Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
анотації вибіркових дисциплін 2 курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
182.78 Кб
Скачать

3. Сфера реалізації набутих знань і вмінь в майбутній професії.

Знання та вміння, набуті при вивченні даної дисципліни, використовуються при організації роботи систем „людина – машина – середовище” в будь-яких сферах економічної діяльності та при розробці раціональних шляхів вдосконалення роботи систем, в т.ч. покращення фондоозброєності, підвищення рівня автоматизації виробництва, покращення умов праці, підвищення продуктивності праці із збереженням високої працездатності і здоров’я працюючих тощо.

4. Зміст дисципліни, що пропонується для вивчення студентами, за модулями та темами. Ергономіка та її місце в системі наук. Методологічні основи ергономіки. Трудова діяльність в системі “людина – машина”. Оцінка ефективності системи “людина – машина”. Психофізіологічна та соціальна адаптація людини. Ергономічні вимоги до організації робочого місця. Ергономічність засобів технічного оснащення робочого місця. Розробка та організація технологічних процесів. Зовнішнє середовище системи “людина – машина”. Виробнича естетика.

5. Викладацький склад.

К.е.н., доц. Поплавська О.М., к.т.н, доц. Рудакова С.Г., асистент Фіненко О.Ю.

6. Основна література:

  1. Мунипов В.М., Зинченко В.П. Эргономика: человекоориентированое проектирование техники, программных средств и среды: Учебник. - М.: Логос, 2001, 356с.

  2. Поплавська О.М. Ергономіка: Навчальний посібник. – К.: КНЕУ, 2006, 320 с.

  3. Іваськевич І.О. Ергономіка: Навчальний посібник. – Тернопіль: Економічна думка, 2002.

Цикл професійної підготовки анотація дисципліни «антикризове управління підприємством»

1) Мета дисципліни в контексті підготовки фахівців економічного профілю: визначити сутність, місце, роль, основні види кризових явищ з акцентом на окремі підсистеми організації, а саме локальних криз збуту, фінансів, постачання, виробництва, управління персоналом, організації в цілому; розкрити методичні підходи до діагностики та розробки “правил ефективної поведінки” в умовах кризи; проаналізувати сутність та доступність заходів щодо подолання (запобігання) кризи підприємства; опанувати загальні підходи до проведення процедури банкрутства.

Дисципліна пов’язана з такими дисциплінами як: менеджмент, економіка підприємства, фінанси, бухгалтерський облік, маркетинг, інноваційний менеджмент, операційний менеджмент, організація виробництва, організація управління промисловим підприємством, управління персоналом, господарське право.

2) Перелік компетенцій , яких набуде студент після опанування даної дисципліни:

  • Розпізнання кризових явищ (симптоми, причини, природа, механізм формування, рівень прояву та час впливу);

  • Аналіз та діагностика криз різного типу, їх впливу на діяльність організації та взаємодії між собою;

  • Прогнозування наслідків розвитку кризових явищ (при втручанні та невтручанні з боку керівників та власників підприємства);

  • Визначення можливостей запобігання та/або пом’якшення кризових явищ

  • Забезпечення функціонування підприємства в умовах кризових явищ різного типу, особливо в умовах локальних криз окремих підсистем організації, а також системної та стратегічної криз;

  • Розробка заходів по стабілізації та/або розвитку підприємства (його частини), включаючи ФВА, контроллінг, управління ризиками тощо;

  • Ліквідація наслідків кризи або підприємства;

  • Обґрунтування організаційної форми та формування підсистеми антикризового управління, включаючи такі підсистеми як ризик – менеджмент та управління безпекою підприємства.