Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль гражданский процесс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Модульний контроль № 2 з навчальної дисципліни «цивільний процес»

Сімферополь – 2012

Варіант № 1

1. Поняття та передумови відкриття провадження у справі.

2. Обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

3. Розглядаючи справу за позовом Гнідаша до ПМК-4 про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу, суд, на думку позивача, припустився таких порушень: 1) справу розглянув поспіхом у службовому кабінеті, а не в залі судового засідання, де присутні змогли б оцінити як законність дій керівництва ПМК-4 при його звільненні, так і законність дій самого суду; 2) суддя відмовився задовольнити його клопотання про розгляд справи безпосередньо на підприємстві, чим позбавився можливості допитати свідків, оскільки вони відмовлялися їхати до суду; 3) суддя не задовольнив його клопотання про притягнення до участі в справі як співвідповідача керівника ПМК-4, який звільнив його з роботи; 4) суддя відмовив йому в задоволенні заяви про забезпечення позову шляхом накладення арешту на службовий автомобіль директора підприємства, не постановивши про це ухвали, чим позбавив його можливості оскаржити такі дії. Як оцінити точку зору позивача?

Варіант № 2

1. Процесуальний порядок відкриття провадження у справі.

2. Правові підстави визнання та виконання рішень іноземних судів на території України.

3. Серова звернулася до суду із заявою про визнання її сина Серова недієздатним, посилаючись на те, що він страждає душевним захворюванням і в даний час знаходиться на примусовому лікуванні у психіатричній лікарні спеціального типу. Своє прохання Серова мотивувала необхідністю встановлення над сином опіки. Рішенням суду Серов визнаний недієздатним. Орган опіки та піклування не був повідомлений про розгляд справи. В основу висновку про недієздатність Серова суд поклав ухвалу суду від 23 жовтня 2011 року, за якою Серов у зв’язку з душевним захворюванням був звільнений від кримінальної відповідальності та до нього був застосований примусовий захід медичного характеру. Які помилки були допущені у даній справі?

Варіант № 3

1. Поняття, мета та значення провадження у справі до судового розгляду.

2. Розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

3. Рішенням суду позовні вимоги Каримової до Каримова про поділ спільної власності подружжя на суму 98400 гривень повністю задоволені. Через місяць Каримова звернулася до того ж самого суду з заявою про додатковий поділ майна (музичного центру, двох килимів, колекції поштових марок (12 тисяч штук), телевізора та бібліотеки), яке вона забула вказати у позовній заяві. Суддя шляхом ухвалення додаткового рішення здійснив поділ зазначеного майна подружжя. Чи правильні дії суду? Укажіть підстави для ухвалення додаткового рішення.

Варіант № 4

1. Процесуальний порядок провадження у справі до судового розгляду.

2. Суд у процесі виконання судових рішень.

3. Харченко пред’явила позов до своїх синів Сергія та Андрія про визнання недійсним договору дарування житлового будинку. Позивачка зазначила, що на вимогу відповідачів, які обіцяли не порушувати її права володіння і користування будинком, допомагати по веденню домашнього господарства, вона оформила договір дарування їм будинку. Відповідачі не виконували своїх зобов’язань (відповідачі цей факт заперечували). Посилаючись на те, що угоду було укладено внаслідок помилки, позивачка просила задовольнити її позов. Суд відмовив у позові. Харченко подала апеляційну скаргу. Якими мають бути дії апеляційного суду? Обґрунтуйте.

Варіант № 5

1. Поняття, значення та порядок судового розгляду справи у суді першої інстанції.

2. Перегляд судових рішень Верховним Судом України.

3. Що повинен зробити суд, якщо у момент перевірки явки учасників процесу з’ясувалося, що: 1) з поважної причини не з’явився експерт, письмовий висновок якого є у матеріалах справи; 2) відповідача не повідомили про день судового розгляду; 3) свідок написав на судовій повістці, що він відмовляється від явки до суду; 4) представник відповідача заявив про свій намір провести відеозапис процесу; 5) у залі судового засідання присутні декілька підлітків, які оголосили себе «групою підтримки» неповнолітнього Байнова, якого викликали до суду як свідка; 6) до повістки, яка була вручена позивачу, додається довідка про те, що він знаходиться на стаціонарному лікуванні у шпиталі; 7) Левченко, який з’явився у судове засідання як перекладач, погано знає мову, на якій розмовляє позивач; 8) представник комерційного банку – позивач у справі не надав ніяких документів для підтвердження своїх повноважень.

Варіант № 6

1. Складові частини судового засідання.

2. Заочне рішення та його перегляд.

3. До суду звернулася Юрченко із заявою про обмеження її чоловіка в дієздатності. У заяві було зазначено, що чоловік покинув роботу і став працювати в монастирі, відмовляється повертатися додому і забезпечувати сім’ю матеріально. Всі гроші, які він заробляє, передає на користь монастиря або іншої церкви, чим ставить сім’ю в скрутне матеріальне становище. Як має діяти суддя?

Варіант № 7

1. Закінчення цивільної справи без ухвалення рішення.

2. Звернення судів України із судовими дорученнями про надання правової допомоги до іноземних судів або до інших компетентних органів іноземної держави. Виконання в Україні судових доручень іноземних судів.

3. Представнику відповідача у справі про поділ майна подружжя суддя відмовив у прийнятті зауважень на журнал судового засідання з наступних підстав: 1) у довіреності, яка була видана відповідачем, не застережене право представника на подання зауважень на журнал судового засідання; 2) з часу виготовлення журналу судового засідання минуло більше 3 днів. Чи правильні дії суду? Який порядок подання зауважень на журнал судового засідання?

Варіант № 8

1. Класифікація ухвал суду першої інстанції в цивільному процесі.

2. Суть та значення касаційного провадження.

3. У яких із перерахованих нижче випадках можна заявити процесуальний відвід: 1) виявилось, що суддя є зятем адвоката, який представляє інтереси відповідача; 2) позивач, побачивши експерта, зробив заяву, що саме через цю людину розпалася його сім’я; 3) перекладач є двоюрідним братом відповідача; 4) після скасування рішення в апеляційному порядку суддя, який ухвалив це рішення, знову почав розглядати справу в суді першої інстанції; 5) експерт не має спеціальних пізнань з питання, яке було поставлено перед ним судом; 6) секретар судового засідання мешкає в одному будинку з позивачем, стосунки між ними завжди були дуже неприязні. Який порядок вирішення питань, пов’язаних з процесуальними відводами?

Варіант № 9

1. Види судових рішень у цивільному процесуальному праві.

2. Провадження у зв’язку з нововиявленими обставинами.

3. Абрамов звернувся до суду з позовом до Гаврилова про стягнення 3000 гривень, посилаючись на те, що він у присутності сусідів дав йому у борг цю суму, однак після закінчення обумовленого строку Гаврилов борг не повернув. У судовому засіданні відповідач стверджував, що він своєчасно повернув позивачу зазначену суму. При поверненні боргу були присутні їх знайомі Северін і Кондратенко. Суд задовольнив позов, обґрунтувавши рішення посиланням на показання свідків, які підтвердили у судовому засіданні факт передачі позивачем у борг відповідачу згаданої суми. Северін і Кондратенко як свідки не були допитані. Апеляційна скарга була подана відповідачем безпосередньо до суду апеляційної інстанції через 1 місяць після ухвалення рішення. Відповідач у скарзі пояснив, що пропустив строк на подачу скарги через те, що на другий день після ухвалення судом рішення він був направлений у відрядження. Суд апеляційної інстанції розглянув справу за скаргою та, поновивши строк на подачу відповідачем скарги, залишив рішення суду першої інстанції без змін. Які помилки були допущені при розгляді справи судами першої та апеляційної інстанції?

Варіант № 10

1. Усунення недоліків рішення судом, який його ухвалив.

2. Визнання спадщини відумерлою.

3. Копилова звернулася до суду з позовом до Копилова про розірвання шлюбу та стягнення аліментів на дітей. Відповідач неодноразово не з’являвся в суд через хворобу, що підтвердив довідками з медичних закладів. 24 лютого 2012 року Копилов з’явився у суді, але був видалений з залу судового засідання у зв’язку з тим, що він знаходився у стані алкогольного сп’яніння. Суддя, виходячи з таких обставин, ухвалив рішення, яким задовольнив позов Копилової. Чи правильні дії судді? Чи є таке рішення заочним?

Варіант № 11

1. Поняття і значення заочного провадження. Відмінності між заочним і змагальним судочинством.

2. Визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

3. Рішенням суду від 18 квітня 2011 року Чумаков був визнаний батьком Овчиннікової Тетяни, 2009 року народження. У червні 2011 року Чумаков подав до того ж самого суду заяву про перегляд цього рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами, посилаючись на те, що рішення було засновано на неправдивих показаннях свідків з боку позивачки, які нібито бачили, що Чумаков проживав з матір’ю Тетяни Овчіннікової на квартирі у Єрьоменко та брав участь у вихованні дитини. Факт того, що показання свідків були завідомо неправдивими підтверджувався письмовими заявами цих осіб. Чи може рішення суду при зазначених обставинах бути скасовано у зв’язку з нововиявленими обставинами?

Варіант № 12

1. Умови і порядок заочного провадження.

2. Судові виклики і повідомлення.

3. Укажіть у яких із перерахованих нижче випадках суд повинен зупинити провадження у справі: 1) був оголошений розшук відповідача у справі про стягнення аліментів; 2) позивач у справі про відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю, був призваний на військові збори; 3) відповідач у справі про розірвання шлюбу знаходиться у дійовій частині Збройних Сил України; 4) один із відповідачів у справі про відшкодування шкоди, заподіяної будівельній фірмі, поїхав у закордонне відрядження; 5) позивач у справі про відшкодування моральної шкоди страждає душевним захворюванням та знаходиться на лікуванні у лікарні; 6) у справі за позовом про встановлення батьківства суд вирішив призначити генетичну експертизу; 7) при розгляді справи за позовом Маленко до комерційного банку «Форум» з’ясувалося, що банк увійшов до складу фінансово-промислової компанії.

Варіант № 13

1. Тимчасове припинення судового розгляду.

2. Рішення та ухвали суду касаційної інстанції.

3. Суддя розглядав вимоги Морозко до Щапова про поділ спільно нажитого майна, у склад якого був включений запасний двигун до автомобіля «BMW», який був придбаний відповідачем до розірвання шлюбу та до розгляду спору про поділ майна у суді. На момент розгляду справи запасного двигуна у натурі не виявилося, і його виключили зі складу майна. У позові Морозко у цій частині було відмовлено. Через 2 місяця після того, як рішення суду набрало законної сили, Морозко звернулася до суду із заявою про перегляд справи у зв’язку з нововиявленими обставинами. У заяві вона зазначила, що після набрання рішенням суду законної сили двигун був виявлений у гаражі Щапова, що підтверджується довідкою відділу внутрішніх справ. На цій підставі вона просить стягнути на її користь половину вартості двигуна. Ухвалою судді судове рішення було скасовано, оскільки суддя визнав факт виявлення у Щапова запасного двигуна до автомобіля нововиявленими обставинами. Цією ж ухвалою за Морозко визнано право власності на половину двигуна. Чи є у даному випадку підстави для перегляду рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами? Які є процесуальні порушення у даній справі?

Варіант № 14

1. Поняття і значення наказного провадження та судового наказу.

2. Порядок ухвалення і зміст рішення суду.

3. Тепленко пред’явив позов до колишньої дружини, шлюб з якою був розірваний 28 квітня 2010 року, про передачу йому на виховання доньки, 2002 року народження. В обґрунтування своїх вимог він зазначив, що проживає у двокімнатній упорядженій квартирі з матір’ю, яка працездатна. За освітою він педагог, має хороший контакт з донькою. Відповідачка за станом здоров’я часто знаходиться у лікарні, тому донька фактично проживає у сім’ї позивача. Як свідків Тепленко просив викликати сусідів Соловенко та Петровського. Які дії має вчинити суддя у порядку провадження у справі до судового розгляду в даному випадку?

Варіант № 15

1. Скасування судового наказу.

2. Підготовка та порядок розгляду справи судом апеляційної інстанції.

3. У нарадчій кімнаті між суддями виникла розбіжність: двоє з них вважали, що позов підлягає задоволенню, а третій суддя вважав, що у позові слід відмовити. Залишившийся у меншості суддя не став підписувати рішення суду, а склав письмово окрему думку в справі. Оголосивши у судовому засіданні рішення, головуючий сказав, що воно ухвалено лише двома суддями, а третій суддя висловив окрему думку, з якою сторони можуть ознайомитися. Проаналізуйте процесуальні помилки.

Варіант № 16

1. Загальна характеристика окремого провадження в цивільному судочинстві. Відмінності окремого провадження від позовного провадження.

2. Порядок постановлення і зміст ухвал суду першої інстанції.

3. Пасечников звернувся до суду з позовом до Пасечникової про розірвання шлюбу та передачу йому 3 дітей на виховання, посилаючись на те, що Пасечникова зловживає спиртними напоями та не приділяє достатньої уваги вихованню дітей. Провадження у справі було закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову. Через 6 місяців Пасечников знову звернувся до суду з позовом про розірвання шлюбу та передачу йому на виховання дітей, зазначивши, що відповідачка продовжує зловживати спиртними напоями, покинула роботу, її поведінка у побуті стала нестерпною, що негативно впливає на дітей. Суддя відмовив у прийнятті позовної заяви, посилаючись на те, що у цій справі була постановлена ухвала про закриття провадження у справі. Чи правильні дії судді? Чи має Пасечников право на пред’явлення позову в даному випадку? Чи тотожні перший та другий позови Пасечникова? Які є передумови права на пред’явлення позову?

Варіант № 17

1. Надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності (емансипація).

2. Законна сила судового рішення.

3. Що повинен зробити суддя у наступних ситуаціях: 1) у ході судових дебатів сторони указують на обставини, що мають значення для справи, але які не були досліджені у ході судового засідання; 2) недослідженість важливих обставин справи виявлена у нарадчій кімнаті при ухваленні судового рішення.

Варіант № 18

1. Попереднє судове засідання як процесуальна форма стадії підготовки справи до судового розгляду.

2. Розгляд судом справ про усиновлення дитини.

3. Чи допущені порушення процесуальних строків у наступних випадках: 1) копія заочного рішення направлена відповідачу через 2 дня після оголошення рішення; 2) судовий наказ про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати був виданий через 10 днів після прийняття заяви стягувача; 3) позовна заява про стягнення з підприємства заробітної плати за час вимушеного прогулу призначена суддею до розгляду через 12 днів після її прийняття; 4) боржник подав заяву про скасування судового наказу через 7 днів з дня отримання копії судового наказу; 5) відповідач звернувся до суду із заявою про перегляд заочного рішення через два тижня після його ухвалення.

Варіант № 19

1. Відновлення прав на втрачені цінні папери на пред’явника та векселі.

2. Негайне виконання судового рішення, надання відстрочки та розстрочки виконання.

3. Суд ухвалив рішення з резолютивною частиною наступного змісту: «Зобов’язати Куценко безоплатно усунути недоліки м’якої меблі, яку він продав Новікову. У випадку невиконання Куценком зазначеного обов’язку, він повинен повністю відшкодувати Новікову витрати з ремонту меблів». Чи можливо так формулювати рішення? Як називається таке рішення?

Варіант № 20

1. Надання психіатричної допомоги у примусовому порядку.

2. Правове регулювання цивільного судочинства з іноземним елементом. Право на судовий захист і правовий статус іноземців, осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб і держав у цивільному процесі. Підсудність судам України цивільних справ з іноземним елементом.

3. У зв’язку із завантаженістю роботою по розгляду цивільних справ суддя ухвалював та оголошував лише резолютивну частину рішення. У деяких справах суддя відкладав складання резолютивної частини рішення. Рішення в остаточній формі були складені протягом 7 днів. Чи допущені процесуальні порушення?

Варіант № 21

1. Виникнення та еволюція заочного провадження в цивільному процесі.

2. Обов’язкова госпіталізація до протитуберкульозного закладу.

3. Які судові постанови повинен ухвалити суд у наступних випадках: 1) у справі про відшкодування шкоди, заподіяної пошкодженням майна, якщо відповідач визнав позов; 2) за аналогічною справою, якщо позивач відмовився від позову; 3) за заявою про призначення судово-бухгалтерської експертизи у справі про відшкодування шкоди, заподіяної недостачею товарно-матеріальних цінностей у крамниці; 4) при неможливості розглянути цивільну справу до ухвалення вироку.

Варіант № 22

1. Встановлення фактів, що мають юридичне значення.

2. Вимоги, яким повинно відповідати судове рішення.

3. Кушнер звернувся до касаційного суду із заявою про поновлення строку на касаційне оскарження рішення суду. Він посилався на те, що не зміг вчасно подати касаційну скаргу через несвоєчасне виготовлення судового рішення судом апеляційної інстанції. Суд залишив заяву про поновлення строку без руху у зв’язку з тим, що не подана касаційна скарга. Які помилки були допущені судом?

Варіант № 23

1. Підготовка та порядок розгляду справи судом касаційної інстанції.

2. Поворот виконання.

3. Чуріков звернувся до суду з позовом до Новікова про відшкодування моральної та матеріальної шкоди, заподіяної в результаті ДТП, у якій автомобілю Чурікова була заподіяна шкода. Судове засідання було призначено на 16.06.2011 року. Однак відповідач у судове засідання не з’явився. Суд ухвалив заочне рішення. 21.06.2011 року Новіков подав до суду заяву про перегляд заочного рішення, оскільки не з’явився до суду внаслідок хвороби. Як повинен діяти суд? Складіть заяву про перегляд заочного рішення.

Варіант № 24

1. Суть та значення апеляційного провадження.

2. Судовий контроль за виконанням судових рішень.

3. Яку судову постанову має ухвалити суд у наступних випадках: 1) при відмові у задоволенні позову Кучерова про визнання права власності; 2) за заявою Воронова про відстрочку виконання рішення; 3) за заявою Рибнікової про поновлення пропущеного строку на подачу апеляційної скарги; 4) за заявою Андрійко про відмову від позову до Савінова про стягнення 19000 гривень; 5) за заявою Калініна про необхідність допиту в судовому засіданні як свідків Паніна, Смолякова та про призначення експертизи; 6) за заявою Суркова про визнання позову.

Варіант № 25

1. Право касаційного оскарження та порядок його здійснення.

2. Відновлення втраченого судового провадження.

3. У яких із наведених нижче випадках можна ухвалювати додаткове рішення: 1) у рішенні про стягнення аліментів не зазначено, що воно підлягає негайному виконанню; 2) розв’язавши позов про зміну формулювання звільнення, суддя не зазначив норму трудового законодавства, відповідно до якої змінено формулювання; 3) рішенням суду за позивачем визнано право на отримання від приватного підприємця грошової компенсації, але не зазначена вся сума, яка підлягає стягненню; 4) за заявленими позивачем вимогами про розірвання договору купівлі-продажу, стягнення вартості телевізора, відшкодування моральної шкоди досліджувалися надані докази, з’ясовувалися фактичні обставини. Проте судом була задоволена лише вимога про стягнення вартості телевізора, з приводу ж решти вимог у рішенні нічого не зазначено.

Варіант № 26

1. Право апеляційного оскарження та порядок його здійснення.

2. Наслідки неявки в судове засідання учасників процесу.

3. За позовом Рачкова до Рачкової про визнання запису про батьківство недійсним суд залишив позовну заяву без розгляду, посилаючись на те, що відповідачка ухиляється від проходження експертизи. Чи законні дії суду? Перерахуйте підстави залишення заяви без розгляду.

Варіант № 27

1. Поняття і сутність виконавчого провадження.

2. Видача судового наказу. Зміст судового наказу.

3. Чи маються порушення процесуальних строків у наступних випадках: 1) судовий наказ був пред’явлений до виконання після закінчення 20 днів з моменту його видачі; 2) позовна заява про поновлення на роботі розглянута на наступний день після її прийняття; 3) через 2 роки після ухвалення рішення позивач звернувся до суду із заявою про ухвалення додаткового рішення; 4) через 2 тижня після ухвалення заочного рішення відповідач звернувся з заявою про перегляд рішення до суду, який ухвалив рішення та до апеляційного суду; 5) протягом місяця справа знаходилася на розгляді одного суду і була передана до іншого суду через п’ять днів після постановлення ухвали про передачу справи; 6) через рік після ухвалення рішення позивач звернувся до суду з заявою про виправлення описки, яка була допущена у судовому рішенні.

Варіант № 28

1. Поняття та види судових постанов, їх сутність і значення.

2. Учасники виконавчого провадження.

3. Ситіна у січні 2011 року звернулася до суду з заявою про встановлення факту смерті її чоловіка Ситіна. Вона зазначила, що у серпні 2010 року її чоловік утонув у річці, коли перевернувся човен, на якому він катався зі своїми друзями Шиловим і Козловим. Шилов і Козлов залишилися у живих. Труп Ситіна не знайшли, внаслідок чого органи РАЦСу відмовилися зареєструвати факт його смерті. Заслухавши Ситіну, оголосивши письмові показання Шилова та Козлова, суд ухвалив рішення про оголошення Ситіна померлим. Чи правильні дії суду? За яких умов суд має право встановити факт смерті фізичної особи, а за яких – оголосити фізичну особу померлою?

Варіант № 29

  1. Порушення наказного провадження.

  2. Провадження у справах про оскарження рішень третейських судів.

3. Суд рішенням від 15 червня 2011 року задовольнив позов Щербини до Пархомова про розірвання договору купівлі-продажу житлового будинку. Рішення було оскаржено в апеляційному порядку, однак суд апеляційної інстанції своєю ухвалою від 24 липня 2011 року залишив рішення без змін. 11 серпня 2011 року відповідач направив по пошті касаційну скаргу на ці судові рішення, яка надійшла до суду 14 серпня 2011 року. Суддя повернув скаргу, посилаючись на те, що вона подана з пропущенням строку, встановленого законом для касаційного оскарження. Чи правильні дії судді? Як обчислюється строк на подачу касаційної скарги? Як оформлюється відмова у прийнятті скарги?

Варіант № 30

1. Передача безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

2. Загальні правила виконання судових рішень.

3. На попередньому судовому засіданні у справі подружжя Проханових про поділ спільно нажитого майна, суддя переконав їх завершити спір мировою угодою та допоміг виробити її умови. Після цього він постановив ухвалу про затвердження мирової угоди і закриття провадження у справі. Чи правомірні дії судді? Чи входить до завдання провадження у справі до судового розгляду досягнення мирової угоди?

Варіант № 31

1. Повноваження суду касаційної інстанції.

2. Провадження у справах про видачу виконавчих листів на примусове виконання рішень третейських судів.

3. Суддя, встановивши, що у позовній заяві Казеніна не зазначено місце проживання відповідача, позовні вимоги сформульовані нечітко, а також не сплачений судовий збір, постановив ухвалу про відмову в прийнятті позовної заяви та рекомендував позивачу звернутися за допомогою до юридичної консультації. Чи правильна ухвала суду? Що повинен був зробити суддя в даному випадку?

Варіант № 32

1. Рішення та ухвали суду апеляційної інстанції.

2. Історична характеристика наказного провадження.

3. У заяві, що була адресована суду, Барнштейн Олена Володимирівна просила встановити факт належності їй диплома з відзнакою про закінчення коледжу, який був виданий на ім’я Баринштейн Олени Володимирівни. У заяві вона зазначила, що при видачі диплома перекрутили її прізвище і це перешкоджає її вступу в університет. Яку ухвалу має постановити суддя? Які юридичні факти не підлягають встановленню у судовому порядку?

Варіант № 33

1. Загальний порядок визнання рішення іноземного суду, яке не підлягає примусовому виконанню.

2. Повноваження суду апеляційної інстанції.

3. Укажіть наслідки неявки у судове засідання наступних осіб: 1) експерт, який проводив будівельно-технічну експертизу, поїхав на стажування; 2) відповідачка у справі про стягнення аліментів написала на повістці, що у суд ходити не збирається; 3) свідки у справі про визнання договору купівлі-продажу будинку недійсним змінили місце проживання, і тому їх явка за місцем розгляду справи неможлива; 4) позивач і відповідач у справі про стягнення боргу двічі не з’явилися у судове засідання без поважних причин. У третій раз мати відповідача принесла довідку з військкомату про призов його на військові збори; 5) позивач у справі про розірвання шлюбу просив розглянути справу у його відсутності, посилаючись на небажання зустрічатися з відповідачкою у суді. Відповідачка у ході підготовки справи до судового розгляду пред’явила зустрічний позов про поділ спільно нажитого майна та стягнення коштів на її утримання; 6) адвокат, який представляв інтереси позивача, двічі просив суддю про відкладення розгляду справи через зайнятість в інших процесах. Через деякий час він сповістив суддю, що він взагалі відмовляється від ведення справи.

Варіант № 34

1. Процедура визнання та виконання рішення іноземного суду, яке підлягає примусовому виконанню.

2. Фіксування цивільного процесу.

3. До суду звернулася Бондар із заявою про визнання її чоловіка безвісно відсутнім, посилаючись на те, що він відсутній у місці проживання її та дитини вже 16 місяців і їй невідомо, де він перебуває. Своє звернення до суду вона пояснила бажанням укласти новий шлюб. Як має діяти суддя в даному випадку? Які правові наслідки з’явлення фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою?

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]