Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патофізіологія - банк тестів - Модуль1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать
  1. @25 % Дітей будуть хворими

  2. 75 % дітей будуть хворими

  3. Усі діти будуть здорові

  4. 50 % дітей будуть хворими

  5. Усі діти будуть хворі

  1. Яка вірогідність народження хворих синів у здорової жінки, батько якої страждає на атрофію здорових нервів (тип успадкування такий, як при гемофілії), а чоловік здоровий?

  1. @50%

  2. 0%

  3. 25%

  4. 75%

  5. 100%.

  1. Яка вірогідність народження хворих дочок у подружньої пари, де чоловік хворіє на гіпофосфатемічний рахіт, а жінка здорова?

  1. @100%.

  2. 0%

  3. 25%

  4. 50%

  5. 75%

  1. Чоловік хворіє на брахідактилію, а дружина здорова. Відомо, що його мати була здоровою, а батько хворів на брахідактилію. Яка вірогідність народження дітей з брахідактилією у цієї подружньої пари?

  1. @50%

  2. 0%

  3. 25%

  4. 75%

  5. 100%.

  1. До лікаря-генетика звернулися батьки юнака 18 років. Об’єктивно виявлені виражена розумова відсталість та гіпогонадизм. Попередній діагноз: синдром Клайнфельтера. Який метод медичної генетики дозволяє підтвердити цей діагноз?

  1. @Цитологічний

  2. Генеалогічний

  3. Популяційно-статистичний

  4. Біохімічний

  5. Близнюковий

  1. Під час обстеження юнака з розумовою відсталістю виявлено євнухоїдну будову тіла, недорозвиненість статевих органів. Який метод генетичного дослідження слід застосувати для уточнення діагнозу?

  1. @Цитологічний

  2. Генеалогічний

  3. Близнюковий

  4. Біохімічний

  5. Популяційно-статистичний

  1. У пологовому будинку народилася дитина з численними порушеннями як зовнішніх так і внутрішніх органів – серця, нирок, травної системи. Був встановлений попередній діагноз – синдром Дауна. Який метод генетичного дослідження слід застосувати для підтвердження діагнозу?

  1. @Цитологічний

  2. Біохімічний

  3. Популяційно-статистичний

  4. Близнюковий

  5. Генеалогічний

  1. Лікар запідозрив у дитини синдром Шерешевського – Тернера. Який метод генетичного обстеження дасть можливість встановити цей діагноз?

  1. @Цитологічний

  2. Генеалогічний

  3. Біохімічний

  4. Демографо-статистичний

  5. Близнюковий

  1. У населення України частота гетерозигот за геном фенілкетонурії становить 3 %. Який метод генетичного дослідження використовується для раннього виявлення фенілкетонурії у новонароджених?

  1. @Біохімічний

  2. Цитогенетичний

  3. Близнюковий

  4. Генеалогічний

  5. Популяційно-статистичний

  1. При дослідженні каріотипу 7-річного хлопчика виявлено 46 хромосом. Одне плече 15-ї хромосоми коротше від іншого. Який вид мутації має місце у цієї дитини?

  1. @Делеція

  2. Дуплікація

  3. Інверсія

  4. Ампліфікація

  5. Нестача

  1. У клітинах людини відбулося відновлення пошкодженої ділянки молекули ДНК за непошкодженим ланцюгом з допомогою специфічних ферментів. Яку назву має це явище?

  1. @Репарація

  2. Термінація

  3. Дуплікація

  4. Реплікація

  5. Ініціація

  1. У клітинах людини під дією ультрафіолетового випромінювання відбулося пошкодження молекули ДНК, але спрацювала система репарації ДНК. Який з названих ферментів входить до цієї системи?

  1. @Лігаза

  2. Каталаза

  3. Трипсин

  4. Амілаза

  5. Ліпаза

  1. Внаслідок впливу гама-випромінювання ділянка ланцюга ДНК подвоїлась. Який з наведених видів мутацій виник у ланцюзі ДНК?