Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
орлов.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
122.37 Кб
Скачать

2.Практичний розділ. Виховний захід для учнів птнз за темою:

«Правопорушення»

Тема: «Правопорушення»

Мета: ознайомлення учнів з кримінальним і адміністративним кодексами України. Формування правової культури громадянина України; свідоме ставлення до своїх прав і обов’язків перед суспільством і державою, закріплених у Конституції України. Виховання поваги до законів і правил людського спілкування.

Метод: виховних ситуацій

Форма проведення: групова

Засоби: кодекс, конституція України

Хід засобу

І Підготовча частина

План

1.Робот а з підготовки приміщення до заходу.

-знайти необхідне приміщення;

-прибрати приміщення, позтавити стільці, парти;

-зясувати чи вільне приміщення в назначений час;

2.Підготовка необхідного обладнання

-підготовка мікрофону

- перевірка справності освітлювальних пристроїв.

ІІ Основна частина

1.План проведення заходу

1.1 Вступне слово вчителя

1.2 Основна частина

1.3 Заключна частина

Сценарій виховного заходу

1.2 Вступне слово.

Вчитель дає визначення адміністративному та кримінальному правопорушенням:

- Адміністративним правопорушенням (проступком) визнаєтьсяпротиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Адміністративна відповідальність за правопорушення, передбачені Кодексом, настає, якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою відповідно до закону кримінальної відповідальності.

  • Суспільно небезпечне винне діяння ( дія або бездіяльність),передбачене кримінальним кодексом України, називають злочином. Він передбачає наявність вини (умисної чи необережної). Злочином можуть бути визнані лише конкретні дії громадянина, його думки, наміри не вважаються злочином.

Злочином є посягання на власність (крадіжка, пограбування тощо), життя і здоров’я людини (вбивство, тілесні ушкодження), державний лад (диверсія, зрада), громадський спокій (хуліганство) та ін. вважають злочином не лише дію, а й бездіяльність, передбачені кримінальним кодексом України.

Вчитель задає питання аудиторії:

Чим відрізняється злочин та правопорушення, яка за це відповідальність?

Наведіть приклади правопорушень, за які передбачена адміністративна чи кримінальна відповідальність.

Далі група ділиться на дві команди. Перша команда вирішує адміністративні справи, а друга – кримінальні. У кожній команді вибирають суддів (2-3 учня), адвокатів (2-3 учня), прокурорів (2-3 учня).

Всім командам роздається : кримінальний і адміністративний кодекси України.

Вчитель читає приклади правопорушень, злочинів, незаконних дій тощо, а усі учні вирішують перша (адміністративні справи) чи друга ( кримінальні справи) команда буде займатись цією справою.

Приклад правопорушення:

Хлопець 1990 р.н., знаходячись у нетверезому стані приставав на вулицях до прохожих та нецензурно лаявся.

Яка відповідальність загрожує хлопцеві?

Вирішивши, яка команда займається цією справою, прокурори цієї команди, спирачись на нормативні документи ( на роздуми дається 5 хвилин) виносять звинувачення. Адвокати захищають правопорушника, відхиляючи немотивовані звинувачення. Суддя виносить вердикт чи буде звинувачуваний визнаний винним чи ні, і яке буде покарання. Наприкінці судового засідання вчитель каже чи правильно було висунуто звинувачення(2 бали), чи вірне покарання для правопорушника (3 бали).

Так само будуть розглядатись ще п’ять справ.

Громадянин К 1965 р. н. добровільно прийшов до міліції і зізнався, що він спричинив бійку з громадянином М, при цьому він розповів, що надав першу долікарську допомогу постраждалому і викликав швидку.

Два хлопця А и С (1985 і 1992 р. н. відповідно) вночі забрались на садибу, поки хазяїв не було дома, і викрали дорогоцінні речі.

Пасажир не придбав квиток в автобусі і був затриманий контролером.

Десятикласник не подав документи і не одержав у визначені строки паспорт громадянина України.

Хлопець пізно ввечері йшов додому на нього напав грабіжник. Хлопець зумів відбитись, але при цьому наніс тяжкі пошкодження грабіжнику. Хто і як буде покараний?

Після того, як всі справи будуть розглянуті підбиваються підсумки гри та рахуються зароблені бали. Команда, що набрала більше балів – виграла.

3. Заключна частина

Учні діляться враженнями від гри. Розповідають, що нового дізналися про

кримінальну і адміністративну відповідальність.