Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спілкування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

8.1. Соціальна роль

Соціальна роль - це відносно стійкий шаблон поведінки (вклю­чає дії, думки, почуття), що склався у даному суспільстві для вико­нання певної соціальної функції, для реалізації соціального статусу.

Соціальний статус - це сукупність прав й обов'язків людини, обумовлених її положенням у визначеній соціальній системі та ієра­рхії суспільних відносин.

Щодо соціальної ролі можна задати запитання: «Що людина робить?», а соціального статусу - «Хто вона?».

Кожний з нас виконує багато соціальних ролей: службові (нача­льник, підлеглий і т.і.), життєві (квартиронаймач, сусід тощо) ро­динні (годувальник, син, батько, мати, дочка і т.і.) Виконувати соці­альну роль - це значить робити те, що «вимагається (законом, пра­вами, звичаями) на даному місці за даних обставин».

З дитинства (через систему заохочень та покарань) ми навчає­мося додержуватися зразків, дізнаємося, що інші люди адресують нам певні сподівання, яким має відповідати наша поведінка, й самі навчаємося чекати й вимагати від інших певних реакцій. Ролі по­збавлені індивідуальності: вони визначаються не особистістю вико­навця, а лише тією «партією», яку він виконує. Роль - це не тільки зовнішнє представлення, вона містить у собі почуття, думки, прагнення.

Соціальна роль - це вироблена суспільством і засвоєна індиві­дом система думок, почуттів, намірів та дій, які личать у даній ситу­ації людині, що має певний соціальний стан.

Крім соціальних ролей можна виділити також й міжособистісні ролі (товариш, недоброзичливець, партнер і т.і.). Розподіл таких

між особистісних ролей пов'язаний з нашими почуттями та «попе­редньою історією» взаємовідносин.

Міжособистіша роль - це та поведінка, яку чекають від особи ін­ші люди у відповідності з тими відносинам, які встановилися між ними.

Розпочинаючи спілкування будь з ким, людина водночас вико­нує соціальну й між особистісну ролі, причому на першому плані роль соціальна.

Внутрішньогрупова роль - це поведінка, яка очікується від лю­дини іншими членами групи, у відповідності з репутацією, яку отри­мала особа у цій групі (лідер, суперник, спільник і т.і.).

Індивідуальна роль - це результат уявлень людини про себе, через бачення інших; додержування визначеного образу «Я».

Актуальна роль - всі ролі, які людина одночасно виконує перед іншою людиною, тобто роль, що обрана для даного комунікативного акту.

У різних ситуаціях людина виконує різні ролі, разом з тим у чо­мусь вона залишається сама собою, отже існує рольова штедшка своєрідне сполучення ролей з індивідуальністю особистості вико­навця. Співвідношення соціальної ролі, соціального статусу і пове­дінки відображено на рис. 8.1.1.

Кожна роль відбивається на особистості, на самосвідомості лю­дини, тому що людина мобілізує ресурси свого організму й психіки для виконання тієї чи іншої ролі.

Освоєння тієї чи іншої соціальної ролі залежить від зовнішніх вимог, своєрідного психологічного тиску з боку людей, що є значи­мими для індивіда; впливу внутрішніх мотивів (якщо виконання ба­жання людини можливе через опанування нею певної ролі; якщо оволодіння роллю дозволяє людині придбати соціально-психоло-гічну захищеність і отримати потрібні приємні соціальні відносини).