Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2 Розвиток мовлення.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
55.81 Кб
Скачать
  1. Періодизація становлення мовлення за Леонтьєвим (4 етапи)

Мовленнєва діяльність дітей залежить від мовлення оточуючих її дорослих і від тих умов, які створюють дорослі для розвитку дитини. Мовлення не є вродженою здібністю і розвивається поряд з фізичним і розумовим розвиткомі слугує показником загального розвитку особистості. Для того, щоб правильно розібратися в мовленнєвих порушеннях, правильно оцінити відхилення чи відставання у мовленнєвому розвитку логопеду необхідно точно знати як розвивається мовлення в онтогенезі. Різні дослідники виділяють різну кількість етапів в становленні мовленнєвої функції, виділяють різні вікові межі. Найбільшого поширення набула періодизація Леонтьєва.

І – підготовчий етап – вік немовляти- 1-ий рік життя дитини

ІІ – переддошкільний етап – 1-ий – 3-ій рік життя

ІІІ – дошкільний етап – 3 роки – 6-7 років

ІV – шкільний етап – 6-7 років – 10-11 років

І етап – перші голосові реакції з’являються у дитини в момент народження ( крик, плач). Вони сприяють розвитку рухливості різних відділів голосового апарату. З двотижневого віку дитина реагує на голос матері. До кінця першого місяця дитина повертає голову в бік того, хто говорить, реагує на інтонацію.

До кінця другого місяця життя з’являється гуління - проспівування одного звука ( а-а-а). До 2,5 місяців лепетне мовлення – багаторазове повторення складів ( ба-ба-ба), до 5-ти місяців свідомо намагається наслідувати звуки, спостерігаючи за артикуляційним апаратом дорослих. У 6 місяців дитина може вимовляти склади, переймає тон, темп, ритм, мелодику, інтонацію мовлення оточуючих, пов’язує звукосполучення з певними предметами чи дією.

Розуміння мовлення. У 7-9 місяців повторює більш різноманітні сполучення звуків і починає говорити перші слова. До кінця першого року життя у словнику дитини має налічуватися 10-12 слів. З 10 місяців може розуміти назву предмета і вживає її в незалежності від ситуації.

Ці компоненти мовлення забеспечуються такими умовами: правильна вимова батьків, обов’язкове спілкування з дитиною, наслідує тільки людей а не телевізор і радіо, наявність звучащих кольорових іграшок.

5