Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Лабораторне заняття №5

Модуль І.

Тема: МАЛЮВАННЯ. Робота з кистями Кількість навчальних годин:10

Мета: Метою вивчення є ознайомлення з структурою і можливостями пакетом програм Adobe (Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe PageMaker) та інших програм, які орієнтовані на видавничі та поліграфічні потреби.

Завдання

Завданням курсу є оволодіння практичними навиками роботи в програмі Adobe Photoshop, Adobe PageMaker та ін.

Обладнання: комп’ютер, навчальні плани, програми, підручники, посібники для дизайну; ТЗН для мультимедіа презентації.

Література:

  • Бурлаков М.В. Сorel DRAW 11. СПб: БХВ-Петербург, 2003.

  • Глушаков С.В., Кнабе Г.А. Компьютерная графика. – Харьков: Фолио, 2003.

  • Електронна довідкова система прикладної програми Corel DRAW .

  • Електронна довідкова система прикладної програми Corel TEXTURE.

  • Електронна довідкова система прикладної програми Corel TRACE.

  • Леонтьев В.П. Новейшая энциклопедия персонального компьютера 2002. – М.: ОЛМА-ПРЕСС, 2002.

  • Павлович Н.І. Робота з растровими об’єктами в Corel DRAW 10. Методичні вказівки з курсу “Комп’ютерне проектування” для студентів спеціальності “Дизайн”. – Луцьк, 2002.

  • Павлович Н.І. Робота з текстом у програмі Corel DRAW. Методичні вказівки до лабораторних занять для студентів спеціальності “Дизайн” денної форми навчання. – Луцьк: ЛДТУ, 2004.

  • Тайц А.М., Тайц А.А. Adobe Illustrator 9: учебный курс. – СПб: Питер, 2001.

  • Яцюк О.Г. Компьютерные технологии в дизайне. – СПб.: БХВ-Петербург, 2002.

Хід виконання:

Робота з кистями

Щоб розфарбувати відскановане зображення або створити зображення з нуля в програмі є безліч кистей і можливість створити свою власну кисть для живопису. Для роботи з пензлем створіть новий шар.

Клацніть по піктограмі інструменту Brush (Кисть).

Виберіть основний колір.

На панелі опцій клацніть по стрілці в полі Brush (Кисть), щоб вибрати тип кисті. Число під кожною піктограмою визначає ширину кінчика пензля в пікселах. Клацніть мишею будь-де поза панелі вибору кистей, щоб закрити її. Так само можна вибрати значення параметра Mode (Режим змішування), а також величину параметра Opacity (Непрозорість) у відсотках.

Якщо значення вказаних параметрів дорівнює 100%, штрих пензля буде повністю закривати розташовані нижче пікселі.

Разом з програмою Photoshop поставляються бібліотеки кистей, і ви можете на свій розсуд модифікувати будь-яку входить до них кисть. Для цього на панелі опцій клацніть по кнопці Brush (Кисть). В меню Brush Tip Shape перемістіть повзунок Diameter (Діаметр) або введіть діаметр (ширину) штриха (від 1 до 999 пікселів). Натисніть повзунок Hardness (Жорсткість).

На додаток до кистей, присутнім в програмі за умовчанням, разом з програмою Photoshop поставляється ще одинадцять бібліотек кистей. Для вибору клацніть по стрілці, розташованої на панелі праворуч, потім у нижній частині меню виберіть ім'я будь-якої бібліотеки кистей.

Знову клацніть по кнопці Brush (Кисті), щоб закрити вікно. Змінені параметри кисті зберігаються до тих пір, поки ви не виберіть для роботи іншу кисть.

Стирання ручне і автоматичне

Для ручного стирання виберіть інструмент Eraser (Ластик). Якщо використовувати інструмент Eraser (Ластик) на шарі в той час, коли варто прапорець Lock transparent pixels (Зафіксувати прозорі точки), або на тлі зображення, стирається область буде залита поточним фоновим кольором. Якщо для шару прапорець знятий - видаляється область стане прозорою.

На панелі опцій інструмента Eraser (Ластик) клацніть по стрілці в полі Brush (Кисть) і виберіть кисть на спливаючій панелі.

Задайте режим в поле Mode (Режим): можливі варіанти Brush (Кисть), Pencil (Олівець) або Block (Блок). Для імітації ефекту мокрого кордонів виберіть Brush (Кисть). Задайте значення параметра Opacity (Непрозорість).

Якщо ви хочете стерти частину фону зображення або на палітрі Layers (Шари) встановлений прапорець Lock transparent pixels (Зафіксувати прозорі точки), виберіть будь фоновий колір.

Інструмент Background Eraser Tool (Ластик для фону) робить області, через які протягують курсор, прозорими або заливає їх фоновим кольором. Натисніть і утримуйте кнопку на панелі інструментів.

Гідність цього інструменту полягає тому, що можна здійснювати контроль за певними критеріями, наприклад, прати сусідні (суміжні) або несуміжні області. Акуратно вибравши кисть, можна контролювати розмір зтирається області та регулювати м'якість її кордонів. На панелі опцій з випадаючого меню Limits (Межі) виберіть, де буде стиратися зображення: Discontiguous (Несуміжні), щоб прати всі крапки в діапазоні, який визначається допуском, незалежно від того, чи є точки суміжними чи ні. Contiguous (Безперервно), щоб прати тільки суміжні точки в діапазоні, який визначається значенням параметра Tolerance (Допуск), колір яких відповідає кольору першого піксела, по якому ви клацнули мишею.

Find Edges (Знайти краю), щоб прати сусідні точки, але зберігати межі об'єкта (висококонтрастні кордону).

Виберіть значення параметра Tolerance (Допуск).

Чим воно вище, тим ширше видаляється діапазон квітів, схожих на колір першого піксела, по якому ви клацнули. Виберіть шар, точки якого ви хочете стерти. Якщо ви незадоволені результатами, скасуйте дію або клацніть по більш раннього стану, змініть будь-які параметри інструменту і спробуйте знову. Інструмент Magic Eraser Tool (Чарівний ластик) дозволяє прати пікселі простим клацанням миші, а не перетягування курсора. Натисніть і утримуйте кнопку на панелі інструментів.

Він стирає точки, колір яких з урахуванням заданого допуску схожий на колір пікселя, по якому ви клацнули. В режимі автостіранія відбувається малювання фоновим кольором, якщо ви починаєте перетягувати курсор по пікселам основного кольору. Якщо перетягувати курсор над пікселями будь-якого іншого кольору, то інструмент буде малювати основним кольором. Виберемо будь основний і фоновий кольору. Виберемо небудь шар.

Активізуйте інструмент Pencil Tool (Олівець). Натисніть і утримуйте кнопку на панелі інструментів.

На панелі опцій поставте прапорець Auto Erase (Автоластік). Почнемо тягнути курсор з пиксела будь-якого іншого кольору, щоб малювати основним кольором.

Почнемо тягнути курсор з пиксела основного кольору, якщо такий є, щоб малювати фоновим кольором.

Розмазування квітів

Для розмазування квітів виберіть небудь шар.

Активізуйте інструмент Smudge Tool (Палець). Натисніть і утримуйте кнопку на панелі інструментів.

На панелі опцій клацніть по стрілці в полі Brush (Кисть) і виберіть кисть на спливаючій панелі.

Задайте режим в поле Mode (Режим змішування): режим Normal (Нормальний), щоб розмазувати всі відтінки кольору, режим Darken (Затемнити), щоб додати темні кольори в світліші, або режим Lighten (Освітлити), щоб підпустити світлих кольорів у більш темні . Поставте значення Strength (Сила) нижче 100%. Перетягнемо курсор через будь-яку область зображення. Якщо необхідно, зробіть паузу, щоб програма встигла відобразити внесені зміни на екрані. Щоб розмазувати кольору з усіх видимих ​​шарів зображення на панелі опцій поставте прапорець Sample All Lauers (Використовувати всі шари). При виборі цієї опції зніміть прапорець Finger Painting (Малювання пальцем). Щоб розмазувати колір тільки з активного шару, зніміть прапорець Sample All Layers (Використовувати всі шари). У будь-якому випадку, звичайно, змінені будуть пікселі тільки активного шару.