Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ СП контр. зв 2006.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
308.74 Кб
Скачать

Варіанти контрольних завдань

Варіант 1.

  1. Страхові послуги як специфічний товар

  2. Основні види страхування життя в Україні (Змішане страхування життя)

  3. Задача 1.

Первісна вартість будівлі у міській місцевості становила 57.000 грн. Будинок був застрахований на суму 45.000 грн. У разі влучення блискавки загорілась будівля. Страхувальник надав до страхової компанії усі необхідні документи про відшкодування збитків; а саме ремонт будівлі 7.000 грн., рятувальні роботи 2.000 грн. Визначити розмір відшкодування страхувальнику? В чому полягає сутність пропорційної і граничної системи відшкодування збитків?

  1. Задача 2.

Внаслідок страхового випадку пошкоджено меблі фізичної особи, вартість яких становила 2000 грн., знос на день пошкодження склав 10%. Знецінення меблів внаслідок страхового випадку 2% дійсної вартості. Визначить суму відшкодування та суму збитку, коли страхова сума дорівнювала 60% їх первісної вартості? Які існують види страхування майна громадян?

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 2.

  1. Страховий поліс і правила страхування

  2. Основні умови проведення обов’язкового авіаційного страхування в Україні.

  3. Задача 1.

Внаслідок ДТП пошкоджено транспортний засіб. Вартість його на момент аварії оцінена в 15 тис. грн. Незалежна експертиза вказала на недоцільність проведення ремонту. Окрім цього в транспортному засобі знаходилися рукописи та картини вартістю 100000 грн., які було частково знищено внаслідок пожежі, що розпочалася. Вказати порядок і суми виплаченого відшкодування у випадках:

  • є винуватець події, що має страховий поліс, але він з місця пригоди зник;

  • є винуватець події, що має страховий поліс, але він на момент пригоди перебував у нетверезому стані;

  • є винуватець події, що має страховий поліс, але він пред’явив до компанії довідку про те, що ДТП сталося через незадовільний стан дороги;

  • Є винуватець події, що має страховий поліс, але в протоколі ДАІ вказано, що причиною аварії був його несправний транспортний засіб.

  1. Задача 2.

ТОВ “Аякс” подало до банку заявку на отримання кредиту і всі необхідні документи (фінансову звітність, обґрунтування, тощо). В ході перевірки документів виявилося, що підприємству бракує ліквідного майна для забезпечення повернення кредиту. Натомість підприємство надало договір страхування відповідальності за непогашення кредиту укладений зі страховою компанією ЗАТ “Вексель”. В чому необхідно впевнитися працівнику банку перш ніж прийняти рішення про надання кредиту. Чим можна пояснити той факт, що за страхування усіх кредитних договорів банку страховий тариф буде меншим ніж у випадку коли страхуються окремі кредитні договори?

Література: 1, 12, 14, 15, 17, 18.

Варіант 3.

  1. Страхування експортних кредитів

  2. Страхування відповідальності роботодавців.

  3. Задача 1.

На дорозі зіткнулися автомобіль “ЗАЗ” і автомобіль “Мерседес”. Винуватцем події визначено водія автомобілю “ЗАЗ”. Експертиза встановила шкоду нанесену автомобілю “Мерседес” в сумі 22000 грн. Водій “ЗАЗ” мав поліс страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Вказати, яким чином буде відшкодовано збитки за аварією. Що собою представляє договір страхування “автокаско”?

  1. Задача 2.

Страхова компанія СК “Дія” отримала від брокерської контори укладений договір страхування авіаційних ризиків (обов’язкове) на суму 12 млн. грн. і заплатила за це комісійну винагороду у розмірі 3%. Середній тариф за угодою 4,5%.

Обрахувати:

1)Розмір комісійної винагороди за угодою;

2)Вказати чи правомірною є така угода.

Визначити, які кваліфікаційні вимоги ставляться до страхових брокерів в Україні.

Література: 1, 3, 12, 14, 15, 18.

Варіант 4.

  1. Обов’язкова форма медичного страхування.

  2. Сутність та необхідність авіаційного страхування. Основні ризики, які виникають під час авіаційних перевезень

  3. Задача 1.

Страхується пшениця державного сільськогосподарського підприємства "Зоря". Середня врожайність за 5 років 25 ц/га. Страхова компанія зобов'язується відшкодувати збитки, яких зазнав радгосп від недоотримання врожаю в розмірі 70%. Площа посіву 500 га. Фактична врожайність пшениці 20 ц/га. Закупівельна ціна пшениці за 1 ц дорівнює 30 грн. Знайти суму збитку та суму страхового відшкодування за таких умов. З чим пов’язано те, що страхування врожаю за законодавством є обов’язковим, але застрахованими є лише приблизно 5% господарств?

  1. Задача 2.

Знайдіть собівартість і вартість страхової послуги, якщо витрати на проведення страхування 200 тис. грн., сума нетто - премій у страховій компанії становить 270 тис грн., а прибуток 100 тис. грн. Що є вартістю, а що споживчою вартістю товару “страхова послуга”?

Література: 1, 8, 12, 14, 15, 18.

Варіант 5.

  1. Страхування повітряних суден.

  2. Моторне страхове бюро і його функції. Система “Зелена картка”.

  3. Задача 1.

На складі торгівельної фірми сталася пожежа. Знищено майже 100% майна, що зберігалося на складі. Вказати, яку інформацію необхідно отримати аварійному комісару. Вказати, які вимоги ставляться згідно з діючим законодавством до аварійних комісарів.

  1. Задача 2.

Компанія застрахувала небезпечний вантаж, який відноситься до 9 класу, загальною вагою 20 тон. Через аварію при перевезення цього вантажу одна особа загинула, а двоє осіб перебували на лікуванні, відповідно 5 і 60 днів. Розрахувати суму страхового відшкодування. Про який вид страхування йдеться? Які його основні умови?

Література: 1, 3, 7, 12, 14, 15, 18.

Варіант 6.

  1. Страхування відповідальності судновласників

  2. Канали реалізації страхових послуг. Реклама страхових послуг.

  3. Задача 1.

Сталося ДТП за яким страховій компанії, що здійснювала страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів представлені такі вимоги:

шкода завдана автомобілю – 30500 грн.

витрати на лікування постраждалої третьої особи підтверджені документально – 41500 грн.

моральна шкода від постраждалої третьої особи (з довідкою судової установи) – 10000 грн.

Через 14 місяців після страхового випадку особа, що лікувалася померла. За підтвердженням лікарняного закладу причиною смерті є травма отримана в ДТП. Вказати в якому порядку і в яких сумах буде виплачуватися відшкодування. Розкрити зміст договору другого типу страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

  1. Задача 2.

Існує договір страхування підприємства від втрати прибутку на умовах брутто-прибуток з відповідальністю страховика 75%. Заявлений річний оборот підприємства складає 700000 умовних одиниць, змінні витрати складають 450000 умовних одиниць, постійні витрати складають 150000 умовних одиниць. За рахунок непередбаченого збігу обставин виробництво зупинилося повністю. Розрахувати суму страхового відшкодування. На випадок реалізації яких ризиків укладається договір “страхування від вогню та інших небезпек”?

Література: 1, 12, 14, 15, 16, 18.

Варіант 7.

  1. Особливості роботи страхової компанії по страхуванню життя (Управління укладенням, веденням, страхових угод і здійсненням страхових виплат)

  2. Що собою представляє андеррайтинг в страхуванні? Які основні завдання андеррайтингу? Навести приклади.

  3. Задача 1.

Страхова компанія уклала страхову угоду із власником автотранспортного засобу, щодо страхування його цивільної відповідальності. Власник цього транспортного засобу скоїв ДТП, в разі якої:

  • 1 особа – загинула;

  • 1 особа - одержала 1 групу інвалідності;

  • 2 особи – потрапили у лікарню на 30 днів;

  • 1 особа – мала збитки майна на суму 4 тис. ум. од.

Підрахуйте розмір страхового відшкодування. Прийміть рішення щодо виплати страхового відшкодування. Чи є обов’язковим страхування автомобільного транспорту?

  1. Задача 2.

В сільськогосподарському підприємстві застраховано п’ять голів племінної худоби. Вартість кожної визначено в сумі 10000 гривень. Підприємство обрало франшизу в сумі 1000 гривень за голову. Ставка страхового платежу встановлена у розмірі 3% від страхової суми. Розрахувати розмір страхового платежу. На випадок яких подій здійснюється страхування сільськогосподарських тварин?

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 8.

  1. Страхування відповідальності власників зброї

  2. Роль страхування в забезпеченні потреб підприємства в страховому захисті

  3. Задача 1.

Експортер небезпечних відходів подав до страхової компанії заяву на страхування відходів вагою 65 тон. Визначити страхову суму і суму страхового платежу. Про який вид страхування йдеться і які його основні умови?

  1. Задача 2.

Розрахувати страховий платіж зі страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів за такими даними:

водійський стаж водія 2 роки;

транспортний засіб з обсягом двигуна – 2500 куб. см.;

територія використання – місто з населенням більше 1 млн. осіб.;

автомобіль використовується юридичною особою;

автомобілем користується одна особа;

повідомлень про шахрайство водія раніше не було.

Термін дії договору 6 місяців. Договір ІІ типу.

Провести розрахунки згідно з нормами “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів”. Розкрити зміст договору першого і другого типу страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Література: 1, 10, 12, 14, 15, 18.

Варіант 9.

  1. Шахрайство при проведенні страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів

  2. Особливості страхування банківських кредитів.

  3. Задача 1.

Існує договір страхування від втрати прибутку з відповідальністю страховика 70%. Обчислити страхову суму за наступними умовами:

  • річний оборот компанії – 500 тис. грн..;

  • незавершене виробництво на початок періоду – 20 тис. грн..;

  • незавершене виробництво на кінець періоду – 25 тис. грн.;

  • вартість запасів на початок періоду –10 тис. грн.;

  • вартість запасів на кінець періоду – 15 тис. грн.

До яких видів відноситься страхування від втрати прибутку і які складнощі виникають при його проведенні?

  1. Задача 2.

Державне сільськогосподарське підприємство мало договір страхування соняшника на площі 230 га. Врожайність соняшника за 5-ть останніх років склала: 31 ц/га, 20 ц/га; 31 ц/га; 20 ц/га; 31 ц/га. Ціна одного центнера з гектара соняшника за угодою сторін становила 23 грн. Після посухи урожай весь загинув. Розрахувати:

  1. страхову суму;

  2. страхове відшкодування;

  3. суму збитків.

З чим пов’язано той факт, що Постанова КМУ “Про проведення обов’язкового страхування врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень державними сільськогосподарськими підприємствами , врожаю зернових культур і цукрових буряків сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності” фактично не виконується?

Література: 1, 8, 12, 14, 15, 16, 18.

Варіант 10.

  1. Колективна форма добровільного страхування від нещасних випадків

  2. Управління укладенням, веденням, страхових угод і здійсненням страхових виплат по страхуванню життя

  3. Задача 1.

Виробничі показники заплановані підприємством на місяць:

продукція А – собівартість одиниці 2050 гривень, норма прибутку 15%, кількість 200 шт;

продукція Б – собівартість одиниці 300 гривень, норма прибутку 25%, кількість 1000 шт. В результаті аварії у виробничому цеху було виготовлено продукції А 100 шт., продукції Б 400 шт. Угода страхування передбачала страхову суму у розмірі 120000 гривень у випадку повної втрати прибутку. Знайти суму страхового відшкодування. З чим пов’язано непоширення страхування від втрати прибутку в Україні?

  1. Задача 2.

Внаслідок ДТП постраждало троє осіб. Двоє з постраждалих перебували на лікуванні 40 і 50 днів і надали рахунки в сумі 2500 та 2700 грн. Третя особа (студент) мав тривалу втрату працездатності (4 місяці). Після чого перевівся з очного навчання на бюджетній основі на заочне відділення на платну основу. Автомобілю в якому знаходилися постраждалі особи була спричинена шкода в сумі 5600 грн. Вказати в якому порядку і в яких сумах буде виплачуватися відшкодування. Розкрити зміст договору другого типу страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 11.

  1. Сутність та економічний зміст страхування фінансових ризиків.

  2. Страхування відповідальності за завдання шкоди житлу або майну третіх осіб.

  3. Задача 1.

Матеріальні активи підприємства вартістю 100 млн.грн. були застраховані на 60 млн. грн. Після укладення договору підприємство додатково закупило майна на суму 15 млн. грн. Яку суму страхового відшкодування отримає підприємство, якщо в результаті настання страхового випадку все майно загине? Що собою представляє проблема “псевдострахування”?

  1. Задача 2.

Існує договір страхування від втрати прибутку з відповідальністю страховика 70%. Обчислити суму страхового відшкодування за наступними умовами:

  • плановий оборот – 1500 тис. грн.

  • фактичний оборот – 1000 тис. грн..

  • розрахункова рентабельність – 20%.

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 12.

  1. Страхування відповідальності виробників за якість продукції

  2. Пенсійне страхування життя. Закордонний досвід страхування життя

  3. Задача 1.

Одне домашнє господарство уклало договір страхування трьох свиней на страхову суму 7.000 грн. ринкова вартість 1-ї свині на момент страхування складала 2.700 грн. Одна тварина була викрадена, а дві інші забиті викрадачами. Розрахуйте страхове відшкодування, якщо вага однієї забитої тварини склала 300 кг, іншої 230 кг, вартість 1 кг м’яса живої ваги дорівнювала на момент випадку 11 грн. Чи можна застрахувати за договором страхування сільськогосподарських тварин групу страусів, яких завезли в Україну з метою проведення експерименту їх промислового розведення. Пояснити відповідь.

  1. Задача 2.

Домогосподарка уклала договір змішаного страхування життя терміном на 3 роки на страхову суму 2500 грн. Після другого року вона отримала травму в наслідок чого тимчасово втратила працездатність. За наслідками травми їй було виплачено 710 грн. Яку суму вона отримає по закінченню дії договору. Що собою представляє договір страхування життя під назвою “золоті кайдани”?

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 13.

  1. Служба маркетингу страхової компанії

  2. Добровільне медичне страхування.

  3. Задача 1.

Дійсна вартість будівлі у сільській місцевості дорівнює 60000 грн. Будівля застрахована на страхову суму 20000 грн. Після повені будівля постраждала. Ремонт будівлі склав 12000 грн. Визначити розмір відшкодування і вказати в яких межах може коливатися сума страхового платежу. Як проводиться оцінка будівель громадян при прийнятті їх на страхування?

  1. Задача 2.

Працівник карного розшуку уклав договір страхування від нещасних випадків терміном на 1 рік на страхову суму 3.000 грн. Питання:

До якої групи ризику відносять страхувальника?

Який внесок повинна становити тарифна ставка?

Який розмір страхової премії сплатить страхувальник?

Якщо внаслідок страхового випадку страхувальник загине і відомство заплатить його нащадкам 5000 грн., то чи вплине цей факт на виплату страхової суми?

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 14.

  1. Необхідність, значення та економічний зміст страхування кредитів

  2. Страхування підприємств від втрати прибутку.

  3. Задача 1.

Фермерське господарство застрахувало урожай капусти на площі 150 га, за п’ять останніх років середня урожайність становила 13 ц/га. Ціна 1 ц/га капусти при погодженні сторін страхового договору становила 7 грн. Через заморозок фактична врожайність капусти становила 7 ц/га. Визначити:

страхову суму;

суму збитку;

страхове відшкодування.

Яка основна проблема виникла при впровадженні обов’язкового страхування врожаю в Україні?

  1. Задача 2.

Громадянка уклала договір змішаного страхування життя на страхову суму 10000 гривень. На протязі дії договору вона була двічі травмована. За наслідками першої травми їй було виплачено 10% від страхової суми, за наслідками другої травми 30% від страхової суми. Розрахувати виплати по травмах і загальну суму виплат за договором. Які особливості формування страхового тарифу при змішаному страхуванні життя?

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 15.

  1. Основні види страхування життя в Україні (Ризикове страхування життя)

  2. Особливості страхування тварин і майна сільськогосподарських підприємств.

  3. Задача 1.

Власник автотранспортного засобу уклав угоду із страховою компанією про страхування цивільної відповідальності, гроші надійшли по безготівковому рахунку до страхової компанії 10 грудня, 5 грудня цього ж року власник авто засобу спричинив ДТП, у разі якої постраждали треті особи:

  • 1 особа - загинула

  • 2 особа – перебувала на лікарняному 20 днів, після чого отримала 2 групу інвалідності.

Скільки складатиме сума страхового відшкодування постраждалим третім особам? Чому фактично не виконується постанова КМУ “Про обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів”?

  1. Задача 2.

В гаражі фермерського господарства сталася пожежа в результаті якої згорів трактор і комбайн. Пожежа сталася 30.03 звітного року. Договір страхування вказаного майна укладений 3.01. звітного року. Вартість майна за договором складає: трактор – 14000 грн., комбайн – 16000 грн. Страхова сума на це майно складає 22000 грн. Від майна залишилися вузли та деталі придатні для використання на суму 1000 гривень. Знайти суму страхового відшкодування, якщо підприємство використовує податковий метод нарахування амортизації. Які документи необхідно подати до страхової компанії для отримання страхового відшкодування за даним страховим випадком?

Література: 1, 2, 8, 12, 14, 15, 18.

Варіант 16.

  1. Загальні умови страхування будівель, що належать громадянам. Страхові платежі, термін дії договору страхування будівель, пільги при страхуванні.

  2. Основні міжнародні вимоги до проведення авіаційного страхування.

  3. Задача 1.

Протягом п’яти останніх років фермерське господарство страхувало врожай цукрових буряків на площі 200 га. Страхових випадків не траплялось. Середня врожайність становила 36 ц/га. Страхувальник виявив намір укласти страхову угоду на наступний рік на таку ж саму площу цукрових буряків. Ціна одного центнера продукції, погоджена із страховиком і становить 4 грн. Базова тарифна ставка становить 9%. Знижувальний коефіцієнт 0,25. Визначити:

  1. страхову вартість цукрових буряків;

  2. страхову суму;

  3. суму страхових платежів.

Яка мета застосування знижувальних та підвищувальних коефіцієнтів при проведенні добровільного страхування врожаю?

  1. Задача 2.

Внаслідок ДТП постраждало троє осіб. Двоє з постраждалих перебували на лікуванні 30 і 60 днів і надали рахунки в сумі 1500 та 3200 грн. Третя особа (студент) мав тривалу втрату працездатності (4 місяці). Після чого перевівся з очного навчання на бюджетній основі на заочне відділення на платну основу. Автомобілю в якому знаходилися постраждалі особи була спричинена шкода в сумі 7000 грн. Вказати в якому порядку і в яких сумах буде виплачуватися відшкодування. Розкрити зміст договору другого типу страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Література: 1, 3, 12, 14, 15, 18.

Варіант 17.

  1. Характеристика основних організаційних форм страхування кредитів.

  2. Страхування вантажів при здійсненні морських перевезень.

  3. Задача 1.

Студентка була застрахована батьком на 3 роки за договором змішаного страхування життя на суму 5.000 грн. На протязі дії договору студентка була три рази травмована. За наслідки 1-ї травми було виплачено 10%, від страхової суму, за наслідки 2-ї - 15%, 3-ї – 25% .

Визначити суму виплат по травмах і по закінчені дії договору. Які особливості формування страхового тарифу при проведенні змішаного страхування життя?

  1. Задача 2.

За обліковими даними страховими компаніями України одержано за звітний місяць страхових платежів за додатковими договорами обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів в сумі 785000 грн., і за звичайними договорами в сумі 1145000 грн. Знайти суму обов’язкових платежів до централізованих страхових фондів МТСБУ. Вказати мету створення таких фондів.

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 18.

  1. Обов’язки страховика і страхувальника за договором страхування

  2. Безперервне страхування здоров’я

  3. Задача 1.

Розрахувати суму страхового відшкодування, яку повинна виплатити страхова компанія, яка проводила обов’язкове авіаційне страхування після аварії вантажного літака, маючи наступні дані:

  • злітна вага літака 6350 кілограмів;

  • маса вантажу 2000 кілограмів;

  • кількість екіпажу 5 осіб;

  • кількість пасажирів 4 особи;

  • ручна кладь 4 кілограми.

Внаслідок аварії команда літака і усі пасажири загинули. Які види страхування поєднуються в авіаційному страхуванні? Чому дане страхування є обов’язковим?

  1. Задача 2.

Вантажівка зіткнулася з автобусом, який здійснював міжміські перевезення внаслідок чого загинув водій вантажівки і шестеро пасажирів автобусу. Один з пасажирів не мав білета на автобус. Винуватцем ДТП визнано водія вантажівки. Розрахувати суму загального страхового відшкодування, яку мають отримати спадкоємці загиблих. В чому полягає головна відмінність в проведенні страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів в Україні від інших країн?

Література: 1, 3, 12, 14, 15, 18.

Варіант 19.

  1. Економічна необхідність і сучасний стан сільськогосподарського страхування.

  2. Страхування інвестицій та страхування фінансових гарантій

  3. Задача 1.

У разі страхового випадку знищено холодильник. Вартість нового холодильника 3000 грн. Знос на день страхового випадку становив 10%. Знайти суму збитків і суму страхового відшкодування, якщо страхова сума за цим об’єктом складає 1000 грн. Чи можна за договором добровільного страхування майна фізичної особи, застрахувати дорогоцінне каміння?

  1. Задача 2.

Внаслідок ДТП пошкоджено транспортний засіб. Вартість його на момент аварії оцінена в 15 тис. грн. Незалежна експертиза вказала на недоцільність проведення ремонту. Окрім цього в транспортному засобі знаходилися рукописи та картини вартістю 100000 грн., які було частково знищено внаслідок пожежі, що розпочалася. Вказати порядок і суми виплаченого відшкодування у випадках:

  • є винуватець події, що має страховий поліс, але він з місця пригоди зник;

  • є винуватець події, що має страховий поліс, але він на момент пригоди перебував у нетверезому стані;

  • є винуватець події, що має страховий поліс, але він пред’явив до компанії довідку про те, що ДТП сталося через незадовільний стан дороги;

  • є винуватець події, що має страховий поліс, але в протоколі ДАІ вказано, що причиною аварії був його несправний транспортний засіб

Література: 1, 8, 12, 14, 15, 18.

Варіант 20.

  1. Страхування технічних ризиків: страхування будівельних ризиків.

  2. Страхова сума, франшиза види і типи договорів страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Механізм розрахунку страхових платежів за договорами страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

  3. Задача 1.

Майно загальною вартістю 280 тис.грн. застраховано на 140 тис.грн. Через пожежу знищено майна на 60 тис.грн. Яка сума відшкодування буде виплачена за системою першого ризику і пропорційної відповідальності? Що собою представляє франшиза при реалізації страхових послуг, і які бувають її види?

  1. Задача 2.

Страхова компанія уклала договір з приватною авіакомпанією про страхування авіаційного персоналу вантажного літака. Кількість персоналу 5 осіб, страховий тариф встановлено на рівні 1,75 відсотки. В результаті аварії при здійсненні посадки троє членів екіпажу загинули, один перебував на лікуванні протягом 10 діб, після чого стан його здоров’я визнано задовільним, другий перебував у лікарні протягом 30 днів, після чого отримав другу групу інвалідності. Експертною комісією встановлено, що літак був допущений до польоту у невідповідному технічному стані, в чому винне керівництво авіакомпанії. Вказати суму страхового платежу, подальші дії страхової компанії (після встановлення її експертами фактичного винуватця події). Які види об’єднує авіаційне страхування? З чим пов’язано те, що воно є обов’язковим?

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 21.

  1. Особливості страхування банківських кредитів. Страхування депозитів.

  2. Страхування відповідальності суб’єктів перевезення небезпечних вантажів.

  3. Задача 1.

Виробниче обладнання підприємства вартістю 1200000 грн. застраховане в перших числах року на страхову суму 800000 грн. Амортизацію підприємство нарахувало за податковим методом. На початку другого кварталу стався страховий випадок в результаті якого майно було знищене повністю. Розрахувати суму збитку і суму страхового відшкодування. Які причини того, що в Україні рівень страхового захисту підприємств є незначним і які шляхи вирішення цієї проблеми?

  1. Задача 2.

Пошкоджено килимове покриття вартістю 850 гривень. Знос на день події – 5%. Знецінення килимового покриття внаслідок страхового випадку становить 10% його дійсної вартості. Страхова сума становить 500 гривень. Визначити розмір збитку і суму страхового відшкодування. Яку роль відіграє страхування майна фізичних осіб для забезпечення фінансової надійності страхової компанії?

Література: 1, 2, 11, 12, 14, 15, 18.

Варіант 22.

  1. Страховий захист підприємницької інформації

  2. Медичне страхування громадян, які від’їжджають за кордон (асистанс)

  3. Задача 1.

В результаті аварії на залізниці загинуло 25 осіб, троє отримали інвалідність 1 групи, двоє 2 групи інвалідності і четверо 3 групи. 33 особи перебували на лікуванні на протязі 10 днів після чого стан їх здоров’я визначено як задовільний. Один пасажир з тих, що загинули не мав проїзного документа на цей рейс. Розрахувати суму страхового відшкодування. З чим пов’язано те, що страхування від нещасних випадків на транспорті, в більшості країн світу є обов’язковим?

  1. Задача 2.

Розрахувати суму страхового платежу і страхового відшкодування по обов’язковому страхуванню повітряного судна маючи наступні дані:

  • договір страхування укладено 3 січня;

  • залишкова вартість літака на дату укладення договору страхування – 980000 гривень;

  • злітна вага літака – 14980 кілограмів;

  • страховий випадок (пожежа і вибух) стався 27 липня;

  • авіаційна компанія використовує нарахування амортизації за податковим методом.

Які документи необхідно подати для отримання страхового відшкодування?

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 23.

  1. Страхування емісії облігацій.

  2. Охарактеризувати страхування відповідальності експортера та особи, що відповідає за утилізацію (видалення) небезпечних відходів

  3. Задача 1.

На українсько-російському кордоні (КПП “Успенка” і “Новоазовськ” за участю військової прикордонної частини і Донецької обласної дирекції ВАТ “Українська СК “Гарант-Авто” було організовано продаж страхових полісів водіям автомобілів, що перетинали кордон. При цьому посилаючись на Постанову КМУ від 14.09.96р. № 959 “Про затвердження Положення про обов’язкове особисте страхування від нещасних випадків на транспорті”. В полісі було вказано два види страхування – страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів і страхування від нещасного випадку на транспорті. При цьому вартість страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів установлено на рівні 1,9 грн., а вартість страхування від нещасних випадків – 10,2 грн.

Указати на порушення діючих законодавчо-нормативних актів у цьому випадку.

  1. Задача 2.

Існує договір страхування від втрати прибутку з відповідальністю страховика 70%. Обчислити суму страхового відшкодування за наступними умовами:

  • плановий оборот – 1500 тис. грн.

  • фактичний оборот – 1000 тис. грн..

  • розрахункова рентабельність – 20%.

Література: 1, 7, 10, 12, 14, 15, 18.

Варіант 24.

1. Особливості роботи страхової компанії при проведенні страхування від нещасних випадків в обов’язковій і добровільній формах.

2. Страхування майна підприємств від вогню та інших небезпек.

3. Задача 1.

Громадянин подав до страхової компанії заяву на страхування від нещасного випадку. Про себе повідомив наступне: професія інженер-технолог, захоплюється автоспортом і приймає участь у змаганнях. Вказати умови страхування і розрахувати розмір страхового платежу, якщо заявлена страхова сума 50000 грн. Вказати, які документи подаються до страхової компанії для отримання страхового відшкодування при проведенні страхування від нещасних випадків?

4.Задача 2.

Розрахувати суму страхового відшкодування окремо по кожному виду обов’язкового авіаційного страхування для пасажирського літака маючи наступні дані:

  • вартість літака на момент укладення договору (на 5 січня) – 2100000 гривень,

  • підприємство використовує податковий метод нарахування амортизації;

  • злітна вага – 24000 кілограми;

  • кількість членів екіпажу – 4 особи;

  • кількість пасажирів – 32 особи;

  • пошта, вантаж – 120 кілограмів;

  • ручна кладь – 15 кілограмів.

Аварія сталася 29 липня. Внаслідок аварії усі члени екіпажу і пасажири загинули. Майну третіх осіб завдано шкоду в сумі 1870000 гривень. Які види страхування входять до авіаційного страхування і чому воно проводиться в обов’язковій формі?

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 25.

  1. Контроль з боку страхової компанії і держави за реалізацією страхових послуг.

  2. Економічна необхідність і соціальне значення медичного страхування. Страхування на випадок хвороби.

  3. Задача 1.

Колумбійське судно “Мару” вартістю 1500 тис. дол. було застраховане на суму 1000 тис. грн. Судно рушило в довгострокове плавання і через три тижні перестало виходити на зв’язок з компанією, що його зафрахтувала. Ще через місяць після того як судно не виходило на зв’язок з компанією судновласник заявив абандон страховику і отримав страхове відшкодування 1000 тис. грн. Через два місяці судно було визволене з порту однієї африканської країни. Його вартість з врахуванням пошкоджень була оцінена в сумі 1300 тис. грн. Вказати хто буде власником судна в цьому випадку? Дати визначення поняттю “загальна аварія” при проведенні морського страхування.

  1. Задача 2.

Існує договір страхування від втрати прибутку з відповідальністю страховика 70%. Обчислити страхову суму за наступними умовами:

  • річний оборот компанії – 500 тис. грн..;

  • незавершене виробництво на початок періоду – 20 тис. грн..;

  • незавершене виробництво на кінець періоду – 25 тис. грн.;

  • вартість запасів на початок періоду –10 тис. грн.;

  • вартість запасів на кінець періоду – 15 тис. грн.

Реалізація яких ризиків може викликати втрату підприємством прибутку?

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 26.

  1. Необхідність, сутність і розвиток системи автотранспортного страхування. Основні ризики при страхуванні автотранспортних засобів, рівень страхових тарифів і франшизи. Основні обмеження при страхуванні автотранспортних засобів.

  2. Обов’язкове страхування цивільної відповідальності суб’єктів господарювання за шкоду, яка може бути заподіяна пожежами та аваріями на об’єктах підвищеної небезпеки?

  3. Задача 1.

Розрахувати суму страхового відшкодування, яку повинна сплатити страхова компанія у разі аварії поїзду за наступними даними:

1– чол. загинув.

2– чол. отримав інвалідність(І гр.).

3– чол. перебували на стаціонарі протягом 15 діб.

У перших 5 пасажирів малися проїзні квитки на поїзд, а у останнього – був відсутнім.

Визначте суму (загальну) страхового відшкодування. З чим пов’язано те, що даний вид страхування є обов’язковим?

  1. Задача 2.

Існує договір страхування від втрати прибутку з відповідальністю страховика 70%. Обчислити суму страхового відшкодування за наступними умовами:

  • плановий оборот – 1500 тис. грн.

  • фактичний оборот – 1000 тис. грн..

  • розрахункова рентабельність – 20%.

Чому страхування від втрати прибутку є непоширеним видом страхування в Україні?

Література: 1, 3, 9, 12, 14, 15, 18.

Варіант 27.

  1. Страхування суден.

  2. Дії страховика і страхувальника при отриманні повідомлення про настання страхового випадку в страхуванні цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Регрес ний позов страховика та МТСБУ

  3. Задача 1.

Інвестор має вкладення на суму 10000 тис. американських доларів і бажає застрахувати дану інвестицію. Компанія пропонує умови проведення такого страхування за тарифом 0,5% від суми інвестиції і нарахованих за безризиковою ставкою відсотків. Термін інвестування 5 років. Ставка відсотку 15% річних, з них за договором премію за ризик визначено у 10%. Обчислити страхову суму і суму страхового платежу. Які фінансові ризики можна страхувати, а які не можна?

  1. Задача 2.

Розрахувати суму страхового платежу на випадок викрадення або пошкодження транспортного засобу при спробі його викрадення, пошкодження його частин, деталей, обладнання внаслідок навмисних дій третіх осіб, по наступним транспортним засобам:

  • Мерседес 600 – вартість 340 тис. грн. випуск 1999 р.;

  • Вантажівка «Сканія» –вартість 140 тис.грн., випуск 1997 р.;

  • ВАЗ – вартість 10 тис. грн., випуск 1999 р.;

  • ЗАЗ – вартість 1 тис. грн., випуск 2000 р.

За договором страхування передбачено безумовну франшизу в розмірі 30 %. Вказати, яку суму страхового відшкодування буде сплачувати страховик у разі викрадення кожного з об’єктів. Яка градація страхових тарифів існує при страхуванні “автокаско”?

Література: 1, 3, 12, 14, 15, 18.

Варіант 28.

  1. Економічна сутність і значення страхування громадян від нещасних випадків. Добровільні види індивідуального страхування від нещасних випадків.

  2. Страхування вантажів, які перевозяться автотранспортом.

  3. Задача 1.

За обліковими даними страховими компаніями України одержано за звітний місяць страхових платежів за додатковими договорами обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів в сумі 785000 грн., і за звичайними договорами 1145000 грн. Знайти суму обов’язкових платежів до централізованих страхових фондів МТСБУ. Вказати мету створення даних фондів. Чому страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів не діє як обов’язкове в Україні?

  1. Задача 2.

Виробничі показники заплановані підприємством на місяць складають:

продукція А- собівартість 2050 грн. Норма прибутку 15%, кількість продукту 200 шт., продукція Б – собівартість 300 грн. Норма прибутку 25%, кількість продукту 1000 шт.

В результаті аварії у виробничому цеху підприємства за підсумками місяця було виготовлено продукції А – 100 шт., продукції Б – 400 шт. Угода страхування на випадок втрати прибутку передбачала страхову суму у розмірі 120000 грн. у випадку повної втрати прибутку. Знайти суму страхового відшкодування. З чим пов’язано те, що страхування від втрати прибутку не набрало поширення в Україні?

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 29.

  1. Страхування професійної відповідальності.

  2. Історія виникнення, необхідність і сучасний стан проведення страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів. Відшкодування збитків заподіяних майну і транспортному засобу третьої особи.

  3. Задача 1.

Внаслідок страхового випадку пошкоджено килимове покриття, вартість якого становила 500 грн., знос на день пошкодження 8%. Знецінення килимового покриття внаслідок страхового випадку становило 9% його дійсної вартості. Визначити суму збитку і суму страхового відшкодування, якщо страхова сума за цим об’єктом становить 300 грн. Чому страхування майна фізичних осіб позитивно впливає на фінансову надійність страхової компанії?

  1. Задача 2.

Страхова компанія уклала договір з приватною авіакомпанією про страхування авіаційного персоналу вантажного літака. Кількість персоналу 5 осіб, страховий тариф встановлено на рівні 1,75 відсотки. В результаті аварії при здійсненні посадки троє членів екіпажу загинули, один перебував на лікуванні протягом 10 діб, після чого стан його здоров’я визнано задовільним, другий перебував у лікарні протягом 30 днів, після чого отримав другу групу інвалідності. Експертною комісією встановлено, що літак був допущений до польоту у невідповідному технічному стані, в чому винне керівництво авіакомпанії. Вказати суму страхового платежу, подальші дії страхової компанії (після встановлення її експертами фактичного винуватця події). Які види страхування входять до авіаційного? З чим пов’язано те, що дане страхування є обов’язковим?

Література: 1, 7, 12, 14, 15, 18.

Варіант 30.

    1. Страхування технічних ризиків: страхування монтажних ризиків.

    2. Страхування урожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень.

    3. . Задача 1.

На дорозі сталося ДТП – зіткнення вантажівки з пасажирським автобусом. Наслідки пригоди наступні:

водій вантажівки і пасажир загинули; 5 осіб, пасажирів автобусу загинули; 2 осіб отримали інвалідність першої групи; 3 осіб отримали інвалідність другої групи; 1 особа отримала інвалідність третьої групи; один з пасажирів, якому було встановлено інвалідність першої групи впродовж двох місяців помер. Причиною смерті було встановлено травму отриману в результаті дорожньо-транспортної пригоди; один з пасажирів, який загинув на місці пригоди не мав з собою ніякого проїзного документу (квітка);

Встановити порядок і загальну суму страхових виплат за пригодою, якщо винуватцем пригоди визначено водія вантажівки, який до того ж мав поліс страхування життя на суму 100000 грн. Вказати на необхідні для виплат за цим випадком документи.

4.Задача 2

Колумбійське судно “Мару” вартістю 1500 тис. дол. було застраховане на суму 1000 тис. грн. Судно рушило в довгострокове плавання і через три тижні перестало виходити на зв’язок з компанією, що його зафрахтувала. Ще через місяць після того як судно не виходило на зв’язок з компанією судновласник заявив абандон страховику і отримав страхове відшкодування 1000 тис. грн. Через два місяці судно було визволене з порту однієї африканської країни. Його вартість з врахуванням пошкоджень була оцінена в сумі 1300 тис. грн. Вказати хто буде власником судна в цьому випадку?

Література: 1, 3, 8, 12, 14, 15, 18.

Варіант 31.

  1. Обов’язкове страхування підприємницьких ризиків.

  2. Страхування відповідальності повітряного перевізника за шкоду, заподіяну пасажирам, багажу, пошті, вантажу.

  3. Задача 1.

В результаті аварії на шахті загинуло 5 осіб, 1 чоловік отримав інвалідність І групи, 3 чоловіки отримали інвалідність II групи, 4 чоловіки отримали інвалідність III групи. Усі робітники були застраховані на страхову суму 20000 грн. Кожному постраждалому, а також спадкоємцям загиблих, керівництво виплатило по 4000 грн. Знайти загальний розмір страхової суми, яку повинна виплатити страхова компанія. Від чого залежить страховий тариф при страхуванні від нещасних випадків?

  1. Задача 2.

Громадянин К. за власним бажанням припинив дію договору страхування життя. Доля навантаження в структурі страхового внеску складає 6%. На протязі дії договору було сплачено страхових внесків загальною сумою 7000 гривень. Розрахувати:

    1. суму внесків, що повинна бути повернута страхувальнику;

    2. суму податку на прибуток.

Чим невигідне страховій компанії дострокове розірвання договору страхування життя? Які заходи може здійснювати страховик для того щоб уникнути дострокового розірвання договору страхування життя?

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 32.

  1. Основні ризики і умови страхування тварин, які належать громадянам. Страхові платежі, термін дії договору страхування тварин, пільги при страхуванні

  2. Визначення страхування життя і вимоги до нього за діючим законодавством. Особливості страхування життя в Україні

  3. Задача 1.

Страхова компанія уклала договір з приватною авіакомпанією про страхування авіаційного персоналу вантажного літака. Кількість персоналу 5 осіб, страховий тариф встановлено на рівні 1,75 відсотки. В результаті аварії при здійсненні посадки троє членів екіпажу загинули, один перебував на лікуванні протягом 10 діб, після чого стан його здоров’я визнано задовільним, другий перебував у лікарні протягом 30 днів, після чого отримав другу групу інвалідності. Експертною комісією встановлено, що літак був допущений до польоту у невідповідному технічному стані, в чому винне керівництво авіакомпанії. Вказати суму страхового платежу, подальші дії страхової компанії (після встановлення її експертами фактичного винуватця події).

  1. Задача 2.

Інвестор бажає застрахувати інвестицію сумою 10000 тис. грн. Термін інвестування 10 років. Ставка 10%. Умови страхування передбачають тариф 1% від страхової суми і суми нарахованих відсотків. Відповідальність страховика 90%. Обчислити суму страхового платежу.

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 33.

  1. .Основні ризики і умови страхування домашнього майна громадян. Страхові платежі, термін дії договору страхування майна, пільги при страхуванні.

  2. Необхідність, сутність і значення морського страхування.

  3. Задача 1.

Розрахувати суму страхового відшкодування, яку повинна виплатити страхова компанія, яка проводила обов’язкове авіаційне страхування після аварії вантажного літака, маючи наступні дані:

  • злітна вага літака 6350 кілограмів;

  • маса вантажу 2000 кілограмів;

  • кількість екіпажу 5 осіб;

  • кількість пасажирів 4 особи;

  • ручна кладь 4 кілограми.

Внаслідок аварії команда літака і усі пасажири загинули. Які види страхування входять до складу авіаційного і з чим пов’язано те, що воно проводиться в обов’язковій формі?

4.Задача 2.

Страхувальник Н. в минулому періоді платив за поліс страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів 424,5 тис. грн.. При цьому його клас дорівнював 10. На протязі дії договору за його вини сталося 2 страхових випадки. Вказати, яким буде клас страхувальника на наступний період і яким буде розмір його страхового платежу. Розкрити зміст договору третього і другого типу страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Література: 1, 12, 14, 15, 17, 18.

Варіант 34.

    1. Комплексне страхування банківських установ.

    2. Страхування відповідальності експлуатанта повітряного судна за шкоду, заподіяну третім особам

    3. Задача 1.

Внаслідок ДТП постраждало троє осіб. Двоє з постраждалих перебували на лікуванні 40 і 50 днів і надали рахунки в сумі 2500 та 2700 грн. Третя особа (студент) мав тривалу втрату працездатності (4 місяці). Після чого перевівся з очного навчання на бюджетній основі на заочне відділення на платну основу. Автомобілю в якому знаходилися постраждалі особи була спричинена шкода в сумі 5600 грн. Вказати в якому порядку і в яких сумах буде виплачуватися відшкодування. Розкрити зміст договору другого типу страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

    1. Задача 2.

Існує договір страхування від втрати прибутку з відповідальністю страховика 70%. Обчислити страхову суму за наступними умовами:

  • річний оборот компанії – 500 тис. грн..;

  • незавершене виробництво на початок періоду – 20 тис. грн..;

  • незавершене виробництво на кінець періоду – 25 тис. грн.;

  • вартість запасів на початок періоду –10 тис. грн.;

  • вартість запасів на кінець періоду – 15 тис. грн.

Які види страхування підприємницьких ризиків є обов’язковими і з чим це пов’язано?

Література: 1, 12, 14, 15, 18.

Варіант 35.

  1. Визначення страхової угоди і принципи її укладення. Етапи проходження страхової угоди.

  2. Страхування повітряних суден.

  3. Задача 1.

Існує договір страхування від втрати прибутку з відповідальністю страховика 70%. Обчислити суму страхового відшкодування за наступними умовами:

  • плановий оборот – 1500 тис. грн.

  • фактичний оборот – 1000 тис. грн..

  • розрахункова рентабельність – 20%.

Які існують способи обчислення бруто-прибутку?

  1. Задача 2.

Сталося ДТП за яким страховій компанії, що здійснювала страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів представлені такі вимоги:

шкода завдана автомобілю – 30500 грн.

витрати на лікування постраждалої третьої особи підтверджені документально – 41500 грн.

моральна шкода від постраждалої третьої особи (з довідкою судової установи) – 10000 грн.

Через 14 місяців після страхового випадку особа, що лікувалася померла. За підтвердженням лікарняного закладу причиною смерті є травма отримана в ДТП. Вказати в якому порядку і в яких сумах буде виплачуватися відшкодування. Розкрити зміст договору другого типу страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Література: 1, 12, 14, 15, 18.