Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
52.27 Кб
Скачать

Тема 2. Формування педагогічної техніки учителя фізичної культури

  1. Поняття «педагогічна техніка» та основні помилки в роботі учителя початківця;

  2. Зовнішній вигляд, техніка рухів учителя фізичної культури;

  3. Управління емоційним станом;

  4. Культура мовлення учителя фізичної культури;

  5. Педагогічна гнучкість учителя фізичної культури.

  1. Поняття педагогічна техніка та основні помилки в роботі учителя початківця

    1. «Поняття педагогічна техніка»

В секретах успіху вчителів-майстрів виявляється відточеність прийомів педагогічного впливу, майстерна постановка і вирішення найрізноманітніших практичних завдань. Важлива роль тут належить спеціальним умінням: мобілізації учнів на інтенсивну пізнавальну діяльність, вміння ставити запитання, спілкуватись з колективом і окремою особистістю, вести спостереження, володіти своїм настроєм, голосом, мімікою, рухами. «Вихованець сприймає вашу душу і ваші думки не тому що знає, що у вас в душі, а тому що бачить вас, слухає вас», – говорив А.С. Макаренко.

Педагогічна техніка якраз сприяє гармонічній єдності внутрішнього змісту діяльності учителя і зовнішнього його виразу. Майстерність педагога – в синтезі духовної культури і педагогічно доцільної зовнішньої виразності.

Педагогічна наука відводить педагогічній техніці службову роль і не зводить до неї сутність педагогічної майстерності. Але не можна кидатися і в іншу крайність. Не зневажливість технікою, а оволодіння нею перетворює педагогічну техніку в тонкий інструмент вирішення важливих педагогічних завдань, що стоять перед учителем.

В поняття «педагогічна техніка» прийнято включати наступні групи компонентів. Перша група компонентів пов’язана з умінням педагога управляти своєю поведінкою. Володіння своїм організмом (міміка, пантоміміка); управління емоціями, настроєм (зняття лишньої психічної напруги, створення творчого самопочуття); соціально-перцептивні здібності (увага, спостережливість, уява); техніка мовлення (дихання постановка мовлення, дикція, темп мовлення).

Друга група компонентів педагогічної техніки, пов’язана з умінням впливати на особистість і колектив, розкриває технологічну сторону процесу виховання і навчання. Дидактичні, організаторські, конструктивні, комунікативні уміння, технологічні прийоми постановки вимог, управління педагогічним спілкуванням, організація колективних творчих справ складають основу даної групи компонентів.

Чи знаєте ви, як виглядає ваше обличчя в хвилину радості, гніву, розчарування, здивування, нудьги, засмучення? Це зовсім не дрібниці! Уміння розмовляти правильно і виразно, уміння жестом, мімікою, поглядом виразити свої почуття і відносини, уміння управляти своїм психічним станом, бачити себе зі сторони в значній мірі визначає успішність педагогічного спілкування.

Якщо учитель володіє педагогічною технікою, то зуміє найбільш повно розкрити, виразити все багатство своєї особистості в тій мірі, звичайно, в якій він цим багатством володіє. Якщо ж педагог не володіє цими уміннями, то навіть усе хороше і цінне, що є у вчителя, буде приховано від учнів, він не здатний зацікавити учнів справою, ні вплинути особистим прикладом.

    1. Основні помилки в роботі вчителя початківця

В педагогічній діяльності, нажаль, допускається багато почилок як у викладанні, так і в міжособистісних відносинах. Помилки властиві далеко не кожному учителю початківцю. Тим не менш, вони зустрічаються доволі часто і тому потребують спеціального розгляду, а також практичних рекомендацій з метою їх уникнення і подолання.

Комунікативні помилки відносяться до манери поведінки учителя (дивиться в сторону, на протилежну стіну, на стелю, з’являється надмірна жестикуляція); зневага власною гігієною; відсутність відчуття такту.

Помилки, що стосуються дисципліни: відсутність чітких правил, надмірно жорстокий стиль, невиправдана поблажливість, надмірне захоплення індивідуальним підходом – працює тільки із слабкими чи з сильними учнями; школярі представленні як безлика маса.

Постановка голосу: розмовляють надто тихо, а в класі можуть бути слабочуючі діти чи надто голосно, переходячи на крик; надто швидко чи повільно; використовує зайві складні слова.

Усі ці помилки заважають педагогу ефективно впливати на учнів. Ліквідація їх в процесі навчання у ВНЗ – одне із найважливіших завдань підготовки учителя до керівництва навчально-виховним процесом.