Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modyl_1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
50.92 Кб
Скачать

Безпека та гігієна праці

Щоб наблизити реальність стандартів України до стандартів країн Європейського Cоюзу із безпеки та гігієни праці, потрібен деякий час. Навіть якщо ситуація поступово поліпшується, насамперед завдяки іноземним інвестиціям, ці зміни на краще нерівномірні. Технічне обладнання, що застосовується в Україні, часто-густо старіє, і виконання норм безпеки потребує значних коштів.

В ЄС близько 50 відсотків міжнародних норм МОП, прийнятих Міжнародною конфедерацією праці, так чи інакше стосуються охорони здоров’я.

До рішень, які приймаються після проведення консультацій на національному рівні, належать:

  • втілення в життя законодавства за допомогою відповідної системи інспекції;

  • керівні принципи діяльності роботодавців і працівників, що допомагають їм дотримуватись правових зобов’язань;

  • проведення комплексу заходів зі здійснення національної політики безпеки та гігієни праці;

  • вживання заходів до тих, хто розробляє, виготовляє, постачає чи передає механізми, обладнання чи речовини для професійного використання;

  • внесення питань безпеки та гігієни праці і виробничого середовища до програм освіти і професійної підготовки на всіх рівнях;

  • забезпечення узгодженої національної політики за допомогою створення центрального органу з найбільш представницькими організаціями роботодавців і найманих працівників.

1974 року створено Консультативний комітет з питань безпеки, гігієни праці та охорони здоров’я на робочих місцях, що має тристоронню структуру, завдання якого полягає у наданні допомоги Європейській комісії та активізації співпраці між національною адміністрацією, профспілками й організаціями роботодавців.

2 Глосарій

Сталий ро́звиток — загальна концепція стосовно необхідності встановлення балансу між задоволенням сучасних потреб людства і захистом інтересів майбутніх поколінь, включаючи їх потребу в безпечному і здоровому довкіллі.

Корпоративна соціальна відповідальність (Corporate Social Responsibility): це концепція залучення соціальних і екологічних напрямків у діяльність бізнесу на засадах добровільності і взаємодії між усіма зацікавленими сторонами (групами впливу, стейкхолдерами).

Філантропі́я (від грец. φιλέω, «любити» і ἄνθρωπος, «чоловік») — любов до людей, доброзичливе ставлення до людини взагалі, благодійність, жертвування своїм часом, грошима, репутацією задля благочинності, заступництво нужденних, людинолюбство.

Стейкхолдер – це будь-яка особа або група осіб, що є об’єктом або суб’єктом діяльності організації через її продукцію, політику або виробничі процеси. Стейкхолдером вважається будь-яка особа або група осіб, що впливає на діяльність організації або відчуває на собі вплив цієї діяльності. Це може бути місцева громада, яка хоче мати інформацію про стан забруднення навколишнього середовища місцевим підприємством, споживачі, які прагнуть до володіння об’єктивною інформацію про продукцію, інвестори, які хочуть бачити компанію процвітаючою. 

Глобальний договір є ініціативою, спрямованою на сприяння соціальній відповідальності бізнесу та підтримку вирішення підприємницькими колами проблем глобалізації та створення більш стабільної та всеохоплюючої економіки.

Міжнародна організація праці (МОП) (англ. International Labour Organization) — спеціалізована установа Ліги Націй, а після Другої світової війни — Організації Об'єднаних націй (ООН), що була заснована у 1919 році урядами різних країн для підтримки міжнародного співробітництва у справі забезпечення миру в усьому світі й зменшення соціальної несправедливості за рахунок поліпшення умов праці. 

Соціальний пакет - це виплати і пільги соціального характеру, які здійснює організація (роботодавець) понад встановлені законодавством норми або які не передбачені законодавством, - додаткове медичне і пенсійне страхування; оплата харчування, транспортних витрат; відшкодування комунальних послуг; утримання дітей у дошкільних закладах; надання путівок; оплата навчання дітей; виплати до святкових та ювілейних дат тощо.

Колекти́вний до́гові́р (рос. коллективный договор, англ. collective agreement, нім. Tarifvertrag, Betriebskollektivvertrag) — угода, яка укладається між власником або уповноваженим ним органом (особою) і одним або кількома профспілковими чи іншими уповноваженими на представництво трудовим колективом органами, а у разі відсутності таких органів — представниками трудящих, обраними та уповноваженими трудовим колективом. Колективний договір є результатом соціального партнерства та діалогу на локальному рівні.

Трудови́й догові́р — угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (далі власник), за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник — виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором й угодою сторін.

Соціальний діалог розуміють як інституційний спосіб спілкування між державною владою (як правило, її виконавчою гілкою) та різними соціальними суб’єктами, що представляють інтереси значних соціальних груп, функцією яких є взаємне повідомлення своїх позицій та рішень щодо цілей, інструментів і стратегії втілення будь-якого роду соціальної політики.

Трипартизм - модель соціального партнерства, яка передбачає трибічну співпрацю між трудящими, підприємцями і державою (в особі уряду або виконавських органів влади) на федеральному, регіональному, територіальному рівнях.

Внутрішня КСВ-політика – політик, що зосереджує увагу на підвищенні життєвого рівня працівників компанії шляхом піклування про безпечні умови праці та охорону здоров’я працівників, впровадження програм розвитку персоналу, забезпечення справедливої винагороди за працю, створення соціально-культурного сервісу для співробітників, здійснення соціально-відповідальної реструктуризації.

Міжнародний Стандарт ISO 26000 представляє керівництво по принципах, лежачих в основі соціальної відповідальності, основних темах і проблемах, що стосуються соціальної відповідальності, і способах інтеграції соціальною відповідальної поведінки в стратегії, системи, практики і процеси організації. Цей Міжнародний Стандарт підкреслює важливість результатів і поліпшення результативності.

Соціальна відповідальність бізнесу (СВБ) - це концепція залучення соціальних і екологічних аспектів у діяльність бізнесу на засадах добровільності та взаємодії між різними зацікавленими сторонами.

Під соціальними інвестиціями ми розуміємо вкладання коштів у об’єкти та проекти соціального значення задля отримання соціального ефекту у довгостроковій перспективі. Основними чинниками здійснення соціальних інвестицій є готовність інвесторів визначити та сприйняти "соціальний прибуток", або соціальний ефект, як обмін на грошові кошти. 

Корпоративний університет - розвинена і стала система навчання персоналу компанії, яке може поєднувати в собі як модулі, читані фахівцями компанії, так і адаптовані модулі зовнішніх провайдерів навчання.

Корпоративна соціальна політика являє собою систему відносин роботодавців, адміністрації і найманих працівників з приводу збереження або зміни їхнього соціального стану, або інакше, - це діяльність по задоволенню соціальних потреб, узгодженню соціальних інтересів, наданню соціальних послуг працюючим та членам їх сімей.

Соціальна програма компанії — комплекс узгоджених заходів за цілями, строкам, ресурсами та виконавцями у масштабах визначеної території та галузі соціальної сфери, що спрямовані на вирішення комплексу соціальних проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]