Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція4 ОБОРОТН ЗАСОБИ П ДПРИ МСТВА.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

3 Кругообіг оборотних засобів

У своєму русі оборотні засоби послідовно проходять три стадії: грошову, виробничу і товарну.

Грошова стадія кругообігу оборотних засобів є підготовчою. Вона протікає в сфері обігу, де проходить перетворення грошових засобів у форму виробничих запасів.

Виробнича стадія є безпосереднім процесом виробництва і перетворює виробничі запаси в напівфабрикати, а після закінчення виробничого процесу - в готову продукцію (товарна форма).

На товарній стадії кругообігу продовжує авансуватися продукт праці (готова продукція) в тому ж розмірі, що і на виробничій стадії. Готова продукція реалізується, в результаті чого оборотні засоби переходять із сфери виробництва в сферу обігу і знову набувають грошової форми. Ці засоби спрямовуються на придбання нових предметів праці, і вони вступають в новий оборот.

Кругообіг оборотних засобів проходить за схемою

де Γ- грошові засоби, що авансуються господарським суб'єктом;

Т- засоби виробництва;

В - виробництво;

Т1- готова продукція;

Г1 - грошові засоби, отримані від продажу продукції, що містять отриманий прибуток.

Крапки (...) означають, що обіг засобів перервано, але їх рух продовжується у сфері виробництва. Оборотні засоби одночасно знаходяться на всіх стадіях кругообігу.

4 Методи визначення потреби в оборотних засобах.

Для нормування використовують три методи:

  1. Метод прямого розрахунку.

  2. Статистично-аналітичний метод.

  3. Метод коефіцієнтів.

Найбільш точним є метод прямого розрахунку, який полягає у визначенні нормативів по кожному елементу оборотних засобів, виходячи з норм на окремі види матеріальних ресурсів з урахуванням особливостей технології і організації виробництва, конкретних умов постачання і т.п.

Так, норматив оборотних засобів по матеріальних витратах розраховується цим методом для кожного виду матеріалів у такій послідовності:

1. Попередньо визначається норма оборотних засобів у днях·

Пд =3тр+3пот+3стр+3підг,

де Зтр - транспортний запас - це запас матеріалів, необхідний для забезпечення роботи підприємства на час перебування матеріалів у дорозі від постачальника до споживача; Зпот - поточний запас — запас, необхідний для забезпечення виробництва між двома черговими поставками; Зстр - страховий запас - це запас, який необхідний у випадку затримки чергової партії матеріалів (залежить від надійності постачальника). Величина страхового запасу, як правило, не повинна перевищувати половини поточного запасу; Зпідг - підготовчий запас — утворюється у зв'язку з необхідністю складської обробки і підготовки до відправлення у виробництво матеріалів, що надійшли.

2. Визначається норма оборотних засобів у процентах:

и - норма оборотних засобів у процентах; т - питома вага витрат матеріалів даного виду в річному обсязі випуску продукції, %; 360 - середня кількість днів у році.

3. Визначається норматив за формулами:

Qт - річний обсяг випуску товарної продукції у грошовому виразі, грн., або

РМ- одноденні витрати матеріалів даного виду, грн.;

Пд норма запасу, в днях.

Норматив оборотних засобів у незавершеному виробництві (Ннв) залежить від обсягу випуску продукції, що виробляється, собівартості окремих її видів та тривалості виробничого циклу. При цьому має бути враховане співвідношення собівартості незавершеного виробництва і собівартості готової продукції, яке називають коефіцієнтом наростання витрат.

Норматив оборотних засобів визначається за формулою:

де Qт - річний обсяг випуску товарної продукції, грн.; Тц -тривалість виробничого циклу у днях; Тп - тривалість планового періоду у днях; Ссд - середньодобові витрати на випуск

продукції, грн.; Ст - собівартість товарної продукції, грн..; kнв -коефіцієнт наростання витрат.

Норматив оборотних засобів у залишках готової продукції визначається як добуток вартості одноденного випуску готових виробів на норму їхнього запасу у днях. У свою чергу, норма запасу складається з кількості днів, необхідних для підготовки продукції до реалізації (продажу), тобто її комплектування, пакування та відвантаження споживачам, а також оформлення і здавання в банк платіжних документів.

Норматив оборотних засобів у малоцінних і швидкозношуваних предметах залежить від розміру їх запасу, чисельності персоналу, кількості робочих місць.

Норматив оборотних засобів у запасних частинах визначається виходячи з кошторисів витрат на обслуговування та ремонти устаткування за попередні періоди, віднесених на одиницю залишкової вартості основних фондів або ремонтну одиницю і скоректованих на зміну умов виробництва у плановому періоді.

Норматив оборотних засобів у витратах майбутніх періодів розраховується виходячи із залишку цих коштів на початок періоду з врахуванням величини наступного їх погашення за рахунок собівартості продукції.

Сукупний норматив оборотних засобів на розрахунковий (плановий) період є не що інше, як загальна сума нормативів, обчислених за окремими елементами оборотних засобів.

Статистично-аналітичний метод передбачає, що для розрахунку нормативів беруться середні фактичні залишки оборотних засобів за останні 2-3 роки.

Метод коефіцієнтів полягає в збільшенні або зменшенні нормативів чинних оборотних засобів залежно від змін обсягу виробництва та інших факторів за допомогою поправочних коефіцієнтів.