Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_Бізнес-інкубатор в Любечі.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
219.65 Кб
Скачать

Створення органами місцевого самоврядування

сприятливих умов для розвитку

малого підприємництва

шляхом створення Любечського бізнес-інкубатора

Основна мета проектустворення належного соціально-економічного клімату в селищі Любеч, що має стимулювати широкі верстви населення забезпечувати свій добробут і економічну самостійність власними силами, скерування вільної робочої сили у найбільш перспективні напрямки економіки, надавши їй необхідні умови і засоби для роботи.

Резюме проекту

Бізнес-інкубатор (далі БІ) – це одна з форм підтримки підприємництва, яка створює найбільш сприятливі умови для стартового розвитку малих підприємств/підприємців. Пропонуємо створити Громадську організацію "Любечський бізнес-інкубатор" (далі ЛБІ) – це добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод та є громадською неприбутковою організацією.

В листопаді 2009 р. на базі ЛБІ планується розпочати програму інкубації підприємців/підприємств у співпраці та за фінансової підтримки Європейського Союзу, Чернігівського обласного фонду підтримки підприємництва, Любечської сільської ради, Чернігівської обласної ради, Ріпкинської районної ради та інших структур підтримки підприємництва в регіоні.

ЛБІ надає підприємствам, котрі будуть учасниками програми інкубації, комплекс послуг і ресурсів, який включає забезпечення підприємств площами на пільгових умовах, надання в користування офісного обладнання, телефонного та Інтернет-зв’язку, послуг секретаря, консультацій професійного бухгалтера та юриста, консультацій щодо бізнес-планування, щодо фінансово-кредитного забезпечення, доступ до інформаційної бази, комплекс програм ділової та психологічної підтримки, включаючи постійну допомогу в управлінні підприємством і спеціалізовані програми навчання, а також участь у тренінгах, семінарах та конференціях (в тому числі тих, що проводяться за кордоном) на теми започаткування та ведення підприємницької діяльності.

 Це значно збільшує шанси на виживання підприємств і зменшує витрати на організацію підприємницької діяльності. Терміни діяльності малих підприємств на базі ЛБІ від 3-х місяців до 3-х років, що забезпечує доступ в БІ іншим підприємцям, проте, вибулі підприємства можуть продовжувати користуватися послугами що створив їх ЛБІ.

Головна мета програми інкубації - готувати і випускати успішні підприємства, що є фінансово життєздатними й автономними, коли вони залишають інкубатори, звичайно через 2 чи 3 роки.

1. Аналіз розвитку малого підприємництва в смт Любеч та перспективи застосування технології бізнес-інкубації.

Любеч – це невелике містечко Чернігівської області Ріпкинського району На даний в селищі є неповністю задіяні виробничі площі, кваліфіковані кадри. Все це могло б використовуватися, але потрібні кошти. Керівники на місцевому рівні без значних інвестицій не можуть стимулювати виробництво, що може принести поповнення до місцевого бюджету та створення додаткових робочих місць. Тільки спільними зусиллями можна відшукати на державному рівні зацікавлених інвесторів для вкладання коштів у промисловий розвиток селища. Для цього слід брати активну участь в економічних форумах, інвестиційних ярмарках, розміщувати пропозиції в презентаційних каталогах, альманахах. Але без власних зусиль всі ці заходи будуть мало дієвими, враховуючи сьогоднішній стан в економіці та вплив на Україну глобальної економіки і як наслідок світової економічної кризи.

З одного боку в місті є всі необхідні первинні передумови для стабільного економічного розвитку (див. аналіз SWOT у Додатку 1). З іншого боку в місті стабілізується мале підприємництво, є певний позитивний досвід в цій області, необхідні інституції, а це свідчить про достатньо високий внутрішній потенціал для подальшого розвитку.

За кордоном бізнес-інкубатори вже давно стали дієвою підтримкою підприємців-початківців, в Україні ж цей вид діяльності поки що переживає період становлення. Селищна рада смт Любеч зацікавлений в підтримці та розвитку малого бізнесу серед своїх громадян. Отже, громадою Любича було ініційовано створення бізнес-інкубатора, що дає можливість кожному жителю селища розвивати свої підприємницькі ідеї. Перш за все бізнес-інкубатор - це заклад, де «вирощують» підприємців.

Любечський бізнес-інкубатор надає можливість новим компаніям та молодим підприємцям на етапі заснування, започаткування та становлення власного бізнесу здійснити це з мінімальними затратами, кожен громадянин може отримати консультацію з підприємництва, отримати відповідну літературу тощо. Любечський бізнес-інкубатор дає можливість залучення партнерів, що надаватимуть фінансову підтримку вашому проекту; пошук інвесторів, грантів; надання консультаційної допомоги майбутнім підприємцям з питань реєстрації; допомога в розробці інвестиційних проектів, орієнтованих на розвиток малого бізнесу; проведення семінарів-тренінгів, нарад з питань підприємництва; обмін досвідом; здійснення заходів, щодо спрощення процедури входження в реальний бізнес; бізнес-планування; програми практичного навчання з основ підприємництва (наприклад, бухгалтерський облік, маркетинг), завдяки яким молоді підприємці підвищують свої шанси на успіх та інше.

Громадянин, що воліє стати підприємцем, зосереджується на одному завданні – розпочати процес виробництва чи надавання послуг, оволодіти ринком. Насамперед людина, оцінює наскільки реально втілити в життя ту чи іншу бізнес-ідею, визначає наскільки вільний той чи інший сектор ринку, чи зможе підприємство вийти на рівень беззбитковості. Важливе значення мають і особистісні характеристики майбутнього підприємця, потрібно оволодіти навичками організаторів, керівників. Громадянин повинен зосередитись на створенні нових бізнес-можливостей.

Для працевлаштування населення, необхідна їм допомога у розвитку малого підприємництва, а для цього необхідний розвиток інфраструктури підтримки підприємництва. Важливим елементом такої інфраструктури є бізнес-інкубатори, ефективність яких у розвитку підприємництва підтверджена успішним закордонним досвідом. Любечський бізнес-інкубатор буде інструментом економічного розвитку, який передусім призначений для підтримки, створення й розвитку нових можливостей створити власне підприємство ще у середовищі нашого містечка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]