Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка підприємств прав.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
26.9 Кб
Скачать

11.Розкрити послідовність планування валового доходу гтк.

Валовий дохід-це різниця між виторгом та виробничими витратами.

1. Визначення планової цільової суми чистого прибутку підприємства являє собою найбільш складний етап у системі прогнозних розрахунків грошових потоків.

2. Розрахунок планової суми податків. 3. Визначення планової суми операційних витрат по виробництву і реалізації продукції при цьому методі прогнозування носить узагальнений характер, тому що припускає, що виробнича програма під цільову суму прибутку ще не сформована.

4. Розрахунок планової суми надходжень коштів від реалізації продукції.

5. Розрахунок планової суми податкових платежів, що сплачуються за рахунок доходу

6. Розрахунок планової суми витрат коштів по операційній діяльності ґрунтується на планових операційних витратах підприємства

7. Розрахунок планової суми чистого грошового потоку.

12.Вказати склад валового прибутку та шляхи підвищення прибутковості гтк.

Валовий прибуток-це різниця між виторгом та виробничими витратами.

Валовий прибуток включає в себе:

-прибуток

-невиробничі витрати

-адміністративні

-комерційні

Валовий прибуток визначається як різниця між виторгом від продажу товарів , продукції , робіт , послуг (за мінусом ПДВ , акцизів і аналогічно обов*язкових платежів) і собівартістю проданих товарів , продукції , робіт і послуг  Пвал =ВР-С ВР-виторг від реалізації С-собівартість проданих товарів , робіт , послуг і продукції  Основними шляхами підвищення прибутковості готельно – туристичного підприємства є : 1)підвищення його технічного рівня  2)вдосконалення управління  3)організація виробництва і праці 4)зміна структури виробництва  5)поліпшення якості

14.Пояснити порядок використання прибутку в гтк.

Прибуток потрібно поділити на частини:

1.прибуток, що спрямовується за межі підприємства-у вигляді виплат власникам корпоративних прав і персоналу фірми за результатами роботи.

2.прибуток, що залишається на підприємстві-є фінансовим джерелом його розвитку і спрямовується в резервний та інвестиційний фонди.

Розподіл прибутку на акціонованих підприємствах-власники одержують частину корпоративного прибутку у вигляді дивідендів, частка дивідендів у чистому прибутку має становити від 30% до 70%.

20.Навести методи визначення ефективності інвестицій.

Інвестиції-це довгострокові вкладення капіталу у підприємницьку діяльність для одержання певного доходу.

Масштабність і складність розрахунків необхідного обсягу виробничих інвестицій залежить від можливих варіантів конкретної економічної ситуації на ринку і на підприємстві.

Методи підвищення інвестицій:

  1. За кількісними та якісними характеристиками попит на продукцію,що виготовляється і пропонується для продажу на ринку,задовольняється повністю. Це не потребує збільшення обсягу її виробництва на відповідальному підприємстві.

  2. Продукція підприємства за якістю і ціною користується на ринку попитом, що постійно зростає .

  3. Різке падіння попиту ринку на продукцію даного підприємства, що втрачає конкурентоспроможність за своїми техніко-економічними показниками в цьому випадку підприємство повинно виготовляти нову конкурентоспроможну продукцію.

21.Визначити основні показники фінансово-економічної діяльності готельно-тур підприємства Суть фінансової діяльності підприємства полягає у виникненні грошових відносин, пов8язаних з неперервним кругообігом коштів у формах витрачання ресурсів, одержання доходів, їх використання, а також з приводу відносин з постачальниками , покупцями продукції , працівниками підприємства, державними органами та ін.. Показники оцінки фінансового стану підприємства: 1)показники ліквідності 2)показники платоспроможності 3)показники прибутковості 4)показники ефективності використання активів Показники економічної ефективності виробництва: 1)Узагальнюючі показники економічної ефективності виробництва (рівень задоволення потреб ринку, вироб¬ництво продукції на одиницю витрат ресурсів, витрати на одиницю товарної продукції, прибуток на одиницю загальних витрат, рентабельність виробництва, народ¬ногосподарський ефект від використання одиниці продукції). 2)Показники ефективності використання живої праці (тру¬домісткість одиниці продукції, відносне вивільнення працівників, темпи росту продуктивності праці, частка приросту продукції за рахунок росту продуктивності праці, коефіцієнт ефективності використання робочо¬го часу, економія фонду оплати праці, випуск про¬дукції на 1 грн. фонду оплати праці). 3)Показники ефективності використання основних виробничих фондів (фондовіддача основних фондів, фон¬домісткість продукції, рентабельність основних фон¬дів, фондовіддача активної частини основних фондів). 4)Показники ефективності використання матеріальних ресурсів (матеріаломісткість продукції, матеріаловіддача, коефіцієнт використання найважливіших видів си¬ровини і матеріалів, витрати палива і енергії на 1 грн. чистої продукції, економія матеріальних витрат, ко¬ефіцієнт вилучення корисних компонентів із сирови¬ни). 5)Показники ефективності використання фінансових коштів(коефіцієнт оборотності оборотних коштів, тривалість одного обороту нормованих оборотних коштів, відносне вивільнення оборотних коштів, пи¬томі капіталовкладення, капіталовкладення на одини¬цю введених потужностей, рентабельність інвестицій, строк окупності інвестицій). 6)Показники якості продукції.