Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_kurs.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Анотація дисципліни

СОЦІАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ”

1. Мета дисципліни.

Курс спрямований на опанування студентами науки соціального управління як базового курсу, на якому будується управління будь-яких рівнів та сфер діяльності, вивчення механізмів управлінської організації сучасного виробництва, а також специфіки управлінської діяльності у сфері політики і культури.

Стратегічним спрямуванням курсу є формування у студентської аудиторії організаційної свідомості, яку доцільно почати з переорієнтації підготовки фахівців практично всіх спеціальностей, поклавши її на методологічний грунт соціального управління. Соціальне управління є логічним продовженням таких дисциплін як соціальна філософія, соціологія, а також науково-теоретичною основою таких дисциплін як основи менеджменту, стратегічний менеджмент, управління міжнародними економічними відносинами тощо.

2. Перелік знань та вмінь.

Курс розрахований на студентів всіх спеціальностей як такий, що дає необхідні знання для управлінсько-підприємницької діяльності у всіх сферах виробництва і торгівлі і побудований на теорії і практиці управління як зарубіжних, так і, так званих, постсоціалістичних країн.

Знання та навички професійної управлінської діяльності конкретних об’єктів допоможуть студентам стати працівниками різних управлінських спеціальностей. А також допоможуть студентам навчитись застосовувати різні управлінські методи та методики, розраховувати потенціал об’єкту та середу, в якій він функціонує.

3. Сфера реалізації.

Студенти отримають можливість на основі знань та вмінь в галузі соціального управління з необхідною ефективністю організовувати свою роботу, користуватись критеріями і показниками управлінської ефективності щодо свого місця роботи, попереджати “збиткові” чи просто негативні соціальні ситуації.

Знання та навички професійного управлінського змісту в поєднанні з знаннями конкретних об’єктів допоможуть їм стати працівниками різних управлінських спеціальностей: від великих до допоміжних управлінських служб в різних сферах матеріального і духовного виробництва, а також в політиці, а також організувати свою справу. У всіх варіантах професійної управлінської діяльності їм знадобиться вміння застосовувати певні універсальні управлінські методи і методики і розраховувати можливості свого соціального об’єкту, в якому вони функціонують.

4. Зміст дисципліни.

Методологічною основою соціального управління як науки і дисципліни є знання про системи різного характеру і різної природи (системологія), синергетика (теорія самоорганізації систем), філософія, соціологія. Також методологічними засадами курсу є основоположні концепції західної управлінської думки (школа наукового управління Ф. Тейлора, концепція людинознавства Д.Карнегі, вчення про управління А. Файоля, бюрократична доктрина Вебера, загальна теорія організації О.О.Богданова ті інші).

Загальнотеоретичною базою курсу є поняття про системи, що самоуправляються, процес управління як упорядкування систем, цілеспрямованість та системність соціального управління, оптимум в управлінні суспільством. Закони, закономірності, тенденції управління певними соціальними об`єктами у зв`язку з управлінням суспільством вцілому.

Науково-організаційними засадами соціального управління є знання про систему управління будь-якою соціально-трудовою кооперацією (галузеве управління), принципи, функції, види управління як соціального феномену. Соціальний менеджмент як інструмент управління суспільним поділом праці.

Важливою частиною змісту дисципліни “соціальне управління” є вивчення управлінської праці як виду професійної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]