Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПІ_Лекції_зошит4.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
244.78 Кб
Скачать

Форматування тестової інформації

Для форматування поточного виділення через об’єкт Selection можна отримати доступ до об’єкту Font, який визначає характеристики шрифту даного виділення. Основні властивості об’єкту Font наведені в табл.1.

Таблиця 1. Основні властивості об’єкту Font

Призначення властивості

Тип

Опис

Name

String

Назва шрифту

Size

Integer

Розмір шрифту

Bold

Boolean

Наявність атрибуту «Напівжирний»

Italic

Boolean

Наявність атрибуту «Нахилений»

StrikeThrough

Boolean

Наявність атрибуту «Перекркслений»

Subscript

Boolean

Символи в режимі «нижній індекс»

Superscript

Boolean

Символи в режимі «верхній індекс»

SmallCaps

Boolean

Всі символи малі

AllCaps

Boolean

Всі символи великі

Документ з точки зору текстової інформації складається з набору (сімейства) абзаців, представлених об’єктами Paragraph. Доступ до кожного абзацу забезпечується через функцію Item об’єкту Paragraph. Форматування параграфа, редагування якого здійснюється в даний момент, здійснюється через властивість ParagraphFormat об’єкту Selection, а для об’єкту типу Paragraph можливості форматування доступні напряму.

Доступні для зміни настройки абзацу включають вирівнювання, наявність буквиці (першої букви абзацу спеціального накреслення), відступи першого рядку від границі абзацу та відступи самої границі від країв сторінки, назва стилю абзацу та багато інших параметрів, що використовуються в Word.

Відступи абзацу задаються властивостями LeftIndent (відступ зліва) RightIndent (Відступ справа) FirstLineIndent (відступ першого рядку від лівої границі абзацу) об’єкту ParagraphFormat. Значення відступі задаються дійсними числами в умовних одиницях, які можна отримати з сантиметрів або дюймів за допомогою методів CentimetrsToPoints та InchesToPoints об’єкту «Word.Application». Наприклад, встановлення відступу поточного абзацу зліва, який дорівнює двом сантиметрам здійснюється так:

WordApp.Selection.ParagraphFormat.LeftIndent:=WordApp. CentimetrsToPoints(2);

Встановлення відступів для всіх абзаців у документі може бути виконане так:

WordDoc. Paragraph. LeftIndent:=10;

Вирівнювання поточного абзацу виконується за допомогою властивості Alignment об’єкту ParagraphFormat. Вирівнювання всіх абзаців можна виконати через однойменну властивість об’єкту-сімейства Paragraphs. В якості значень, що визначають вирівнювання, можуть використовуватися 0 (вирівнювання по лівому краю), 1 (вирівнювання по центру), 2 (вирівнювання по правому краю) і 2 (вирівнювання по ширині). Наприклад, для вирівнювання поточного абзацу по центру слід встановити властивості Alignment об’єкту ParagraphFormat значення 1:

WordApp.Selection.ParagraphFormat. Alignment:=1;

Для встановлення однакового вирівнювання для всіх абзаців документу можна скористатися об’єктом-сімейством Paragraphs:

WordDoc. Paragraphs.Alignment:=1;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]