Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия 62-93-1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
87.93 Кб
Скачать

Концептуальна основа: підхід до незалежності

  1. Мета цього розділу - допомогти фірмам і членам груп з надання впевненості у застосуванні описаного далі підходу за концептуальною основою для досягнення та збереження незалежності.

  2. Незалежність включає незалежність думки

тобто такої спрямованості думки, яка дає можливість висловити висновок без будь-якого впливу, що може поставити під загрозу професійне судження, та діяти доброчесно, з об’єктивністю та професійним скептицизмом; незалежність поведінки

тобто уникнення фактів та обставин настільки суттєвих, що розсудлива та поінформована третя сторона, зважуючи всі конкретні факти й обставини, дійшла би висновку, що доброчесність, об’єктивність чи професійний скептицизм фірми чи члена групи з надання впевненості знаходилися під загрозою.

  1. Підхід за концептуальною основою застосовується професійними бухгалтерами для

  • виявлення загроз незалежності;

  • оцінки значущості виявлених загроз; та

  • застосування застережних заходів, необхідних для усунення загроз або зменшення їх до прийнятного рівня.

Коли професійний бухгалтер встановлює, що належних застережних заходів немає або їх не можна застосувати для усунення загроз або зменшення їх до прийнятного рівня, професійний бухгалтер усуває обставини чи відносини, що створюють ці загрози, або відмовляється від виконання завдання з надання впевненості чи припиняє його виконання

Застосовуючи цю концептуальну основу, професійний бухгалтер користується професійним судженням.

  1. Багато різних обставин чи їх сукупність можуть бути доречними при оцінюванні загроз незалежності. Неможливо визначити кожну ситуацію, яка створює загрози для незалежності, та визначити відповідну дію. Тому цей Кодекс встановлює концептуальну основу, яка вимагає від фірм та членів груп з надання впевненості виявляти, оцінювати та розглядати загрози незалежності. Підхід за концептуальною основою допомагає професійним бухгалтерам-практикам викопувати етичні вимоги цього Кодексу. Він передбачає численні варіанти обставин, що створюють загрози для незалежності і може стримувати професійного бухгалтера від висновку що певна ситуація дозволена, якщо вона не є конкретно заборонена.

  2. В параграфі 290.100 і далі описано, як застосовується підхід за концептуальною основою до питань незалежності. В цих параграфах не розглядаються всі обставини та взаємовідносини, що створюють або можуть створити загрози для незалежності.

  3. Вирішуючи питання про те, приймати чи продовжувати завдання, або про те, чи може певна особа бути членом групи з надання впевненості, фірма визначає та оцінює будь-які загрози для незалежності. Якщо рівень загроз неприйнятний і треба вирішити питання про те, чи приймати завдання або чи включати певну особу до групи з надання впевненості, то фірма визначає, чи існують застережні заходи для усунення загроз або зменшення їх для прийнятного рівня. Якщо необхідно прийняти рішення про тс, чи продовжувати завдання, то фірма визначає, чи будуть застережні заходи, що застосовуються, і надалі ефективними для усунення загроз або зменшення їх до прийнятного рівня, або ж необхідно буде вжити інші застережні заходи або припинити виконання завдання. Якщо у період виконання завдання до фірми надійде нова інформація про певну загрозу, фірма оцінює значущість такої загрози у відповідності з підходом за концептуальною основною

  4. У цьому розділі йдеться про значущість загроз для незалежності. Оцінюючи значущість загрози, слід брати до уваги як якісні, так і кількісні чинники.

  5. У цьому розділі у більшості випадків не наводяться приписи щодо конкретної відповідальності окремих осіб у фірмі за дії, пов’язані з незалежністю, оскільки відповідальність може бути різною в залежності від розмірів, структури й організації фірми. Міжнародні стандарти контролю якості вимагають від фірми встановлювати політики і процедури, які повинні надати достатню впевненість у тому, що незалежність забезпечується, коли цього вимагають відповідні стандарти етики.