Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка пробная ІІ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Криворізький технічний університет

Кафедра іноземних мов

Методичні вказівки

для виконання індивідуальної самостійної роботи

з дисципліни «Іноземна мова»

(за професійним спрямуванням)

для студентів I і II курсів усіх форм навчання

галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

Кривий Ріг

2011 р.

Укладачі: Л. С. Костіна, викладач, О. Г. Ліхошерст, викладач, Д. М. Баранова, викладач

Відповідальний за випуск: Л. С. Костіна, викладач

Рецензент: Голівер Н. О., к.п.н., доцент

Методичні вказівки призначені для студентів І та ІІ курсів денної форми навчання економічних спеціальностей. В методичних вказівках надаються основні вимоги до оформлення певних видів ділової кореспонденції. Матеріали доступні в друкованому й електронному варіантах на освітньому порталі КТУ за адресою: http:// op.ktu.edu.ua:8080.

Розглянуто на засіданні

кафедри іноземних мов

Протокол від 2011

Схвалено на вченій раді

економічного факультету

Протокол від 2011

Module I. ПРОФАЙЛ (A PERSONAL PROFILE) 5

Module II. ЛИСТ-ПОВІДОМЛЕННЯ (AN INFORMAL LETTER OF INFORMATION) 8

Module III. ОФІЦІЙНИЙ ЛИСТ-СКАРГА (AN OFFFICIAL LETTER OF COMPLAINT) 11

Module IV. ОФІЦІЙНИЙ ЛИСТ-ЗАПИТ (AN OFFICIAL LETTER OF ENQUIRY) 14

Module V. БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА/РЕЗЮМЕ (CURRICULUM VITAE) 16

Module VІ. СУПРОВІДНИЙ ЛИСТ/ЛИСТ – ЗАЯВКА (A LETTER OF APPLICATION) 21

Завдання для виконання індивідуальної самостійної роботи студентів за варіантами 23

ДОДАТОК C 44

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 47

ПЕРЕДМОВА

У сучасному діловому світі кожен, хто працює в економічному сегменті глобального ринку і навчається з прагненням стати його частиною, потребує практичних знань приватної і ділової кореспонденції. Кореспонденція, чи то лист, чи факс, чи меморандум, є ключовим аспектом у світі комерції і бізнесу. Цей аспект відображається на компетенції і професіоналізмі спеціаліста й компанії, на яку він/вона працює. Чітка, ефективна кореспонденція – це запорука вмілого ведення бізнесу, що сприяє плідним відносинам. Незрозумілість у ділових паперах спричиняє багато проблем і може призвести до непорозумінь, зволікань, втрат вигідних угод і загострень відносин між індивідуумами, відділами та організаціями. Відтак навички письма повинні бути невід’ємною частиною ділової освіти майбутніх аудиторів, фінансистів і економістів.

Методичні вказівки призначені для студентів економічного факультету спеціальностей «Економіка підприємства», «Облік і аудит», «Фінанси» денної і заочної форм навчання. Вказівки є методичним доповненням до НМК до підручника «Matrix» згідно робочої і навчальної програмі й покликані розвивати мовну компетенцію у галузі ділового співробітництва, що в свою чергу сприяє кар’єрному зростанню фахівця. Мета цієї збірки полягає в наданні практичної допомоги при складанні ділової й приватної кореспонденції певних видів: листи, соціальна кореспонденція, резюме і т. і. Методичні вказівки можуть бути використані в якості додаткового матеріалу до НМК до інших підручників.

Збірка пояснює пред’явлення, структуру, зміст та стиль деяких видів ділових паперів, при цьому надаються змістовні приклади викладених видів ділової кореспонденції. Крім того, додається список корисних виразів, доречних при написанні ділової документації, приклади оформлення ділових паперів (офіційного і напівофіційного характеру ) і перелік завдань для індивідуального самостійного опрацювання.