Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДУЛЬ 2 БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
318.62 Кб
Скачать

Накопичення нітратів різними культурами

Існують сортові розходження з акумуляції нітратів, обумовлені різною реакцією на умови навколишнього середовища, тривалістю періоду вегетації сортів, а також генетично закріпленим рівнем нітраторедуктази. Недоспілі овочі (кабачки баклажани і картопля), а також сорти раннього дозрівання містять нітратів більше, ніж ті, що досягли нормальної збиральної зрілості. Найвищий зміст нітратів (мг/кг) відзначається в буряку (200 - 4500), капусті (600 - 3000), салаті (400 - 2900), зеленій цибулі (до 1400). Найбільш низьке - у цибулі ріпчастої (60), томатах (10 - 180), часнику (40).

Для овочів і фруктів встановлені наступні значення гранично допустимих концентрацій нітратів Таблиця 1. - Гранично допустимі концентрації нітратів у продуктах рослинництва

Продукт

Зміст, мг/кг

Картопля

250

Капуста білокачанна рання

900

Капуста білокачанна пізня

500

Морква рання

400

Морква пізня

250

Томати (ґрунтові/тепличні)

150/300

Огірки (ґрунтові/тепличні)

150/400

Буряк харчовий

1400

Цибуля ріпчаста

80

Листові овочі (салат, петрушка, кріп)

2000

Перець солодкий

200

Kабачки

400

Дині

90

Кавуни

60

Виноград

60

Яблука, груші

60

Дія нітратів на організм людини

Самі по собі нітрати малотоксичні. При надходженні з їжею в малих кількостях, вони не накопичуються та легко виводяться з організму. У випадку надходження нітратів у більших кількостях відбувається їхнє часткове відновлення до нітритів, токсичність яких у 100 разів більше токсичності нітратів. Крім того, у кишечнику людини нітрати під впливом кишкової мікрофлори також здатні перетворюватися в нітрити.

Всмоктавшись із кишечнику в кров, нітрити взаємодіють із гемоглобіном крові й блокують його дихальну функцію, перетворюючи частину гемоглобіну в метгемоглобін, нездатний переносити кисень від легенів до тканин. При утворенні великої кількості метгемоглобіну (30 – 40 %) виникає кисневе голодування тканин, що може викликати поразку центральної нервової системи. При змісті метгемоглобіну в крові 15 – 20 % виникає легка слабість, запаморочення, ціаноз, головний біль. Метгемоглобін - досить стійка сполука, і він повільно переходить у гемоглобін, тому, щоб прискорити цей процес, потрібно вдихати чистий кисень.

Ознаки отруєння нітратами

Отруєння супроводжується нудотою, задишкою, кашлем, болями в області серця (явище гострої серцево-судинної недостатності), ознаками міокардиту, токсичного нефриту.

Перша допомога при отруєннях

  1. Рясне промивання шлунка.

  2. Прийом активованого вугілля.

  3. Прийом сольових проносних.

  4. Свіже повітря.

Шляхи зниження змісту нітратів у продуктах харчування при готуванні їжі

  • Ретельне промивання овочів (знижує зміст нітратів на 10-12 %).

  • Теплова кулінарна обробка (варіння) зі зливом первинної, після закипання, води (зниження до 80 %).

  • Вибір посуду (не рекомендується готовити їжу в алюмінієвому посуді, тому що алюміній виступає як каталізатор при перетворенні нітратів у нітрити).

  • Соління, квашення, маринування (нітрати переходять у розсіл або маринад, що надалі не використовується - зниження в 2,1 - 2,3 рази).

  • Тривале зберігання овочів - кілька місяців (зниження на 30 - 50 %).

  • Різноманітне харчування.

  • Вимочування картоплі в 1%-му розчині повареної солі або аскорбінової кислоти на протязі доби (зниження до 90 %).

  • Готування соків, пюре.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 6

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ НЕВІДКЛАДНИХ СТАНАХ ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ