Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vasilyev.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
128.51 Кб
Скачать

25

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Українська інженерно-педагогічна академія

Кафедра психології, філософії та освітніх технологій

Теорія та методика виховної роботи

Курсова робота

«Поєднання методів формування свідомості та організації діяльності і формування досвіду поведінки під час економічного виховання»

Виконав студент гр. ДРЕ-КС10-1

Науковий керівник доц. Михайличенко І.П.

Харків, 2011

ЗМІСТ

ВСТУП 3

1. ТЕОРЕТИЧНИЙ РОЗДІЛ. Педагогічні основи економічного виховання шляхом використання методу формування свідомості та організації діяльності і формування досвіду поведінки. 6

1.1. Особливості економічного виховання учнів ПТНЗ 6

1.2. Поєднання методів формування свідомості та організації діяльності і формування досвіду поведінки під час економічного виховання 10

Висновки до теоретичного розділу 15

2. ПРАКТИЧНИЙ РОЗДІЛ. ВИХОВНИЙ ЗАХІД ДЛЯ УЧНІВ ПТНЗ З ЕКОНОМІЧНОГО ВИХОВАННЯ НА ТЕМУ «БРЕЙН-РИНГ» 17

ВИСНОВКИ 21

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 24

ВСТУП

Актуальність та доцільність дослідження. Сучасне виховання - завжди сплав наукових знань про людину, досвіду людської культури, народної мудрості. Якщо один із цих компонентів не враховується, виховання стає неминуче збитковим, де зароджуються педагогічні помилки, які породжуються ускладненням завдань виховання.

Економічному життю людини властиві такі соціальні почуття, як колективізм, господарність, відповідальність, обов'язок та дисципліна. Економічна культура передбачає і формування у учнів певних моральних та ділових якостей, необхідних для їх майбутньої трудової діяльності: суспільної активності, підприємливості, ініціативності, господарського, бережливого ставлення до суспільного добра, раціоналізаторських здібностей, відповідальності, прагнення до рентабельності, оновлення технологічних процесів і обладнання, продуктивності праці, високої якості продукції, особистого успіху й добробуту.

Методи виховання - це способи педагогічної діяльності, які спрямовані на реалізацію мети виховання. Вони передбачають сумісну взаємопов'язану діяльність вихователів, вихованців, сім'ї, класного колективу та інших суб'єктів процесу виховання з метою формування переконань, навичок поведінки людини.

На сучасному етапі розбудови України, формування її економіки на ринкових засадах, вдосконалення суспільних відносин і виховання національно свідомих громадян особливо актуальною стає проблема економічного виховання населення взагалі, підростаючого покоління зокрема.

Перехід до ринкових відносин вимагає вміння практично застосовувати економічні знання, використовувати їх у процесі будь-якого способу організації виробництва – від державного підприємства до приватного бізнесу. Практичні знання з економіки лежать в основі підприємництва, дозволяють самостійно приймати рішення, дають змогу відкрити свою справу.

В економічному житті суспільства беруть участь усі його члени, в тому числі й учні, хоча вони ще безпосередньо не вступають у виробничі відносини. Свідома й активна участь сучасної учнівської молоді в економічному житті та діяльності в майбутньому вимагає вже на рівні навчання послідовного здійснення її економічного виховання в загальній системі виховної роботи, забезпечення формування в неї економічної культури як результату діяльності людей у сфері економічного життя, нагромадження суспільством економічного досвіду і економічних знань.

З огляду на це Державна національна програма «Освіта», розглядаючи шляхи реформування змісту підготовки, передбачила ознайомлення їх з основами ринкової економіки, різними формами господарської діяльності, формування в них техніко-технологічних і економічних знань, вироблення практичних умінь та навичок, необхідних для залучення їх до продуктивної діяльності та оволодіння певною професією.

На основі економічного виховання формуються такі особистісні якості, як бережливість, заощадливість, господарність, необхідні не лише у виробничо-економічній діяльності, а й у стосунках поза сферою матеріального виробництва, у щоденному житті. Тому така підготовка молоді є важливою умовою підвищення продуктивності праці, забезпечення наукового рівня господарювання, активності громадян в управлінні виробництвом.

Значні потенційні можливості в плані економічного виховання школярів притаманні практично всім навчальним предметам. Але особлива роль у цьому відношенні відводиться трудовому навчанню і пов’язаній з ним суспільно корисній, продуктивній праці, профорієнтації та позакласній виховній роботі трудового спрямування.

Дослідженням проблеми економічного виховання молоді опікуються представники різних галузей знань: філософи вивчають гносеологічний аспект економічного виховання; економісти розглядають виховання як істотний фактор формування сучасного економічного мислення особистості; психологи розглядають проблеми економічної психології; педагоги досліджують зміст і методику економічної освіти й виховання учнів.

Об’єкт дослідження – економічне виховання учнів ПТНЗ.

Предмет дослідження – поєднання методів формування свідомості та організації діяльності і формування досвіду поведінки під час економічного виховання.

Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та перевірці економічного виховання учнів шляхом використання методу формування свідомості та організації діяльності і формування досвіду.

Гіпотеза дослідження: використання поєднання методів формування свідомості та організації діяльності і формування досвіду поведінки сприяє ефективному економічному вихованню в ПТНЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]