Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
105.47 Кб
Скачать

7.3. Страхування тварин і майна сільськогосподарських підприємств

Страхування тварин сільськогосподарських підприємств здійснюється за обєктами страхування, якими є тварини, що досягли певного віку, а саме:

свині, хутрові звірі й кролі – страхуються при досягненні 4-х місячного віку;

домашня птиця яйценосних порід – 5-ти місячного віку;

бройлери – 1 місяць;

вівці, кози, велика рогата худоба – 6 місяців;

коні – після 1 року.

Страховою подією при цьому є – знищення або вимушений забій внаслідок стихійного лиха, дії електричного струму, інфекційної хвороби, вибуху, нещасний випадок, попадання під рухомий транспорт. Крім цього тварини можуть бути застраховані на випадок їх викрадення або неправомірних дій третіх осіб.

Тварини приймаються на страхування в договірній сумі або по балансовій вартості. При цьому, якщо страхувальник наполягає на тому, що балансова вартість тварини є нижчою, ніж пропонована ним для страхування, то він має замовити експертизу і оплатити її власним коштом. В інших випадках страхова сума не може бути вищою за балансову вартість. Франшиза застосовується дуже широко і може встановлюватися окремо на голову тварини або в цілому на стадо.

У випадку вимушеного забою тварини страхове відшкодування виплачується за мінусом м’яса та шкур, які можна реалізувати.

Страхові платежі визначаються як:

(7.1)

Оскільки ідентифікувати тварину, що постраждала в загальному стаді достатньо важко, то існує правило розподілу збитку. Якщо кількість тварин на момент настання страхового випадку є більшою, ніж їх кількість вказана в договорі страхування, то страхова сума на окрему тварину пропорційно зменшується.

Наприклад. На момент укладення договору страхування в стаді було 10 свиней, страхова сума на яких була встановлена на рівні 500 грн. за голову. На момент настання страхового випадку (загибель однієї тварини) в стаді було 15 свиней (фермер здійснив придбання ще п’ятьох тварин без доукладення договору страхування). Розрахунок проводиться таким чином:

Загальна страхова сума = 500 * 10 = 5000 грн.;

Страхова сума на одну тварину = 5000 / 15 = 333,3 грн.

Таким чином відшкодування буде виплачене у розмірі 333,3 грн.

Страхові компанії здійснюють страхування сільськогосподарських тварин типових для місцевості. Наприклад, промислове вирощування страусів з метою страхування буде розглядатися як екзотичний вид. В той же час в Австралії цей вид птахів буде страхуватися як сільськогосподарська птиця.

Не можна укладати договори страхування тварин в місцевості, де оголошено про наявність епідемії та призначено карантинний стан. Наприклад, при оголошенні епідемії пташиного грипу або коров’ячого сказу відшкодування виплачуватиметься лише за тими договорами, що були укладені до початку епідемії. Після оголошення страхування відповідних тварин в цій місцевості припиняється.

При укладенні договору страхування до довідок про вартість тварини додаються довідки від ветеринарного лікаря сільськогосподарського підприємства або району місцевості. Вказується вік тварини та відсутність у неї інфекційних і хронічних хвороб. Представник компанії проводить візуальний огляд тварин і може відмовити у страхуванні, якщо тварина має виснажений вигляд.

Страхування будівель, споруд та іншого майна здійснюється на випадок знищення або пошкодження через пожежу, вибух, удар блискавки, повень, паводок, землетрус, бурю, ураган, зливу, град, зсув, незвичайні для цієї місцевості снігопади, припинення постачання електроенергії. Засоби транспорту страхують від дорожньо-транспортних пригод, крадіжки, від ламання. Страхування будівель і споруд сільського господарського підприємства практично не має відмінностей від страхування будівель і споруд інших юридичних осіб.