Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 8.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Р озділ 8. Страхування технічних ризиків

Розділ 8

Страхування технічних ризиків

8.1. Сутність страхування технічних ризиків та їх класифікація

Страхування технічних ризиків є порівняно молодою галуззю страхування, яка виникла і відокремилася від майнового страхування внаслідок розвитку науково-технічного прогресу, техніки і технологій. Впровадження в діяльність підприємств досягнень науково-технічного прогресу часто супроводжується ризиком виникнення аварій, катастроф, нещасних випадків, які разом загрожують суспільству.

Перший страховий поліс зі страхування технічних ризиків був виписаний в Лондоні в 20- ті роки минулого сторіччя при веденні будівництва залізничного мосту. Справжнє поширення страхування технічних ризиків отримало в 50 - ті роки минулого сторіччя в економічно розвинених країнах світу.

Найбільш відомими видами страхування технічних ризиків є такі (табл. 8.1):

Таблиця 8.1

Міжнародна класифікація страхування технічних ризиків

Назва виду страхування

Міжнародне позначення

Будівельно-монтажне страхування (страхування будівельного підприємця від усіх ризиків)

CAR

Страхування усіх монтажних ризиків

EAR

Страхування машин

М

Страхування електронних пристроїв

ЕЕ

Страхування запасів на випадок порчі

DOS

Страхування інженерних споруд

CECR

Страхування на випадок втрати прибутку в результаті поламки машинного обладнання

MLOP

Специфіка страхування технічних ризиків сприяла їх виведенню в окрему групу, хоча за своїм змістом вони належать до страхування підприємницьких ризиків. Страхування технічних ризиків є достатньо стандартизованим видом страхування, має чіткі міжнародні позначення. Стандартизація стосується, в першу чергу, страхового покриття, яке надається за тим чи іншим видом страхування технічних ризиків. Відмінність полягає у визначенні страхових тарифів, які диференційовані в залежності від об’єкту страхування та оціненого ризику.

На тому чи іншому етапі діяльності підприємства застосовуються різні види страхового покриття. В останні роки вітчизняні компанії також почали пропонувати різні види страхування технічних ризиків. При цьому застосовуються вказані міжнародні позначення і стандартизоване страхове покриття.

8.2. Страхування будівельних ризиків (car).

Міжнародна назва такого страхування CAR. Даний вид страхування є одним з найбільш поширених видів страхування технічних ризиків і зараз пропонується декількома великими компаніями на страховому ринку України. Поширення страхування в Україні пов’язане зі справжнім будівельним бумом, що спостерігається в останні роки.

До страхового покриття входить страхування всіх видів будівельних об¢єктів, при якому надається страховий захист як від збитків, завданих будівельному об¢єкту, спорудам на будівничих майданчиках, машинам, так і від претензій третіх осіб внаслідок матеріального збитку або тілесного ушкодження, пов¢язаного з будівництвом об¢єкта.

Страхувальниками можуть бути:

забудовники;

будівельні підприємці, що здійснюють проект та їх субпідрядники.

Об¢єктами цього виду страхування можуть бути: будівельні матеріали, готові, але не здані під акт будівельні об’єкти, машини та будівельне обладнання, відповідальність будівельної фірми за завдання шкоди життю або майну третіх осіб.

До страхових випадків відносять:

пожежа, вибух, удар блискавки, падіння літальних апаратів;

паводок, повінь, затоплення, дощ, сніг, лавина, підводний землетрус;

бурі усіх видів;

опускання ґрунту, зсув, обвал;

злом, крадіжка;

брак внаслідок халатності чи необачності;

завдання шкоди третім особам.

Винятком майже для усіх видів технічних ризиків є:

пошкодження внаслідок страйків чи заколотів;

пошкодження спричинені впливом ядерної енергії;

пошкодження при необачності страхувальника;

внутрішні пошкодження будівельних машин за виною їх виробника;

ліквідація недоліків виконання будівельних робіт;

претензії за неустойками.

Не покриваються страхуванням САR проблеми і втрати, що виникають в процесі будівництва пов’язані з:

використанням матеріалів з дефектами;

використанням на будівництві працівників, кваліфікація яких не відповідає умовам будівництва;

помилки в конструкції об’єкта будівництва;

ризики, що виникають в процесі випробування обладнання змонтованого на об’єкті.

Термін страхування. Страховий захист починається з початку будівельних робіт і закінчується прийняттям чи пуском в експлуатацію споруди, тобто з завезення на будівничий майданчик обладнання і до моменту його вивезення.

Страховою сумою виступає договірна вартість будівництва, а також вартість будівничих матеріалів та вартість виконаних робіт.

Страхові тарифи. Не мають твердих ставок, так як кожний об¢єкт оцінюється з урахуванням технічних та місцевих умов[23]. При страхуванні САR страхова премія залежить від умов будівництва, зовнішнього середовища, характеристики конструкції і будівельних матеріалів, будівельних технологій, факторів безпеки, графіку будівництва.

Згідно діючих в Україні Правил визначення вартості будівництва, при виконанні будівництва за кошти державного бюджету страховий внесок не може перевищувати 2% загальної вартості будівельного кошторису.