Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T13.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
208.9 Кб
Скачать

5.Титульне страхування і страхування доходу від здачі будинків і квартир в оренду

Титульне страхування

Титульне страхування передбачає страхування права власності страхувальника на придбаний об’єкт нерухомості. Виникнення даного виду страхування обумовлює достатньо великою кількістю шахрайств в сфері операцій по реалізації об’єктів нерухомості (підробка документів, реалізація орендованих квартир і т.і). При проведенні даного виду страхування страховики взаємодіють з агентствами по реалізації нерухомості, бюро технічної інвентаризації, органами внутрішніх справ, рієлтерами.

Страхувальниками можуть виступати як юридичні особи, які здійснюють операції по купівлі продажу нерухомості, так і фізичні особи, які виступають покупцями нерухомості.

При укладенні договорів титульного страхування з агентствами по реалізації нерухомості існують два варіанти:

1-й варіант – укладення договору по окремим операціям;

2-й варіант – укладення договору по усім операціям за певний період (частіше за все на рік).

За реалізації 2-го варіанту надається знижка по страховим тарифам. Агентства по реалізації нерухомості вказують на наявність договору титульного страхування в рекламних цілях. Базовий тариф по титульному страхуванню коливається в межах 0,25-0,3% від страхової суми. Страхова сума встановлюється у розмірі суми сплаченої за об’єкт нерухомості, тобто дорівнює його ринковій вартості. Франшизи передбачаються якщо страхувальником виступає агентство по реалізації нерухомості. Якщо страхувальником виступає громадянин франшизи як правило не встановлюються. Страховим випадком вважається скасування права власності на об’єкт нерухомості в судовому порядку через неправильно оформлені документи, появу спадкоємців, доведене шахрайство при реалізації об’єкту і т.і. Сплативши страхове відшкодування страховик має право суброгацїії до винної особи, якщо така є.

Страхування втрати оренди

Страхування втрати оренди виникло тому, що існує вид отримання громадянами додаткового доходу – здача будівель і квартир в оренду юридичним і фізичним особам. Таким чином, при знищенні і пошкодженні будівлі власник втрачає свій дохід. Для укладення договору страхування власник повинен надати документальний обрахунок орендних платежів. Передбачається, що даний обрахунок повинен бути затверджений в податкових органах, що є основною причиною непоширення даного договору страхування (громадяни не бажають декларувати додатковий дохід). Договір має часові обмеження від 1 місяця до 1 року. Часові обмеження передбачають ліміт часу необхідний для проведення ремонту або відновлення майнового стану страхувальників.

Як правило, СК не укладають договори страхування втрати оренди якщо не укладено основний договір майнового страхування. Франшизи за даним договором встановлюються на рівні 10-20% від обрахованої суми орендних платежів. Про зміни в орендних платежах страхувальник обов’язково повинен повідомити компанію. Страхові виплати здійснюються щомісячно на протязі терміну встановленого в договорі. Про зміни в орендних платежах страхувальник обов’язково повинен повідомити компанію. Страховий тариф коливається в межах 0,5-0,8%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]