Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конфлікт.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ З ДИСЦИПЛІНИ “УПРАВЛІННЯ КОНФЛІКТАМИ”

П.І.Б. студента:

Спеціальність:

Група

I.Описання конкретної ситуації.

Конфліктна ситуація 20.

Інвестор, який вклав у ВАТ «Нарцис» значні кошти, вирішив організувати перевірку з метою з'ясування доцільності використання його коштів на підприємстві. За результатами перевірки, він хотів вирішити, чи вкладати ще кошти в «Нарцис», як на цьому наполягає виконавчий директор.

У ході перевірки з'ясувалось, що частина інвестицій була дещо не­прозоро переведена на інші рахунки. Інвестор надіслав виконавчому директору листа з проханням роз'яснити ситуацію.Але у відповідь він отримав лише запевнення, що в усьому винен фінансовий директор і цей випадок не можна вважати приводом для припинення програми інвесту­вання.Інвестор відмовився вкладати кошти доки не отримає пояснення.

Виконавчий директор викликав до себе фінансового директора та повідомив, що той має звільнитися через недбайливе ставлення до своїх обов'язків та халатність у веденні ділових паперів. Фінансовий дирек­тор спокійно заперечив усі обвинувачення.Тоді виконавчий директор почав кричати, що у нього є прохання про звільнення, підписане усіма підлеглими фінансового директора.

Фінансовий директор погодився підписати заяву про звільнення але через тиждень.

Виходячи з кабінету, він нагадав, що є двоюрідним братом голови районної податкової інспекції, і він недавно чув, що податківці цікави­лися діяльністю«Нарциса».

Через чотири дні почалась ревізія фірми податковою службою.А наступного дня раніше строку фінансовий директор звільнився.Ді­знавшись, інвестор надіслав прохання про пояснення причин перевірки до районного відділення податкової інспекції, але відповіді не отримав. У телефонній розмові голова районної податкової інспекції почав глу­зувати з інвестора, що той вкладає кошти у підприємство, яким керує така некомпетентна особа, яка може звільнити з посади людину з таки­ми зв'язками та впливовими родичами. А наостанок додав, що владнати справу з перевіркою може лише колишній фінансовий директор.

Інвестор офіційно вимагає від районної податкової інспекції завер­шення ревізії, в іншому разі він оскаржить її у вищих інстанціях держав­ної податкової служби.

Також інвестор розшукав колишнього фінансового директора і за­певнив його, що той повинен повернутися на посаду, оскільки всі дока­зи його некомпетентності виявилися фальшивими. Він має продовжу­вати виконувати свої обов'язки, оскільки цього вимагає компанія і він, інвестор. Але колишній фінансовий директор відповів, що він образив­ся і працюватиме лише на посаді виконавчого директора, для чого ма­ють бути скликані загальні збори акціонерів.

II.Діагностика конфлікту.

1.Відобразіть за допомогою матриць варіанти трансактних комбінацій.

1)...Інвестор надіслав виконавчому директору листа з проханням роз'яснити ситуацію.Але у відповідь він отримав лише запевнення, що в усьому винен фінансовий директор і цей випадок не можна вважати приводом для припинення програми інвесту­вання.Інвестор відмовився вкладати кошти доки не отримає пояснення.

Б Б Перехресна.

Д Д

М М

2)…Виконавчий директор викликав до себе фінансового директора та повідомив, що той має звільнитися через недбайливе ставлення до своїх обов'язків та халатність у веденні ділових паперів. Фінансовий дирек­тор спокійно заперечив усі обвинувачення.

Б Б Додаткова рівна.

Д Д

М М

3)…Тоді виконавчий директор почав кричати, що у нього є прохання про звільнення, підписане усіма підлеглими фінансового директора.

Фінансовий директор погодився підписати заяву про звільнення але через тиждень.

Б Б Додаткова нерівна.

Д Д

М М

4)…Ді­знавшись, інвестор надіслав прохання про пояснення причин перевірки до районного відділення податкової інспекції, але відповіді не отримав. У телефонній розмові голова районної податкової інспекції почав глу­зувати з інвестора, що той вкладає кошти у підприємство, яким керує така некомпетентна особа, яка може звільнити з посади людину з таки­ми зв'язками та впливовими родичами. А наостанок додав, що владнати справу з перевіркою може лише колишній фінансовий директор.

Б Б Перехресна.

Д Д

М М

5)…Також інвестор розшукав колишнього фінансового директора і за­певнив його, що той повинен повернутися на посаду, оскільки всі дока­зи його некомпетентності виявилися фальшивими. Він має продовжу­вати виконувати свої обов'язки, оскільки цього вимагає компанія і він, інвестор. Але колишній фінансовий директор відповів, що він образив­ся і працюватиме лише на посаді виконавчого директора, для чого ма­ють бути скликані загальні збори акціонерів.

Б Б Перехресна.

Д Д

М М

2.Перелічіть конфліктогени, які мали місце в даній ситуації.

Форма прояву конфліктогена в даній ситуації

Тип конфліктогена

Переживання,що викликає даний конфлікт

Посилання на інших при одержанні справедливого зауваження.

Регресивна поведінка

Виникають сумніви у правдивості сказаного.Спонукання до негативної реакції.

Погроза

Пряме негативне ставлення

В підсвідомості виникає напрямленість на розпалювання конфлікту,неприязнь.

Утаювання інформації

Нечесність та нещирість

У співрозмовника виникає почуття ворожості.Втрачається бажання спілкуватись з людиною.

Ігнорування партнера по спілкуванню

Порушення етики

Відверте ігнорування запиту інвестора викликає думки про небажання людини спілкуватись.А в даному випадку, й про свідомі протиправні дії проти нього.

Глузування

Пряме негативне ставлення

Голова податкової служби глузуючи з інвестора показав свою нетактовність і невихованість.Проявив неповагу до незнайомої людини.

Моралі й повчання

Менторські відносини

Дуже загострюється конфліктність ситуації, оскільки незнайома людина починає повчати і виховувати співрозмовника,зовсім незнаючи його.

3. Визначте типи конфліктів,що мають місце в описаній ситуації,обґрунтуйте.

На мою думку, в описаній ситуації має місце міжособистісний конфлікт.

Міжособистісний конфлікт — окремий випадок взаємодії людей у процесі їхнього спілкування та спільної діяльності. Найбільш очевидні вияви міжособистісних конфліктів — через взаємні звинувачення, суперечки, нападки та захист. У кожному міжособистісному конфлікті є два або кілька учасників і певна ситуація їхньої взаємодії.

Всі ці вияви ми можемо спостерігати в даній ситуації. Я виділив шість вищенаведених конфліктних ситуацій ,і в кожній з них, так чи інакше, вони проявляються.

4)Оберіть формули, за якими відбувався розвиток конфлікту,обґрунтуйте.

На мою думку в даній ситуації мали місце наступні формули за якими розвивався конфлікт: 1) КФ1+КФ2 +… КФ n

де: КФ - конфліктоген;

Була присутня регресивна поведінка, пряме негативне ставлення, менторські відносини, порушення етики,та інші конфліктогени, які в одних випадках ставали причиною конфлікту, а в інших надавали йому поштовху для розвитку.

2)КС + І =К

де: КС – конфліктна ситуація;

І – інцидент;

К – конфлікт.

На мою думку, як конфліктна ситуація тут виступило в загальному питання про непрозоре використання коштів, а інцидент – це вербальне зіткнення інвестора і виконавчого директора (інвестор на основі фактів попросив пояснення,а виконавчий директор заперечивши офіційні результати перевірки переклав вину на фінансового директора, спираючись лише на власні слова).А також у ситуації з ревізією податковою службою.

5) Назвіть причини конфлікту(обєктивного та субєктивного характеру).Визначте головну причину конфлікту.

Причини конфліктів можна поділити на об'єктивні та су-б'єктивні, причому в обох випадках вони негативно вплива-ють як на стосунки в офіційній та неофіційній сферах, так і на психологічний стан окремої особистості.

Об'єктивними причинами конфлікту, на мою думку, були: недоліки в організації роботи, можливо низька заробітна плата(оскільки при нормальній ЗП виконавчий директор не розкрадав би інвестиційні гроші). Слід враховувати, що кожна об'єктивна причина набуває особистісного звучання, а наявні протиріччя призводять до загост-рення стосунків між людьми.

Власне суб'єктивними причинами є: негативний соціально-психологічний клімат, невідповідність офіційної та неофіційної структур колективу (протиборство між керівником і неформальним лідером), негативні риси характеру та деякі особ-ливості особистості (егоїзм, недостатні самовладання та вит-римка, завищені самооцінка та рівень домагань).

Конфлікт може викликатись відразу кількома причинами, одна з яких -- основна, базова, а інші можуть не усвідомлю-ватись чи маскуватись.

Я вважаю, що в даній ситуації основною причиною конфлікту є недобросовісність виконавчого директора, та його безвідповідальність.