Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Методичні вказівки до РГР Романюк 03.03.12.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

5. Визначаємо в яку зону забруднення потрапив онг .

По мал..2 визначаємо , що об'єкт народного господарства попадає в  Зону«А», так як відстань до АЕС дорівнює Lх=30 км., а розміри зони «А» від LхБ = 14 км. до LхА = 63 км.

6. Визначаємо дозу опромінення яку отримають робітники за 5 днів роботи на ОНГ.

По мал..2 визначаємо , що об'єкт народного господарства попадає в  Зону«А», так як відстань до АЕС дорівнює Lх=30 км., а розміри зони «А» від LхБ = 14 км. до LхА = 63 км.

Для визначення дози опромінення, отриманої в середині зони «А» будуємо графік залежності величини дози опромінення отриманої робітниками від часу початку формування сліду радіоактивної хмари використовуючи дані таблиці Б.9.Так для ближньої межі зони «А» (для категорії стійкості атмосфери-А, середньої швидкості переміщення радіоактивної хмари (V сер = 2 м / с ), відстані від АЕС до ближньої межі (LхБ = 14 км); визначаємо час початку формування сліду

tпоч.=1год., а для зовнішної межі зони «А» (LхА = 63 км) при таких же самих умовах

час початку формування сліду tпоч.=12год.

За табл.Б.7 визначаємо: - дозу опромінення отриману робітниками за 5 днів для внутрішньої межі зони «А» при tпоч.=1год

Д 1 час = 16,4 рад;

- дозу опромінення отриману робітниками за 5 днів для зовнішньої межі зони «А» при tпоч.=12год

Д12 час= 14,2 рад. По визначеним даним будуємо графік залежності зміни отриманої  дози опромінення від початку опромінення Д (tпоч) , мал.2.

За графіком визначаємо дозу опромінення, отриману робітниками за 5 днів роботи в середині зони «А», якщо час початку формування сліду (tпоч= 3год)

(Дсер = 15,9рад.)

Мал.2

Приймаючи до уваги вищевказане на зовнішній межі зони «А» (LхАзовн. = 63 км) доза опромінення  Дзовн. = 15,9 / 3,2 = 4,96 ≈ 5 бер;

а на внутрішній (LхАвнутр. = 14 км) - Двнутр. = 15,9 ∙ 3,2 = 50,88 ≈ 51 бер.

Для визначення дози опромінення отриманої робітниками  ОНХ в зоні «А» (Д ,бер) при відстані до АЕС (Lх= 30км) будуємо графік залежності дози опромінення від відстані до АЕС -Д (Lх) використовуючи розраховані дані.

Мал.3

Так як відстань ОНХ від АЕС, Lх= 30км, то за графіком (мал.3) доза опромінення робітників які працюють на відкритих майданчиках , Двідкр = 35,5 бер.

При знаходженні людей в захисних спорудах та автомобілях доза опромінення зменшується в залежності від величини коефіцієнту послаблення радіації будинками та сховищами (Кпосл ) .Середні значення Кпосл для деяких споруд надані в таблиці Б. 10. Так як для виробничих одноповерхових будинків (цехів) Кпосл =7 ,то працюючі в цеху, отримають дозу опромінення

Дцех = Двідкр / Кпосл = 35,5 бер./ 7 = 5,1 бер.

7. Пропозиції що до прогнозованої ситуації

Для вироблення пропозиції що до забезпечення безпеки робітників при виконані робіт в даній ситуації в зоні радіаційного забруднення необхідно порівняти розраховану величину отриманої дози опромінення з допустимою дозою опромінення.

Допустиме аварійне опромінення населення (разове)

Ддоп = 10 бер.,

а для персоналу атомної станції

Ддоп = 25 бер.

Доза внутрішнього опромінення щитовидної залози за рахунок присутності радіоактивного йоду в хмарі викиду не повинна перевищувати допустимої дози

Ддоп.(внутр.) < 30 бер.

Таким чином за час проходження хмари робітники, що знаходяться на відкритій місцевості можуть отримати дози зовнішнього опромінення

Двідкр(35,5бер)> Ддоп ( 10 бер), що в 3,5 рази більше допустимого. 

А робітники,які працюватимуть в приміщеннях (цехах), можуть отримати дози зовнішнього опромінення -Дцех (5,1 бер.)< Ддоп (10 бер). Проведення робіт в цеху є безпечним для здоров’я робітників.

Таким чином на ОНГ необхідно:

- підсилити радіаційний контроль та видати всім робітникам індивідуальні дозиметри;

- укрити людей в будинках (цехах), роботи на відкритих майданчиках не проводити;

- проводити заходи по де активації приміщень, території , техніки та робітників;

- провести йодовую профілактику робітників та членів їх сімей (протягом 10 днів надати кожній дорослій людині йодистий калій - по 1 таблетці на добу, а дітям до трьох років та вагітним жінкам приймати йодистий калій по 0,5 таблетки 1 раз на добу протягом двох діб).