Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль гражданский процесс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

"Добре" (14 - 8 балів)

1. Надані правильні, але не повні відповіді на всі питання завдання. Допущені несуттєві помилки або неточності.

2. Матеріал викладений грамотною мовою з дотриманням логічної послідовності.

"Задовільно" (7 - 4 балів)

1. Відповіді на питання завдання в принципі правильні, але не повні. Допущені неточності у формулюваннях та логічні огріхи.

2. Матеріал викладений грамотною мовою з порушенням логічної послідовності.

"Незадовільно " (3 - 1 балів)

1. Відповіді на питання завдання містять грубі помилки, які свідчать про незнання та нерозуміння відповідних розділів програмного матеріалу.

2. У викладенні навчального матеріалу допущені граматичні термінологічні помилки, порушена логічна послідовність.

Поточний контроль знань на семінарських заняттях:

Оцінка роботи студента на семінарських заняттях оцінюється наступним чином:

3 бала («відмінно») – повні відповіді на запропоновані питання. Глибоке розуміння матеріалу, вільне орієнтування у ньому. Матеріал викладається грамотною мовою з дотриманням логічної послідовності, використання конспектів при відповідях допускається лише при необхідності цитування важливого матеріалу. Активна робота протягом всього семінарського заняття.

2 бала («добре») – правильні відповіді на запропоновані питання, але не зовсім повні. Незначні порушення логічної послідовності у викладенні. Використання конспектів при відповідях допускається лише при необхідності цитування важливого матеріалу.

1 бал («задовільно») – не повні відповіді на запропоновані питання. Неточності у формулюваннях. Матеріал викладається зі значними порушеннями логічної послідовності. Студент не володіє вільним викладенням матеріалу, постійно звертається до конспекту.

0,5 бала – незначні (несуттєві) неодноразові доповнення відповідей.

Укладач: к.ю.н., доцент Шиманович О.М.

Затверджено на засіданні кафедри цивільного та трудового права

протокол № _____ від « » ___________ 2012 р.

Зав. кафедри,

проф. Ротань В.Г.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ТАВРІЙСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені В.І. ВЕРНАДСЬКОГО

Юридичний факультет

Кафедра цивільного та трудового права

Модульний контроль № 1 з навчальної дисципліни «цивільний процес»

Сімферополь – 2012

Варіант № 1

1. Поняття, предмет і метод цивільного процесуального права.

2. Підстави та форми участі в цивільному процесі органів та осіб, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

3. Мельник звернувся до суду з позовом до Новікова про стягнення шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я, зазначивши в позовній заяві, що Новіков вчинив наїзд на нього, керуючи автомобілем, що належить ДАІ. Внаслідок цієї події Мельник тривалий час лікувався, втратив працездатність, зменшився його заробіток. У зв’язку з цим він просив стягнути з Новікова вартість придбаних на лікування ліків та різницю в заробітній платні. При розгляді справи суд дійшов висновку, що належним відповідачем є не Новіков, а власник автомобіля, тобто ДАІ, і оголосив Мельнику про необхідність заміни неналежного відповідача належним, на що Мельник згоди не дав. Суд закрив провадження у справі за відсутністю у позивача права на позов. Чи є порушення закону при розгляді справи? Яким має бути процесуальне становище сторін у справі?

Варіант № 2

1. Система та джерела цивільного процесуального права. Межі дії цивільного процесуального закону.

2. Забезпечення доказів.

3. Шарова звернулася до суду з позовом до аптеки № 1 про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу. Розгляд справи був призначений на 26 травня 2011 року. Перед початком судового засідання в суд надійшло повідомлення про те, що позивачка померла. Суддя постановив ухвалу про зупинення провадження у справі до вступу в процес правонаступника позивачки. Чи правильні дії судді? Назвіть підстави процесуального правонаступництва.

Варіант № 3

1. Поняття цивільного процесу. Види цивільного судочинства та стадії цивільного процесу.

2. Заходи процесуального примусу.

3. Визначте юрисдикцію та підсудність наступних справ: 1) за позовом Воронова, який мешкає у м. Кривий Ріг, до заводу „Калібр”, який знаходиться у Київському районі м. Харкова, про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом. Воронов був збитий у м. Краматорськ автомобілем, який належав відповідачу; 2) за позовом Петрової, яка мешкає у м. Ялта, до Петрова про розірвання шлюбу. Рішенням суду Петров був визнаний безвісно відсутнім; 3) за позовом Осетрова, який мешкає у м. Київ, до матері, яка мешкає у м. Житомир, та колишньої дружини, яка мешкає з дітьми у м. Чернівці, про зниження розміру аліментів, що з нього стягуються; 4) за позовом Омельченко, яка мешкає у м. Львів, до Поліванова, який мешкає у м. Ужгород, про розірвання шлюбу. Омельченко має дітей 2007 року народження та 2010 року народження; 5) за позовом Аверкіна, який мешкає у м. Одеса, до Буніна, місце проживання якого невідомо, про стягнення 4000 гривень, які не повернуті за договором позики; 6) за позовом Петренко, яка мешкає у м. Черкаси, до Брагіна, який мешкає у м. Луганськ, про встановлення батьківства та стягнення аліментів на утримання дочки Ірини, 2009 року народження.

Варіант № 4

1. Наука цивільного процесуального права.

2. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

3. Івахно звернулася до суду з позовом до Кирика про встановлення батьківства дитини, яка народилася від їхнього співжиття. До позовної заяви вона додала фотографії дитини та відповідача, щоб довести схожість дитини із зображенням Кирика в юності. Для підтвердження позову Івахно просила допитати як свідків Левицьку та Ковригу. Крім цього, Івахно просила оглянути дитину в судовому засіданні та встановити схожість її з відповідачем, а також прослухати магнітофонний запис її розмови з відповідачем, під час якої він не заперечував свого батьківства. Яким є предмет доказування у даному спорі? Як визначається предмет доказування? Чи можна вважати, що фотографії та магнітофонний запис є засобами доказування в даній справі?

Варіант № 5

1. Поняття, значення та система принципів цивільного процесуального права.

2. Предмет доказування. Факти, що не підлягають доказуванню.

3. Романова звернулася до суду з позовом до Романова про стягнення аліментів на утримання їхньої дочки Тетяни, оскільки відповідач не надає матеріальної допомоги. Одночасно до суду звернулася Іващенко, колишня дружина Романова, з проханням допустити її до участі у справі як третю особу, оскільки їй відомо, що сторони шлюбу не розривали, проживають однією родиною, а позов, на її погляд, подано з метою зменшити розмір аліментів, які вона одержує від відповідача на користь їхньої дочки Ірини. Ухвалою суду Іващенко допущена до участі у справі як третя особа. Чи правильні дії суду? Які основні ознаки інституту третіх осіб? Чим вони процесуально відрізняються від сторін?

Варіант № 6

1. Поняття цивільних процесуальних правовідносин, їх особливості.

2. Поняття та класифікація доказів.

3. Підприємство звернулося до суду з позовом до охоронця про стягнення з нього 15 тисяч гривень відшкодування за шкоду, завдану пожежею, яка виникла з вини відповідача. В суді інтереси позивача представляв бухгалтер, в довіреності якого було зазначено, що йому доручено вести справу з усіма правами позивача. В судовому засіданні він відмовився від позову, і суд закрив провадження у справі. Чи правильні дії суду? Який вид представництва має місце? Як оформлюються повноваження представника для участі у судовому засіданні?

Варіант № 7

1. Передумови виникнення, зміни та припинення цивільних процесуальних правовідносин. Об’єкт і зміст цивільних процесуальних правовідносин.

2. Заміна неналежного відповідача.

3. Проаналізуйте наведені нижче позови за елементами та визначте їх види: 1) Іванова звернулася з вимогою про поновлення на роботі та виплату їй компенсації за час вимушеного прогулу. Іванова була звільнена через скорочення штату, однак вона вважає, що, як самотня мати, мала право на пільги і не могла бути звільнена; 2) Лисов звернувся з вимогою про повернення грошових коштів, які він передав за договором позики підприємству „Термотек” і яке не повернуло їх по закінченню строку зазначеного договору; 3) Рязанов пред’явив позов до Рязанової про визнання недійсним шлюбу, що був укладений між ними у січні 2010 року. Рязанов зазначив, що відповідачка з 2007 року перебуває в іншому нерозірваному шлюбі, про що він не знав у момент реєстрації шлюбу.

Варіант № 8

1. Автоматизована система документообігу суду.

2. Показання свідків. Імунітет свідка.

3. Між подружжям Москвіною та Фроловим склалися ворожі стосунки. Москвіна пред’явила позов про виселення Фролова з двокімнатної квартири через неможливість спільного з ним проживання. У судовому засіданні з’ясувалося, що позивачка померла, а їх повнолітній син звернувся до суду із заявою про допуск його до участі у справі як правонаступника. Чи підлягає таке прохання задоволенню? Які існують підстави процесуального правонаступництва та які межі його допустимості?

Варіант № 9

1. Суб’єкти цивільних процесуальних правовідносин.

2. Судові доручення. Витребування доказів.

3. Муранова пред’явила позов до Муранова про встановлення батьківства та стягнення аліментів на сина Андрія. До розгляду справи в суді відповідач помер. Суддя постановив ухвалу про притягнення до участі у справі як відповідача батька Муранова як правонаступника, виходячи з того, що відповідно до ст. 265 СК України, діди та бабусі зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх онуків у випадку неможливості одержання ними утримання від батьків. Чи правильна ухвала суду?

Варіант № 10

1. Поняття та значення представництва в суді.

2. Забезпечення позову.

3. Серпухов придбав у магазині жіночі чоботи фірми «Gussi» у подарунок на день народження своїй дружині. Однак після того як дружина перший раз їх одягла у них відпала підошва. Претензія Серпухова з приводу обміну чоботів на нові була відхилена у зв’язку з тим, що взуття було брудним. Серпухов звернувся до суду з позовом про повернення грошей і компенсацію моральної шкоди. Визначте вид позову та його елементи. Чи можлива у ході процесу зміна первісної вимоги позивача на вимогу про компенсацію вартості ремонту чоботів? Чи зміниться у даному випадку підстава позову?

Варіант № 11

1. Особи, які здійснюють організаційно-технічне забезпечення цивільного процесу.

2. Речові докази.

3. Кузьмина пред’явила до Мітрофанових позов про стягнення аліментів на сина. Вона зазначила, що відповідачі у справі – батьки її чоловіка, який після народження дитини зник і його місцезнаходження невідомо. Позивачка не може на мінімальну заробітну платню утримувати себе та сина, Мітрофанови ж обидва працюють та мають велике підсобне господарство. Як повинен діяти суддя? Визначте учасників процесу.

Варіант № 12

1. Особи, які сприяють розгляду і вирішенню цивільних справ.

2. Право на позов, право на пред’явлення позову та процесуальний порядок його реалізації. Об’єднання та роз’єднання позовів.

3. Павлов, керуючи автомобілем, який належав Дроздову, вчинив наїзд на Гурова, заподіявши йому тілесні ушкодження. Гуров пред’явив позов до Дроздова, який у судовому засіданні заявив клопотання про заміну його належним відповідачем, тобто Павловим. Чи підлягає таке клопотання задоволенню? В якості кого може брати участь у справі Павлов?

Варіант № 13

1. Поняття, мета стягнення та види судових витрат у цивільному процесі.

2. Процесуальна співучасть. Цивільне процесуальне правонаступництво.

3. Кононов, 76 років, пред’явив позов до Кононової про визнання шлюбу недійсним, посилаючись на те, що відповідачка зареєструвала з ним шлюб без наміру створити сім’ю. У зв’язку з похилим віком особисто приймати участь у судовому розгляді позивач не зміг і доручив вести справу в суді родичу Котко. Відповідачка Кононова доручила вести справу в суді юристу юридичного агентства «Веста» Назаревському. Чи мають право зазначені особи бути представниками в суді у даній справі? Якщо мають право, то яким чином повинні бути оформлені їхні повноваження?

Варіант № 14

1. Судовий збір.

2. Процесуальне положення та повноваження представника в суді.

3. Проаналізуйте наведені нижче позови за елементами та визначте їх види: 1) Баліна звернулася до суду з позовом про розірвання шлюбу з Баліним. Позивачка зазначила, що вони уклали шлюб у жовтні 2008 року, але через півтора року роз’їхалися через систематичне пияцтво відповідача і з того часу їх сім’я фактично розпалася; 2) Іванов пред’явив позов до Іванової про зменшення розміру аліментів, зазначивши, що після ухвалення рішення його матеріальне становище погіршилось, тому що він став пенсіонером і за станом здоров’я не може більше працювати; 3) Корчагіна пред’явила позов до Ланкова про встановлення батьківства щодо сина Олега і про стягнення аліментів на його утримання. У своїй заяві вона зазначила, що більше року знаходилась у фактичних шлюбних стосунках з Ланковим, він проживав у її квартирі, обіцяв зареєструвати шлюб після народження дитини, однак своєї обіцянки не виконав.

Варіант № 15

1. Розподіл судових витрат між сторонами. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру. Звільнення від сплати судових витрат.

2. Розпорядження засобами захисту прав, свобод та інтересів.

3. В суді розглядалась справа за позовом про право власності на частину будинку. Суд призначив експертизу, визначивши як експерта інженера відділу головного архітектора міста. У ході судового розгляду суддя, закінчивши дослідження показань свідків, перейшов до письмових доказів. Він перерахував усі письмові докази, які були у справі (в тому числі висновок експерта). У сторін не виникло питань з цього приводу. Суд ухвалив рішення, обґрунтувавши його, зокрема, висновком експерта. Відповідач подав апеляційну скаргу, посилаючись на те, що сторонам не було запропоновано поставити запитання експерту. До того ж усупереч ухвалі суду експертизу проводив інший експерт. Який порядок призначення експертизи та дослідження висновку експерта у суді? Які питання необхідно поставити перед експертом у спорі про поділ будинку?

Варіант № 16

1. Цивільна юрисдикція суду.

2. Поняття та цілі доказування. Розподіл обов’язків щодо доказування.

3. Семенко пред’явила позов до Юрової про розподіл спадщини, яка відкрилась після смерті її брата – чоловіка відповідачки. Позивачка зазначила, що вона непрацездатна за станом здоров’я, отримує невелику пенсію і протягом багатьох років допомога брата була основним джерелом її існування. Прийшовши до висновку, що Семенко більше року перебувала на утриманні Юрова, суд визнав за нею право на частину спадкового майна. В основу рішення були покладені пояснення позивачки та допитаних за її клопотанням свідків. Разом з тим суд залишив без оцінки показання свідків з боку відповідачки, які стверджували, що позивачка на утриманні брата не перебувала, проживала окремо від нього, будучи членом сім’ї своєї дочки та зятя. Крім того, суд обґрунтував рішення показаннями свідків, які на останньому судовому засіданні не допитувались, а їхні показання, що були дані на минулих судових засіданнях іншому складу суду, не оголошувались. Які принципи процесу були порушені у даній справі?

Варіант № 17

1. Треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору.

2. Підстави для відводу судді та наслідки його відводу. Підстави для відводу секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста та перекладача.

3. 22 лютого 2011 року Сидоренко звернувся до суду з позовом до Демідова про повернення грошей одержаних у борг. Суддя відмовив у прийнятті позовної заяви у зв’язку з тим, що у розписці, що була дана Демідовим, строк повернення грошей зазначений 12 березня 2011 року. Чи правильні дії судді? Чи має Сидоренко право на позов і право на пред’явлення позову?

Варіант № 18

1. Місце цивільного процесуального права у правовій системі України.

2. Належність, допустимість, достовірність і достатність доказів. Оцінка доказів.

3. Які державні органи або органи місцевого самоврядування повинні бути залучені до участі у наступних справах: 1) за заявою про усиновлення (удочеріння) дитини; 2) за позовом про встановлення батьківства та про стягнення аліментів; 3) за заявою про визнання фізичної особи недієздатною чи обмежено дієздатною; 4) за позовом про відновлення батьківських прав; 5) за заявою про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою; 6) за заявою про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Варіант № 19

1. Поняття, значення та види процесуальних строків.

2. Пояснення сторін і третіх осіб як засіб доказування.

3. Водій, який керував автомобілем за довіреністю, що була видана його дружиною, збив пішохода, який переходив вулицю у недозволеному місці. Потерпілий звернувся до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю. Зокрема, він посилався на те, що «водій їхав на автомобілі з недозволеною швидкістю, а після наїзду кожен день відвідував його у лікарні, навіть допомагав з купівлею ліків, очевидно усвідомлюючи свою провину». Визначте, що повинен доказувати у цій справі позивач, а що – відповідач. Чи має значення для справи той факт, що водій регулярно відвідував потерпілого у лікарні?

Варіант № 20

1. Обчислення, зупинення, поновлення і продовження процесуальних строків.

2. Письмові докази.

3. Малініна у травні 2011 року звернулась до суду з позовом про розірвання шлюбу та поділ майна, яке було придбано у період перебування її у шлюбі з Малініним. Серед майна була зазначена квартира 52 кв.м. та автомобіль «Opel». Суддя відклав розгляд справи, призначивши подружжю строк для примирення. У червні цього ж року позивачка звернулася до суду із заявою, у якій зазначила, що відповідач, отримавши копію позовної заяви, самоправно вставив у двері однієї з кімнат квартири новий замок, і не пускає її у цю кімнату, а також не віддає їй єдиний ключ від гаража, у якому знаходиться автомобіль «Opel». Виходячи з того, що дії Малініна можуть призвести до труднощів, пов’язаних з виконанням рішення, вона просила суд забезпечити позов і зобов’язати відповідача не змінювати замки в їхній квартирі, повернути їй ключі від гаража та поставити автомобіль на старе місце у гараж, оскільки, за її відомостями, автомобіля у даний час в гаражі немає. Суддя, розглянувши заяву позивачки, постановив ухвалу, у якій відмовив у задоволенні її прохання, оскільки закон не передбачає таких заходів забезпечення позову, про які вона просить. Водночас, суддя без виклику відповідача постановив ухвалу, у якій містилася заборона відповідачу здійснювати дії, пов’язані з купівлею-продажем автомобіля «Opel». Чи правильні дії судді? Назвіть заходи забезпечення позову. Чи можлива заміна одного заходу забезпечення позову на інший?

Варіант № 21

1. Поняття сторін, їх процесуальні права та обов’язки. Цивільна процесуальна правоздатність та цивільна процесуальна дієздатність.

2. Висновок експерта.

3. Ложкіна пред’явила позов до Ложкіна про розірвання шлюбу, поділ спільно нажитого майна і стягнення аліментів на неповнолітнього сина. У процесі розгляду справи мати Ложкіна звернулася до цього ж суду з вимогою про визнання за нею права власності на м’які меблі, які вона, за її словами, передала у безоплатне користування подружжю. Які вимоги у даному спорі можуть бути розглянуті разом, а які окремо, і за яких умов?

Варіант: Ложкіна пред’явила тільки вимоги про розірвання шлюбу та поділ майна. Тим часом у подружжя є одна неповнолітня дитина. Як повинен діяти суд у даній ситуації? Чи може суд розглянути не заявлені сторонами спору питання про те, з ким буде проживати дитина після розлучення і з кого та в якому розмірі будуть стягуватися аліменти на її утримання?

Варіант № 22

1. Забезпечення захисту прав малолітніх або неповнолітніх осіб під час розгляду справи.

2. Поняття і сутність позовного провадження.

3. Маркова з 1999 року працювала на підприємстві, у 2011 році вона була звільнена з роботи у зв’язку зі скороченням штату працівників. Маркова збирається звернутися до суду з позовом про поновлення на роботі та оплату часу вимушеного прогулу, посилаючись на незаконність звільнення. Які обставини підлягають доказуванню у цій справі?

Варіант № 23

1. Витрати, пов’язані з розглядом справи в суді.

2. Поняття та елементи позову.

3. Ларкіна здала у ремонт годинник «Cartier» французького виробництва. Однак годинник був загублений годинниковою майстернею. Ларкіна пред’явила до суду позов про відшкодування шкоди, посилаючись на те, що годинник був загублений з вини відповідача. До позовної заяви позивачка додала квитанцію майстерні про прийняття у ремонт її годинника «Cartier». Однак відповідач заперечував проти повного задоволення позовних вимог. Відповідач не заперечував, що загубив годинник, але у своїх поясненнях наполягав на те, що годинник, який здала у ремонт Ларкіна був підробкою під фірму «Cartier». Тому, сума, яка підлягає відшкодуванню, повинна бути зменшена вдвічі. Дайте оцінку доказам, які є у справі, та розподілить обов’язки щодо доказування.

Варіант № 24

1. Підстави та види представництва.

2. Захист відповідача проти позову.

3. Працівник заводу «Укртон» Харламов був звільнений з роботи по п. 7 ст. 40 КЗпП України у зв’язку з появою на робочому місці у стані алкогольного сп’яніння. У судовому засіданні було встановлено, що Харламов зловживає спиртними напоями, але доказів того, що він знаходився на робочому місці у стані алкогольного сп’яніння, адміністрація надати не змогла. У ході розгляду справи судом була оголошена перерва. Після перерви представник відповідача та позивач заявили, що вони бажали б укласти мирову угоду. У відповідності до тексту наданої суду мирової угоди Харламов підлягає поновленню на роботі, однак, без виплати йому грошей за час вимушеного прогулу. Що у даному випадку повинен зробити суд?

Варіант № 25

1. Поняття та види підсудності. Наслідки порушення правил підсудності. Порядок передачі справи з одного суду до іншого.

2. Види позовів та їх класифікація.

3. Укажіть, чи може бути порушена цивільна справа на захист прав, свобод та інтересів інших осіб у наступних випадках, і якщо може, то якими саме органами та особами:1) за заявою про визнання фізичної особи недієздатною чи обмежено дієздатною; 2) за позовом про захист прав споживачів; 3) за позовом підприємства про визнання права працівника на спадщину; 4) за позовом про визнання недійсною угоди, яка була укладена під впливом загрози; 5) за позовом про позбавлення батьківських прав; 6) за заявою про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Варіант № 26

1. Способи захисту цивільних прав.

2. Поняття, призначення та види відповідальності за порушення норм цивільного процесуального права.

3. Беручи участь у справі, адвокат, на підтвердження своїх повноважень, подав суду ордер юридичної консультації; голова сільради – довіреність, підписану заступником і головбухом; громадянин Григоренко за позовом своєї дружини – свідоцтво про шлюб; Самофалов у справі своїх дітей 19 і 12 років – свідоцтва про їх народження; громадянин Горнобай у справі недієздатної племінниці – довідку будинкоуправління, що він її дядько; громадянин Вернигора у справі свого батька – своє свідоцтво про народження; громадянин Перекат по справі фермерського господарства – довідку сільради, що він старший в сім’ї; громадянин Завадський у справі сільради про стягнення недоїмки по оподаткуванню – депутатське посвідчення. Кого суд має право за цими документами допустити до участі в справі? Визначить вид представництва. Які документи підтверджують повноваження представників?

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ТАВРІЙСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені В.І. ВЕРНАДСЬКОГО

Юридичний факультет

Кафедра цивільного та трудового права

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]