до різних захворювань; випромінювання різного виду при використанні відео моніторів а також підвищений рівень механічних шумів.

Одним з найважливіших чинників, що впливають на працездатність працівників, є забезпечення достатнього освітлення, оскільки за допомогою зору фахівці одержують до 80-90 % інформації.

Для забезпечення рівномірності і постійності освітленості протягом доби слід використовувати штучне освітлення із застосуванням люмінесцентних ламп, розташованих на стелі (загальне освітлення) або на стіні (місцеве освітлення) .

Робота характеризується інтенсивною розумовою творчою працею з підвищеною напругою зору, концентрацією уваги на базі нервово-емоційної напруги, змушеною робочою позою, загальною гіподинамією, періодичним напруженням на кисті рук. Робота виконується в режимі діалогу з ПК у вільному темпі з періодичним пошуком помилок в умовах дефіциту часу.

5.2 Вибір заходів по створенню сприятливих умов праці при експлуатації персонального комп’ютера

Робота відділу якості полягає в роботі на персональному комп’ютері, тому важливо знати і виконувати всі необхідні заходи, щодо безпечного використання комп’ютера. Марка комп’ютера Intel Celeron (R) CPU з потужністю 1,7 GHz.

Експлуатація ЕОМ супроводжується дією на організм комплексу чинників трудового процесу і виробничого середовища. В результаті наступають зміни функціонального стану центральної системи організму, що характеризуються вираженою напругою. Зміни, що накопичуються в процесі роботи, призводять до ризику розвитку певних захворювань. З метою мінімізації впливу негативних чинників на організм людини при роботі з ПК слід дотримуватися правил охорони праці при роботі з ПК.

Приміщення, в яких знаходяться робочі місця з ПК, повинні мати освітлення з одностороннім розміщенням світлопроємів, площа скління яких не повинна перевищувати 25 % від площі стіни світлопроємами. Віконні отвори в приміщенні з ПК повинні мати регульовані жалюзі або завіси або інші сонцезахисні пристрої .

Робочі місця з ПК рекомендується розміщувати в окремих приміщеннях. У разі розміщення робочих місць з ПК в залах або приміщеннях з джерелами небезпечних шкідливих виробничих чинників, їх необхідно ізолювати в кабінети з природним світлом і організаційним повітрообміном.

Площа на одного працюючого за ПК повинна складати не менше 6,0 м2, об'єм - не менше 20 м3.

Неприпустимо розташування ПК, при якому працюючий повернений лицем або спиною до вікон кімнати або задньої частини ПК, в яку вмонтовуються вентилятори.

Робочі місця з ПК повинні розташовуватися від стіни з віконними отворами на відстані не менше 1,5 м, від інших стін на відстані – 1 м, відстань між столами повинна складати не менше 1,5 м.

Екран відео монітора ПК повинен знаходитися від очей користувача на відстані 500-700 мм. Користувачі ПК повинні мати гостроту зору на відстані 600 мм.

Клавіатуру слід розташовувати на поверхні столу або спеціальній підставці на відстані 100-300 мм від краю, зверненого до користувача. Кут нахилу до панелі клавіатури повинен бути в межах від 5 до 15 град.

Висота робочої поверхні столу повинна регулюватися в межах 680-800 мм, за відсутності такої можливості висота робочої поверхні вибирається рівною 725 мм.

Робочий стіл повинен мати простір для ніг заввишки не менше 600 мм, шириною не менше 450 мм .

Висота поверхні сидіння повинна регулюватися в межах 400-550 мм. Ширина і глибина поверхні сидіння повинні бути не менше 400 мм. Поверхня сидіння повинна бути плоскою, передній край - закруглений. Слід передбачити можливість зміни кута нахилу поверхні від 15 град вперед до 15 град назад .

Опорна поверхня спинки стільця повинна мати висоту 300 плюс-мінус 20 мм, ширину - не менше 300 мм і радіус кривизни горизонтальної площини – 400 мм. Кут нахилу спинки у вертикальній площині повинен регулюватися в межах плюс-мінус 30 градусів від вертикального положення. Відстань спинки від переднього краю сидіння повинна регулюватися в межах 260-400 мм.

Робоче місце повинне бути обладнане підставкою для ніг, що має ширину не менше 300 мм, глибину – не менше 400 мм, регулювання по висоті в межах до 150 мм по куту нахилу опорної поверхні підставки – 20 град. Поверхня підставки повинна бути рифленої, мати борт заввишки 100 мм по нижньому краю.

Приміщення з ПК повинні мати природне і штучне освітлення.

По відношенню до світлових отворів робочі місця повинні розташовуватися на відстані не менше 1,5 м від них, щоб природне світло падало на робоче місце збоку, переважно зліва.

Штучне освітлення повинне забезпечувати на робочих місцях з ПК освітленості не нижче 400-500 лк.

Допустима інтенсивність ультрафіолетового випромінювання на відстані від екрану 0,3 м не повинна перевищувати величини, встановлені «Санитарными нормами ультрафиолетового излучения в рабочих помещениях» № 4557-88 для 8-годинного робочого дня:

- випромінювання у області УФ-С (200-280 нм) - повинне бути відсутнім;

- у області УФ-В (280-315нм) - не перевищувати 0,01 Вт/кв.

- у області УФ-А (315-400нм) - не більш 10,0 Вт/кВ∙м.

Рівень інфрачервоного випромінювання на відстані 0,1 м від всіх поверхонь ПК не повинен перевищувати 35-70 Вт/кВ∙м залежно від величини опромінюваних поверхонь.

У приміщеннях, де розташовані дисплеї, необхідно виконувати заходи щодо боротьби із статичною електрикою. Найпростішим способом відповідно до рекомендацій, є підтримка відносної вологості повітря на рівні 50-60 % за допомогою побутового електрозволожувача.

У приміщеннях з ПК параметри мікроклімату повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.1.005-88 «Общие санитарно-гигиенические требование к воздуху рабочей зоны». Температура навколишнього середовища повинна бути в межах 18-22 оС, а швидкість руху повітря – 0,1-0,2 м/с.

Шум, створюваний працюючими ПК повинен оцінюватися загальним рівнем звукового тиску на частотній корекції «А» і вимірюватися в дБА.

Рекомендації з раціональної організації праці і відпочинку користувачів ПК полягає в наступному. Для профілактики порушень і підтримки працездатності необхідно дотримувати додаткові регламентовані заходи для відпочинку користувачів ПК:

- в період роботи за дисплеєм необхідно передбачити через кожні 40-45 хвилин 3-5 хвилинні перерви для відпочинку.

- середня сумарна тривалість роботи за дисплеєм за день не повинна перевищувати 4 годин, за тиждень – 20 годин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]