Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДУЛЬ 2 БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
318.62 Кб
Скачать

Зовнішній масаж серця

Якщо відсутнє не тільки дихання, але і пульс на сонній артерії, одного штучного дихання при наданні допомоги недостатньо й варто проводити зовнішній масаж серця.

Серце в людини розташовано в грудній клітці між грудиною і хребтом. Грудина - рухлива плоска кістка. У положенні людини на спині (на твердій поверхні) хребет є твердою нерухомою підставою. Якщо надавлювати на грудину, то серце буде стискуватися між грудиною та хребтом, і кров з його порожнин буде вижиматися в судини. Якщо надавлювати на грудину поштовхами, то кров буде виштовхуватися з порожнин серця майже так само, як це відбувається при його природному скороченні. Це називається зовнішнім (непрямим, закритим) масажем серця, при якому штучно відновлюється кровообіг.

Показанням до проведення реанімаційних заходів є зупинка серцевої діяльності, для якої характерне поєднання наступних ознак: блідість або синюшність шкірних покривів, втрата свідомості, відсутність пульсу на сонних артеріях, припинення дихання або судорожні неправильні вдихи. При зупинці серця, не гублячи ні секунди, потерпілого треба укласти на рівну тверду поверхню: лаву, підлогу, у крайньому випадку, підкласти під спину дошку.

Якщо допомогу надає одна людина, вона розташовується збоку від постраждалого і, нахилившись, робить два швидких енергійних вдмухування ("з рота в рот" або "з рота в ніс"), потім розгинається, залишаючись на цій же стороні від постраждалого, долоню однієї руки кладе на нижню половину грудини, відступивши на два пальці від її нижнього краю (рис. 8, 9), а пальці піднімає (див. рис. 1). Долонь другої руки він кладе поверх першої поперек або уздовж і надавлює, допомагаючи нахилом свого корпуса. Руки при натисненні повинні бути випрямленні в ліктьових суглобах.

Надавлювати, треба швидкими поштовхами так, щоб зміщати грудину на 4-5 см, тривалість натиснення не більше 03 с, інтервал між натисненнями не більше 0,3 с. У паузах рук із грудини не знімають (якщо допомогу роблять дві людини), пальці залишаються піднятими, руки повністю випрямлені в ліктьових суглобах.

Рис. 8 - Місце розташування рук при проведенні зовнішнього масажу серця

Рис. 9 - Положення рятівника при проведенні зовнішнього масажу серця

Якщо оживлення оказує одна людина (рис. 10), то на кожні два глибоких вдмухування вона проводить 30 натиснень на грудину, потім знову робить два вдмухування та ще раз повторює 30 натиснень і т.д. За хвилину необхідно зробити не менш 100 - 120 натиснень і 12 вдмухувань, тобто виконати 122 маніпуляції, тому темп реанімаційних заходів повинен бути високим.

Рис.10 - Проведення штучного дихання і зовнішнього масажу серця однією людиною

Не можна затягувати вдмухування, як тільки грудна клітка потерпілого розширилася, його треба припинити. При участі в реанімації двох чоловік (рис. 11) співвідношення «подих : масаж» таке ж як і у випадку оживлення однією людиною, тобто 2 : 30. Під час штучного вдиху постраждалому той, хто робить масаж серця, натиснення не виконує, тому що зусилля, при натисненні, значно більше, ніж при вдмухуванні (натиснення при вдмухуванні приводить до неефективності штучного дихання, а, отже, і реанімаційних заходів). При проведенні реанімації вдвох, доцільно мінятися місцями через 5-10 хв.

Рис. 11 - Проведення штучного дихання і зовнішнього масажу серця вдвох

При правильному виконанні зовнішнього масажу серця кожне натиснення на грудину викликає появу пульсу в артеріях.

Рятівники повинні періодично контролювати правильність і ефективність зовнішнього масажу серця по появі пульсу. При проведенні реанімації однією людиною їй треба через кожні 2 хв. перервати масаж серця на 2 - 3 с. для визначення пульсу. Якщо в реанімації беруть участь дві людини, то пульс на сонній артерії контролює той, хто проводить штучне дихання. Появи пульсу під час перерви масажу свідчить про відновлення діяльності серця (наявність кровообігу). При цьому варто негайно припинити масаж серця, але продовжувати проведення штучного дихання до появи стійкого самостійного подиху.

Дітям від 1 року до 12 років масаж серця виконують однією рукою (рис. 12) і у хвилину роблять до 120 натиснень, залежно від віку; дітям до року - від 120 до 140 натиснень у хвилину двома пальцями (вказівним і середнім) на середину грудини (рис. 13), обхопивши тулуб дитини іншими пальцями.

Рис. 12 - Проведення зовнішнього масажу серця дітям до 12 років

Рис. 13 - Проведення зовнішнього масажу серця немовлятам і дітям у віці до одного року