Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма Введ в литер 2011-2012 - РАСШ...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать

Зміст дисципліни

1. Вступ. Літературознавство як наука.

Літературознавство як одна з філологічних дисциплін. Характеристика кола питань, які вивчає літературознавство.

Розподіл сучасного літературознавства на три провідні галузі:

  • Теорію літератури

  • Історію літератури

  • Літературну критику.

Мета і завдання визначених галузей літературознавства. Теорія літератури як галузь, що досліджує, узагальнює і систематизує літературознавчі поняття. Історія літератури як галузь, що досліджує художню літературу в історичному аспекті від її зародження до сучасності. Розподіл історії літератури кожного народу на декілька періодів. Літературна критика як галузь, що дає ідейно-естетичну оцінку творам сучасності. Визначення літературною критикою місця як окремого твору так і спадщини письменника в літературному процесі епохи, розкриття позитивних і негативних рис художніх творів.

Тісний зв'язок між теорією літератури, історією літератури і літературною критикою. Використання кожною з зазначених дисциплін здобутків двох інших.

Допоміжні літературознавчі дисципліни.

Літературна історіографія як допоміжна дисципліна, що займається дослідженням історії розвитку і накопичення знань з провідних літературознавчих дисциплін.

Літературна бібліографія як галузь, що займається виявом, підрахунком та систематизацією друкованих творів художньої літератури і літературознавства.

Текстологія як допоміжна літературознавча дисципліна, що досліджує і тлумачить художні тексти, щоб донести їх до читача у первісному, задуманому автором вигляді.

Палеографія як дисципліна що вивчає писемні знаки, особливості написання літер в різні періоди розвитку мови того чи іншого народу, почерки, своєрідність паперу кожної епохи, художні прикраси-орнаменти та ін.

Зв'язок літературознавства з іншими науковими дисциплінами.

2. Література як мистецтво слова. Класифікації видів мистецтва за різними ознаками. Розподіл мистецтв на просторові, часові та синтетичні.

Відмінність видів мистецтв за матеріалом, в якому виконані їх твори. Переваги і недоліки матеріалів різних видів мистецтв. Слово, як найбільш гнучкий матеріал. Література в широкому і вузькому розумінні терміна.

Художня література як одна з форм суспільної свідомості.

3. Літературно-художній образ.

Визначення художнього образу. Структура літературно-художнього образу.

Внутрішня специфіка структури літературно-художніх образів в залежності від родових ознак твору. Специфіка ліричних, епічних, драматичних образів.

Класифікації літературно-художніх образів. Образи індивідуальні, характерні, типові, образи-мотиви, топоси, архетипи. Макрообрази і мікрообрази у творі. Специфіка образів автора і читача.

4. Зміст і форма літературного твору. Змістовна організація літературного твору.

Поняття “форми” і “змісту” в філософії і літературознавстві. Гармонія “форми” і “змісту” літературного твору. Художній твір як основна форма буття літератури. Структура літературно-художнього твору. Структура і елементи змістової організації літературно-художнього твору:

  • Тема; Головна і другорядні теми; Зовнішня і внутрішня теми літературного твору.

  • Проблема (проблематика) твору.

  • Ідея;

  • Фабула; Залежність фабули від родової приналежності твору;

  • Характер; Типи характерів; Узагальнені і індивідуальні характери; Соціально-історичні і загальнолюдські характери;

  • Пафос літературного твору; Види пафосу.