Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бидет - 10.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
864.77 Кб
Скачать

Секторні діаграми

Секторна діаграма відображає розмір елементів, які утворюють ряд даних, пропорційно до суми складових. Вона завжди ілюструє лише один ряд даних і зазвичай використовується, коли необхідно виділити важливий елемент ряду. Існують такі різновиди секторних діаграм:

  • Секторна діаграма.     Цей тип діаграми використовується для відображення впливу кожного значення на загальний підсумок. Він може мати також об’ємний варіант, як показано на рисунку нижче.

  • Розрізана секторна діаграма.     Цей тип секторної діаграми показує вплив кожного значення на загальний підсумок, водночас виділяючи окремі значення. Існує також об’ємний варіант цієї діаграми.

  • Вторинна секторна діаграма.     Це – секторна діаграма на основі користувацьких значень, узятих з іншої секторної діаграми. Наприклад, щоб краще роздивитися невеликі сектори діаграми, їх можна згрупувати в один елемент, а потім розмістити цей елемент поряд з основною діаграмою як меншу секторну діаграму або гістограму.

  • Вторинна гістограма.     Це – секторна діаграма на основі користувацьких значень, узятих з іншої секторної діаграми та поєднаних у гістограму з накопиченням.

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Докладну інформацію про використання вторинних секторних діаграм і вторинних гістограм можна знайти у статті Створення вторинних секторних діаграм і вторинних гістограм.

Точкові діаграми

Точкова діаграма показує відношення між числовими значеннями кількох рядів даних або відображає дві групи чисел як один ряд із координатами X та Y. Такі діаграми зазвичай використовуються для ілюстрації наукових даних і мають такі різновиди:

  • Точкова діаграма.     На цьому типі діаграм порівнюються пари значень. Наприклад, на наведеній нижче точковій діаграмі показуються неоднакові інтервали (або кластери) двох наборів даних.

Упорядковуючи дані для точкової діаграми, розміщуйте значення X в одному рядку або стовпці, а відповідні значення Y – у суміжному рядку або стовпці.

  • Точкова діаграма, на якій точки даних сполучено лініями.     На діаграмі цього типу точки даних можуть сполучатись або не сполучатися прямими чи згладженими лініями. Такі лінії можуть відображатися з маркерами або без них.

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Докладну інформацію про використання точкових діаграм можна знайти у статті Створення точкових і лінійчатих діаграм.

Діаграми з областями

Діаграми з областями підкреслюють величину змін із плином часу. Існують такі різновиди цих діаграм:

  • Діаграма з областями.     Цей тип діаграми використовується для відображення зміни значень із плином часу або на основі порівняння категорій. Також існує об’ємний варіант цієї діаграми. Відображаючи суму даних, діаграма з областями також показує відношення частин до цілого. Наприклад, на наведеній нижче діаграмі показується збільшення обсягу збуту у штаті Вашинґтон і вплив кожного штату на загальний результат.

  • Діаграма з областями та накопиченням.     Цей тип діаграми використовується для порівняння змінення внеску кожного значення за часом або категоріями. Існує також об’ємний варіант такої діаграми.

  • Нормована діаграма з областями та накопиченням.     Цей різновид діаграми демонструє відносну зміну кожного значення із плином часу або на основі порівняння категорій. Існує також об’ємний варіант такої діаграми.

Кільцеві діаграми

Кільцева діаграма, як і секторна, відображає відношення частин до цілого, але вона може містити кілька рядів даних. Кільцева діаграма має такі різновиди:

  • Звичайна кільцева діаграма.     На ній дані відображаються як кільця, кожне з яких представляє ряд даних. Наприклад, у наведеній нижче діаграмі внутрішнє кільце показує прибуток від податку на паливо, а зовнішнє кільце – прибуток від податку на нерухомість.

  • Розрізана кільцева діаграма.     Цей різновид діаграми схожий на розрізану секторну діаграму, але може містити кілька рядів даних.

Пелюсткові діаграми

Пелюсткові діаграми використовуються для порівняння сукупних значень із певної кількості рядів даних. Існують такі різновиди пелюсткових діаграм:

  • Звичайна пелюсткова діаграма.     На такій діаграмі показуються зміни значень відносно центральної точки. До кожної точки даних можна додавати маркери. Наприклад, на наведеній нижче пелюстковій діаграмі ряд даних, який займає найбільшу площу (марка А), представляє марку з найбільшим вмістом вітамінів.

  • Заповнена пелюсткова діаграма.     На такій діаграмі області, які займають ряди даних, заповнюються кольором.

Поверхневі діаграми

Поверхнева діаграма допомагає знайти оптимальні комбінації двох наборів даних. Як і на топографічній карті, кольори та візерунки показують області, що належать до одного діапазону значень. Існують такі різновиди поверхневих діаграм:

  • Об’ємна поверхнева діаграма.     Ця діаграма показує зміни значень у двох вимірах у вигляді суцільної кривої. Наприклад, на наведеній нижче поверхневій діаграмі показано різні комбінації температури та часу, що в результаті дають однаковий показник граничної міцності на розрив. Кольори на цій діаграмі позначають певні діапазони значень.

Об’ємна поверхнева діаграма без заповнення кольором називається каркасною об’ємною поверхневою діаграмою.

  • Контурна діаграма.     Це вигляд поверхневої діаграми зверху. На цій діаграмі кольори позначають певні діапазони значень. Без заповнення кольором така діаграма називається каркасною контурною діаграмою.

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Докладну інформацію про використання поверхневих діаграм можна знайти у статті Створення поверхневої діаграми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]